IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

11 december, 2023

125 IFK:are – Imre Schlosser

Han var en av sin tids främsta fotbollsspelare men valde att träna ett gäng mediokra amatörer långt från fotbollens centrum. Imre Schlosser fick aldrig skörda några framgångar med IFK Norrköping men sådde ett frö som tjugo år senare skulle resultera i föreningens första guldepok.

Idag låter historien väldigt märklig. Den om hur en av världens främsta spelare – från fotbollens dåtida epicentrum Budapest – av någon anledning accepterar ett anbud att bli tränare för en förening i ett avlägset land i Norden. En förening som dessutom aldrig varit särskilt framgångsrik på fotbollsplanen. Men så blev det i alla fall, och snart ska ni få veta hur.

IFK Norrköping spelade 1922 i Svenska serien, föregångaren till Allsvenskan. Man förlorade dock bägge matcherna mot rivalen Sleipner och styrelsen med ordförande Helge Jonsson ansåg att något måste göras. Man beslutade sig för att anställa en professionell tränare.

Schlosser föddes 1889 i Budapest, debuterade som 16-åring i landslaget och betraktas som en av det tidiga 1900-talets giganter i världsfotbollen – om man nu kan prata om en sådan vid den här tiden. “Schlózi” blev ungersk mästare i först Ferencvaros och senare i MTK Budapest sammanlagt 13 gånger och skyttekung 7 gånger. Enligt officiell statistik gjorde han 68 landskamper (själv hävdade han att den korrekta siffran var 75) och 59 mål på dessa.

Att IFK var intresserade av Imre Schlosser är alltså inte konstigt. Men hur ska man förstå att Schlosser ville komma till IFK? Det är mycket möjligt att Jozsef Nagy – landsman och lagkamrat från MTK – hade något med saken att göra. Han tränade i alla fall Sleipner när IFK uppvaktade Schlosser. Men det fanns också ekonomiska faktorer. Medan Centraleuropa var krigshärjat så hade Sverige stått utanför första världskriget. Den svenska kronan stod sig stark jämfört med andra valutor och för utlänningar var det gynnsamt att arbeta i Sverige.

1922 hade Imre Schlosser pausat spelarkarriären för att istället träna den judiska klubben Maccabi VAC i Budapest. Året därpå kom han till IFK. Det första kontraktet mellan IFK Norrköping och Schlosser finns bevarat på Norrköpings stadsarkiv och sträcker sig mellan 15 mars och 1 oktober 1923. I kontraktet framgår det att Schlosser fick en månadslön på 400 kr plus en sign-on på 150 kr och att IFK skulle stå för ”eventuella skatter”. En pikant detalj är också att det skulle ordnas ett Benefizfussballspiel – alltså välgörenhetsmatch – där alla intäkter skulle tillfalla Schlosser. Det välgörande ändamålet var alltså pengar till tränaren.

Imre Schlosser kom till ett IFK som var ett bottenlag. Han ledde laget när man klarade sig kvar i Svenska serien genom kval mot Västerås IK på försommaren 1923. På hösten samma år återvände Schlosser till Ungern men var tillbaka i Norrköping på våren 1924. Han hann knappast göra några underverk med laget, IFK kom näst sist i Svenska Serien östra 1923/1924.

Schlosser var också tränare på IFK Norrköpings allra första utlandsturné, som gick till Polen och ägde rum i juni 1924. Några månader senare avslutade han sin anställning i klubben, då IFK inte hade råd att förlänga kontraktet. Enligt obekräftade uppgifter var han även tränare för Sleipner en kort period när Joszef Nagy tog över svenska landslaget. Vad vi med säkerhet vet är att Imre Schlosser efter tiden i IFK tränade Wisla Krakow och även var spelande tränare i Wiener AC. Han avslutade inte den aktiva karriären och spelade landskamper så sent som 1927. Det innebär att hans landslagskarriär spänner över 21 år

Det är inte med sina resultat som Schlosser skrivit in sig i IFK-historien. Däremot ökade han professionaliteten och charmade även människor kring laget med sin energi och sina fotbollskunskaper. De äldre spelarna hade ofta svårt att ställa om sig till de högre kraven, medan de yngre spelarna var mer entusiastiska. En av dem var Torsten Johansson, bara 17 år gammal när Schlosser kom till klubben. Han skulle senare bli IFK:s lagkapten och föreningens allra främsta spelare innan andra världskriget.

Imre Schlosser hade sått ett frö i IFK, och kanske allra mest i Torsten Johansson. För Johansson förstod vad många i stan hade förstått länge, ända sen Louis De Geer slog ner bopålarna på Saltängen 300 år tidigare. Att vill man bli bäst, då kan man inte vara provinsiell. Då måste man se till att plocka in den bästa kompetensen, var den än kommer ifrån.

Knappt 20 år senare var Torsten Johansson ordförande i IFK Norrköping. Då värvade klubben Schlossers landsman Lajos Czeizler som tränare. Czeizler skulle därefter leda ett IFK som tog fem SM-guld och blev ett av de bästa klubblag svensk fotboll någonsin sett.

Den 18 juli 1959 avled Imre Schlosser, 69 år gammal. Han är fortfarande ungerska ligans främsta målskytt genom alla tider.

MÅRTEN MELLBERG

Artikeln baseras till stor del på Tomas Junglanders efterforskningar.

Bildtexter

  1. Imre Schlosser i den ungerska landslagströjan 1923.
  2. Avbildad i tidningen Idrottsbladet.
  3. En karikatyr av “Schlozi”
  4. 68 eller 75 landskamper? När Schlosser skrev ner sina minnen själv var det ingen tvekan om vilken siffra han ansåg vara korrekt.

 

Annonser