FOTBOLLSFAMILJEN

FOTBOLLSFAMILJEN

IFK Norrköping är ensamma i Östergötland med att ha elitlag på både dam- och herrsidan. Sedan föreningen startade 1897 har många kunskaper om fotbollsutveckling hämtats in – framför allt när det gäller fotbollen som idrott och spelar- och ledarutbildningar på elitnivå – men också gällande vikten av inkludering, psykisk hälsa och föräldrautbildningar. Vi besitter en stor kunskapsbank, så varför inte se till att andra föreningar också får ta nytta av den? Denna insikt blev starten till skapandet av Fotbollsfamiljen.

IFK Norrköping är regionens främsta elitförening och vi vill vara en viktig del i fotbollsrörelsen med att bidra till kunskap, kompetens och kvalitét till vår fotbollsregion. Vi vill erbjuda föreningsutveckling, ledarutveckling och kvalitativ spelarutbildning till föreningar som behöver stöttning i utvecklingsarbetet.

Är vi med och ger föreningar omkring oss bra förutsättningar ser vi till att barn och ungdomar fortsätter med sitt idrottande upp till seniornivå – och också ger dem rätt förutsättningar för att utvecklas i idrotten de älskar. Förhoppningen är att detta också ska generera flera spelare som når elitnivå i vårt närområde då bredd skapar spets. Så många som möjligt, så länge som möjligt – i en så bra miljö som möjligt. 

Våren 2022 var starten för Fotbollsfamiljen där IFK Norrköping började hjälpa ett antal föreningar med utbildning och kunskap på olika plan.

Genom Fotbollsfamiljen medverkar vi aktivt för att:

  • få fler fotbollsfötter i rörelse som stärker folkhälsan.
  •  intresset för fotboll ökar i regionen bland både flickor och pojkar.
  • skapa en inkluderande och jämställd fotbollsmiljö.
  • öka attraktionskraften, upplevelsen och drömmarna om fotboll.
  • stärka fotbollen genom en nätverksmodell mellan olika karaktärer av klubbar på olika nivåer.
  • ge fotbollsungdomarna möjlighet att se dam- och herrfotboll på elitnivå hos oss på Platinumcars Arena och genom det också få förebilder. 

Följande föreningar var med i Fotbollsfamiljen 2022:

Torstorps IF

Katrineholms SK

Åby IF

Krokeks IF

Dagsberg IF

Tallboda IF

Söderköpings IK

Waldemarsviks IF

År 2023 tillkom Motala AIF till Fotbollsfamiljen. Fler klubbar står på kö för att vara med – och målsättningen är att vi ska öka antalet samarbetsklubbar för varje säsong. 

Genom ödmjukhet, utveckling och laganda skapar vi vinnare på och utanför planen.

psykisk hälsa

IFK Norrköping har en fotbollspsykologisk utbildningsplan innehållande spelarutbildning, ledarutbildning och föräldrautbildning. En viktig pusselbit i detta är föreningens fotbollpsykologiska rådgivare Daniel Ekvall som håller i utbildning för alla nivåer.

Huvudpunkterna som berörs är: 

  • Spelarutbildning

Spelare får lära sig färdigheter inom tre teman.

a) Att göra varje aktion med hög kvalitet.

b) Att göra lagkamrater bättre.

c) Att ge sig förutsättningar för en lång och hållbar karriär. 

  • Ledarutbildning

Ledare får lära sig färdigheter för att skapa bra miljöer för motivation och lärande. 

  • Föräldrautbildning

Föräldrar får lära sig färdigheter för att kunna stötta sina barn i fotbollsutvecklingen.

  • Insatser på föreningsnivå

– Stödfunktioner och en plan för att förebygga, uppmärksamma och hjälpa vid psykiska besvär.

– A-lagsspelare som mentorer/förebilder.

– Att hålla sig uppdaterad med och vara involverad i idrottsforskning.

IFK Norrköpings fotbollspsykologiska spelarutbildningsplan bygger på materialet; Fotbollspsykologi för nästa träning och en långsiktig karriär. Inom Fotbollsfamiljen kommer även våra samarbetsföreningar få ta del av dess utbildningar och tillhörande material.

spontanfotboll och föreningsliv

Att bygga attraktiva anläggningar för spontanidrott anpassade för barn och ungdomar skapar bättre förutsättningar för demokrati, jämställdhet, ideellt engagemang, god hälsa och mindre kriminalitet. Tillsammans med Norrköpings kommun och ett antal engagerade fastighetsägare jobbar vi för att få fler bra planer för spontanfotboll samt ett frodande föreningsliv för Norrköpings fotbollsföreningar. Bättre med ett gäng på plan än ett gäng på stan.

IFK Norrköpings vision för barn- och ungdomsverksamheten ligger i linje med tankegångarna om kraftfulla satsningar på idrottsanläggningar anpassade för barn och ungdomar. IFK vill därför bidra till en positiv och livfull idrottsutveckling i Norrköping med omnejd för att skapa ett brett idrotts- och fotbollsintresse. Ett brinnande intresse för idrott och fotboll samt möjligheter till träning och aktiviteter är nyckelorden i sammanhanget. Detta ger en grogrund för framtiden – oavsett om det leder till intresserade spelare, ledare, domare, sponsorer eller publik.

IFK har en öppen dialog med företrädare för Norrköpings kommun, fastighetsbolag och andra berörda för att stimulera utbyggnaden av attraktiva idrottsanläggningar – men även föreningar – för barn och ungdomar i kommunens närområden. Med andra ord vill vi ersätta grusplaner med konstgräsplaner och ett frodande föreningsliv.

Mer information och kontakt: 

CSR-ansvarig, Rebecca Candevi, rebecca.candevi@ifknorrkoping.se 

Ansvarig Fotbollsfamiljen, Marcus Egnell, marcus.egnell@ifknorrkoping.se 

Annonser