FOTBOLLSFAMILJEN

FOTBOLLSFAMILJEN

IFK Norrköping är ensamma i Östergötland med att ha elitlag på både dam- och herrsidan. Sedan föreningen startade 1897 har många kunskaper om fotbollsutveckling hämtats in – framför allt när det gäller fotbollen som idrott och spelar- och ledarutbildningar på elitnivå – men också gällande vikten av inkludering, psykisk hälsa och föräldrautbildningar. Vi besitter en stor kunskapsbank, så varför inte se till att andra föreningar också får ta nytta av den? Denna insikt blev starten till skapandet av Fotbollsfamiljen.

IFK Norrköping är regionens främsta elitförening och vi vill vara en viktig del i fotbollsrörelsen med att bidra till kunskap, kompetens och kvalitét till vår fotbollsregion. Vi vill erbjuda föreningsutveckling, ledarutveckling och kvalitativ spelarutbildning till föreningar som behöver stöttning i utvecklingsarbetet.

Är vi med och ger föreningar omkring oss bra förutsättningar ser vi till att barn och ungdomar fortsätter med sitt idrottande upp till seniornivå – och också ger dem rätt förutsättningar för att utvecklas i idrotten de älskar. Förhoppningen är att detta också ska generera flera spelare som når elitnivå i vårt närområde då bredd skapar spets. Så många som möjligt, så länge som möjligt – i en så bra miljö som möjligt. 

Våren 2022 var starten för Fotbollsfamiljen där IFK Norrköping började hjälpa ett antal föreningar med utbildning och kunskap på olika plan.

Genom Fotbollsfamiljen medverkar vi aktivt för:

  • En bättre folkhälsa. 
  • Barn på plan istället för på stan – för ett bättre samhälle. 
  • Jämställdhet. 
 

Detta gör vi genom att erbjuda våra samarbetsföreningar:

  • Öppna träningar: På våren och hösten på Himmelstalund.
  • Föreningsbesök från fotbollsutvecklare: Antal besök beroende på storlek och behov från föreningen.
  • Ledarutbildningar: Fokus på den goda utvecklingsmiljön och fotbollspsykologi.
  • Ledarskapsutbildning spets: för de mer ambitiösa ledarna som vill längre med sina tränarkarriärer.
  • Föräldrautbildning: “Hur är jag en stöttande förälder?”
  • Fotbollsfamiljens dag: En kväll på arenan med fotbollsträning och aktiviteter där en viss årskull från varje förening får träna på arenan och träffa IFK-spelare.
  • Matchupplevelser: Rabatterade priser för att se damernas och herrarnas hemmamatcher.
Det vi erbjuder utgår från vad föreningarna själva känner att de behöver hjälp med genom en ständig dialog. 
 

Följande föreningar har varit med i Fotbollsfamiljen sedan starten 2022:

Torstorps IF

Katrineholms SK

Åby IF

Krokeks IF

Dagsberg IF

Tallboda IF

Söderköpings IK

Waldemarsviks IF

År 2023 tillkom Motala AIF, Adas United IF, Lindö FF och Norrköping Tillsammans med initiativet Bollis till Fotbollsfamiljen. Fler klubbar står på kö för att vara med – och målsättningen är att vi ska öka antalet samarbetsklubbar för varje säsong. 

Genom ödmjukhet, utveckling och laganda skapar vi vinnare på och utanför planen.

bollis - ett engagemang som sticker ut

Inför 2023 går Bollklubben Norrköping Tillsammans in under Fotbollsfamiljens paraply. Till skillnad från resterande föreningar spelar inte Norrköping Tillsammans seriefotboll – utan har en fotbollsverksamhet som heter Bollis. BK Norrköping Tillsammans bedriver Bollis i egen regi i alla de socioekonomiskt utsatta områdena – men där Fotbollsfamiljen och IFK Norrköping finns med för att i mellan- och högstadiet stötta övergången från Bollis till föreningslivet.

Föreningens ambition är att stödja barn och unga ledare i deras väg framåt genom fotbollen och lagidrottens metod kombinerad med social utveckling – och detta görs genom Bollis. Alla områden som Bollis verkar i har gemensamt att de är ekonomiskt utsatta med få verksamma idrottsföreningar.

I samarbete med Folkparksskolan, Matteusskolan, Vittra, Söderporten, Navestadsskolan, Diamanten, Silverdansen och Vrinneviskolan skapar föreningen, genom lek och spel, förutsättningar för att barnen och ungdomarna ska kunna förbättra sin sociala och språkliga kompetens. Detta leder också till integration i svenska samhället i bostadsområden där det är låg socioekonomisk status.

Bollis bygger på att barnen får lära sig så många av fotbollens moment som möjligt genom enkla övningar och lekar. Gruppledarna är ungdomar/unga vuxna – som ofta själva kommer från samma område som barnen. Genom samarbete, rörelseglädje och kamratskap bidrar Bollis till barnens sociala utveckling och en meningsfull fritid för barn och unga ledare. Under inomhussäsongen förstärks det sociala arbetet i 14 veckor genom vidareutveckling av metoden Fair Play, som dokumenterats i en arbetsbok som alla barnen får. Träningarna är öppna och kostnadsfria för alla barn i åk 2–6 och idag deltar drygt 500 barn i Bollis i Norrköping.

Utöver det föreningen Norrköping Tillsammans får ta del av genom att vara en del av Fotbollsfamiljen stöttar också IFK Norrköping Bollis verksamhet i Norrköping lite extra med utrustning och administrativt stöd.

IFK Norrköping vill att även barn som inte är aktiva inom en traditionell förening ska få samma möjligheter att drömma om att bli fotbollsproffs en dag. Förhoppningen är att barnen som är aktiva inom Bollis ska slussas in i det ordinarie föreningslivet – och också få upp ögonen för IFK Norrköping. Genom att Bollis är en del av Fotbollsfamiljen öppnas nätverket upp även för stadsdelar där det funnits begränsat med organiserat föreningsliv. IFK Norrköping anser att när en dialog mellan människor från olika bakgrund och från olika stadsdelar förs – det är då integration sker på riktigt. 

IFK i samhället – vår digitala tidning

2023

Upplaga #1 

Upplaga #2 

Upplaga #3 

Upplaga #4

 

Mer information och kontakt: 

Ansvarig Fotbollsfamiljen & CSR, Marcus Egnell, marcus.egnell@ifknorrkoping.se

Annonser