Hållbarhet

IFK NORRKÖPINGS HÅLLBARHETSARBETE

IFK Norrköping har bestämt sig för att vara med och bidra till en bättre värld med de medel vi har att tillgå genom fotbollens kraft –  och har gjort ett grundligt arbete för att kunna bidra till Agenda 2030 och de globala målen på riktigt.

Det handlar om fotboll och hållbarhet

Vårt samhälle står inför sociala- och miljöutmaningar, vilket gjort att UEFA i nära samarbete med sin europeiska fotbollsintressenter skapat ett strategidokument att jobba mot inför 2030.  Detta inkluderar socialt ansvarstagande samt att miljömässigt göra bra val inom fotbollsklubbarna. Detta kan gynna fotbollen i stort och samtidigt inspirerar och mobiliserar det bredare samhälle.

IFK Norrköping är en av föreningarna som bestämt sig för att vara en del av förändringen och under 2021-2023 gjort ett grundligt arbete internt för att inför säsongen 2024 kunna presentera våra hållbarhetsinitiativ framåt i ett paket. Längst har vi kommit med vårt sociala arbete som heter ”Fotbollsfamiljen” och som varit vårt flaggskepp sedan 2021. Inför 2024 presenterar vi ”100% by 2027” som är ett jämställdhetsprojekt med fokus på att lyfta dam- och flickfotbollen till nya höjder. Framåt kommer vi också succesivt presentera ”Ett liv – en planet” som är vårt arbete för att bidra till en bättre miljö.

IFK:s VÄG FRAMÅT

Vad är ”Fotbollsfamiljen”?

Vi vill att alla barn i vår fotbollsregion ska ha möjlighet att spela fotboll på sina villkor – och på så sätt bli en positiv kraft för samhället i stort. Vi hjälper därför ungdomsföreningar i vår fotbollsregion med förenings-, ledarskaps-, föräldra- och fotbollsutbildningar – för att bidra till en positiv utvecklingsmiljö för våra fotbollsspelande ungdomar. Genom detta bidrar vi också med härliga fotbollsupplevelser kopplat till IFK Norrköping.

Fler fotbollsspelande barn = ett bättre samhälle. 

Vad är ”100% by 2027”?

IFK har under snart 130 år spelat pojk- och herrfotboll. På damsidan började vi vår nuvarande resa och satsning så sent som 2009. Vi i IFK har bestämt oss för att göra allt vi kan för att bidra till ett jämställt samhälle och arbeta för att våra flickor och damer ska få samma förutsättningar som våra pojkar och herrar. Därför vill vi satsa på att bygga en ny träningsanläggning för flickor och pojkar, investera i arvoderade och professionellt utbildade tränare och öka satsningen på vårt damlag för att skapa fler förebilder.

Vad är  ”Ett liv – en planet”?

Det är vår satsning på miljö- och klimatfrågan. Vi vill tillsammans med våra partners och supportrar göra mer för den jord vi lever på. Vi kommer under 2024 presentera våra fokusområden och hur vi tillsammans med alla våra partners ska göra skillnad.

 

Mer information och kontakt: 

Ansvarig Fotbollsfamiljen & CSR, Marcus Egnell, marcus.egnell@ifknorrkoping.se 

Klubbdirektör, Michael Sturehed, michael.sturehed@ifknorrkoping.se