29 mars, 2020

“Vi jobbar alltid tillsammans och det är riktigt bra”

Uppskjutna serier, ovisshet och sommartid – det spelades trots allt fotboll på Östgötaporten under söndagskvällen, om än utan publik. Segermarginalerna kunde varit större men IFK Norrköping dam visade att det skiljer en division mellan lagen. “Vi hittar inte de kombinationer vi vanligtvis gör men ändå så gör vi en helt okej match”, säger Sabina Ravnell efter 3–0 (1–0) mot Eneby BK.

Eneby BK som till vardags håller till i division 2 blev trea i sin grupp i LågenergiHus Cup under försäsongen. Utöver det har laget också matchat sitt division 4-lag.
   IFK Norrköping dam skulle den här helgen egentligen befunnit sig på träningsläget i Spanien, ett träningsläger som istället byttes ut mot träning och team building igår och en träningsmatch idag.

Mot Eneby var det en hel del rullians på speltiden där samtliga avbytare fick speltid.
   Och det var IFK som satte ton omgående.
   Redan efter tio minuter hade först Mathilda Holmberg och därefter Alma Sjödahl vaskat fram chanser och efter en kvart kom ledningsmålet.
   Sabina Ravnell avancerade, väggspelade med Grace Demir och placerade in 1–0.
   –Det var riktigt bra spel från oss så det var bara att lägga in bollen, sa Sabina.
   IFK öppnade starkt med föll därefter ner i gästernas tempo trots att den större delen av bollinnehavet ägdes av de vitblå.
   Alma Sjödahl träffade stolpen efter ett Mathilda Holmberg-inspel och strax därefter reparerade Eneby-spelare en sned rensning som räddades vid mållinjen.
   Innan matchklockan hunnit till en halvtimme dunkade Grace Demir en retur klockrent i ribban.
   Det var som att bollen bestämt sig för att inte riktigt vara på rätt sida för IFK.
   Hemmalaget skapade chanser men var inte tillräckligt distinkta för att ta vara på dem. Därför kändes 1–0 i paus något i underkant.

Till den andra halvleken restaurerades det om i elvan där IFK gjorde fem byten.
   Tre minuter efter att matchens andra halva var påbörjad hade Irma Cajlakovič ett bra läge och ytterligare några minuter senare hade Lovisa Gustafsson chans på 2–0 men sköt över.
   Men det där 2–0-målet skulle komma efter en timmes spel.
   Mathilda Holmberg slog en inåtskruvad hörna som Clara Flenhagen nådde högst på och satte pannan till.
   Eneby som gjort laget något kompaktare fortsatte att försvara sig och gjorde det svårt för IFK att hitta till de riktigt heta målchanserna. Skotten utifrån var tämligen ofarliga och Ellen Bååth i Eneby-målet såg till att hålla siffrorna nere. Med kvarten kvar gjorde hon en ny räddning men kunde inte hindra returen från att gå in.
   Grace Demir slog hörnan och på returen dök Sabina Ravnell upp och petade in 3–0.
   –Det var både flyt och vara på rätt ställe, log hon.
   Strax därefter bytte IFK in sin sista spelare – och det var inte vilket byte som helst.
   Senaste gången hon spelade var 2018. Nu fick Vanessa Karagöl äntligen göra comeback efter sin knäskada och hon var nära att sätta dit bollen nästan direkt.
   Innan fulltids-visslan ljöd kunde Lovisa Gustafsson ökat på målproduktionen efter en för kort hemåtpass men målvakten kom ut bra och störde. Därmed stod sig siffrorna till matchens slut.

–Det är en vinst i alla fall – men det är inte riktigt det tempot vi kan och det märks att vi faller in lite i deras tempo, summerade tvåmålsskytten Sabina Ravnell matchen.
   Vad var det som gjorde att ni föll in i det tempot?
   –Jag tror det är att man lätt bli lite bekväm när man möter lag som har lägre tempo. Vi började bra och har ett högt tempo i början men faller mer och mer in i deras tempo. Det är ingen lätt match men vi behöver inte hålla samma tempo som vi hade behövt mot bättre lag på en annan nivå.
   En annan anledning var att Eneby täppte till och låg tätare i den andra halvleken.
   –De faller mer i andra halvlek vilket gör att vi inte kommer fram på samma sätt som i första. Vi hittar inte samma spel i andra även om vi gör fler mål i andra halvlek. Vi kommer runt på kanterna bättre i andra än i första men det känns som vi blir lite lama.

Ikväll blev det två nya mål, precis som i förra helgens möte med Lindös P15-lag.
   –Jag borde ha gjort fler mål! Jag har precis gått upp och spelat forward igen så jag hoppas att det släpper snart.
   Hur viktigt är det att hitta rätt tidigt?
   –Det höjer självförtroendet men jag har varit i den sitsen förr så jag vet att ju längre säsongen går desto mer kommer man in i det, sa Sabina som lyfte fram den kollektiva insatsen.
   –Vi behåller lugnet hela matchen och blir inte stressade över någonting. Vi jobbar tillsammans – om det är någon som förlorar bollen så tar vi tillbaka den. Vi jobbar alltid tillsammans och det är riktigt bra.

Matchfakta
IFK Norrköping–Eneby BK 3–0 (1–0)
Träningsmatch
Östgötaporten
Mål: 1–0 (15) Sabina Ravnell (pass Grace Demir), 2–0 (60) Clara Flenhagen (Mathilda Holmberg), 3–0 (76) Sabina Ravnell
Varningar: IFK: (33) Selma Cajlakovič, (41) Alma Sjödahl
Domare: Linda Eriksson Kartal
IFK-laget: 1. Sofia Hjern – 7. Irma Cajlakovič, 20. Selma Cajlakovič, 4. Frida Elofsson (46′ 3. Clara Flenhagen), 18. Alma Ekberg (46′ 2. Sara Hjelm) – 21. Ebba Sjögren, 27. Ida Andersson (46′ 9. Filippa Sjöberg), 18. Mathilda Holmberg – 6. Sabina Ravnell (78′ 11. Vanessa Karagöl), 10. Alma Sjödahl (46′ 15. Lovisa Gustafsson), 16. Grace Demir (46′ 8. Molly Wiklander)