IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

23 februari, 2024

Mårdh: “Hänt otroligt mycket under de här tre åren”

På måndag är det dags för IFK Norrköpings årsmöte. Valberedningen föreslår att sittande ordförande Sakarias Mårdh ska få förnyat förtroende för en period av två år. Här berättar Mårdh om vad han är nöjd med, vilka utmaningar och möjligheter som finns och vad han vill fortsätta jobba med.

Vad är du nöjd med att IFK Norrköping har åstadkommit under dina år?
Det har hänt otroligt mycket under de här tre åren och det är svårt att peka på några enskilda saker. Mycket av det som jag är nöjd med syns inte utifrån, exempelvis att vi fått en ganska trasig organisation att fungera som den ska, med arbetsmiljö, värdegrund, riktlinjer och ordning och reda. Det är en viktig grund för att kunna ta nästa steg.

Jag är väldigt stolt över att vi fått upp damerna till allsvenskan – det var något jag pratade om med valberedningen om när jag skulle föreslås för tre år sedan – och det var kul att det hände så pass fort. Akademin har tagit flera steg och P19-guldet i höstas var extra glädjande.

Vad skulle du vilja fortsätta jobba och bidra med under de kommande åren? 

Dels är det viktigt att vi får tillbaka herrarna på övre halvan av allsvenskan, till att börja med. Det är klart att jag som alla supportrar tycker det är tråkigt när vi inte lyckas sportsligt. Jag vill jobba för att damerna ska etablera sig och bli ett stabilt allsvenskt lag, och att vi får ordning på ekonomin så att föreningen kan stå starkt rustad för framtiden. Det är viktigt att vi hänger med övriga storklubbar i Sverige.

Jag har stor erfarenhet av organisationsutveckling och ekonomistyrning från mitt yrkesliv och andra styrelseuppdrag. Jag har även under mina år i IFK:s styrelse skaffat mig många kontakter inom elitfotbollen, vilket är viktigt för föreningens utveckling och plats i fotbolls-Sverige. IFK Norrköping är på rätt väg och kontinuitet är viktigt för att lyckas, både på lång och kort sikt.

Vilka utmaningar och möjligheter ser du finns för föreningen?

Den stora utmaningen är att få ekonomin att fungera långsiktigt och där arbetar vi för att minska budgetunderskottet varje år framöver. Detta syns redan i budgeten för 2024. Vi behöver även öka våra intäkter, det går inte bara att spara för att komma framåt, speciellt med två allsvenska lag.

En annan utmaning är att vi behöver mer plats, något som just nu hämmar utvecklingen av bland annat akademins utvidgning. Det behövs fler träningsplaner, både för representationslagen och akademin, och det jobbar vi hårt med nu tillsammans med kommunen. Sedan har vi frågan om hur arenan ska upprustas och utvecklas, och det är en fråga som tar mycket tid i anspråk.

IFK är ett starkt varumärke och har stor dragningskraft. Det är en stor möjlighet för oss jämfört med andra föreningar i Sverige när vi slåss på en allt mer konkurrensutsatt fotbollsmarknad. Det är också viktigt att vi lyfter blicken och ser vad som gjort andra länder mer framgångsrika än Sverige men ändå värnar om vår unika föreningsdemokrati.

Vad är visionen?

Vår vision är att vi genom vår fotbollsstrategi ska vara med och tampas om titlar på sikt, och att både herrarna och damerna ska utmana om Europaplatserna med jämna mellanrum.. IFK Norrköping ska vara en förening som funkar både på och utanför planen.

Vi kommer snart att lansera ett projekt vi tror väldigt mycket på, ”100 procent by 2027”, som är en stor satsning för akademin och damfotbollen. Konkret går det ut på att våra damer ska kunna leva på sin fotboll, alla flickor och pojkar ska få bra möjligheter att satsa på sporten och alla våra ledare ska vara arvoderade och utbildade.

Mer information om årsmötet finns här – glöm inte att bli medlem!

Här hittar du årsmöteshandlingarna.

Här kan du läsa om dem som föreslås för nyval.

Annonser