25 april, 2021

Två mål i den andra halvleken låg bakom IFK-seger mot Halmstad

IFK vände, vann och tog sin första allsvenska trea för säsongen. Två mål de sista 25 minuterna såg till att avsluta söndagseftermiddagen i dur: “Man känner det på hela laget efteråt att det var en seger vi verkligen ville ha”, sa Viktor Agaradius efter 2-1 (0-1) mot Halmstads BK.

Jo, visst kan man kalla matchinledningen för mardrömslik när Marcus Antonsson redan efter fyra minuter nickade in ledningsmålet för hallänningarna.
   Det var en vänsterkant för IFKs del som försökte ta sig fram och bygga sin uppspel på. Sead Haksabanovic agerade uppspelspunkt med de kortare passningarna och Samuel Adegbenro med de längre.
   Men mycket mer än spel utanför ett lågt stående Halmstadsförsvar blev det inte.
Adegbenro hade en nick strax utanför och Ísak Bergmann Jóhannesson hade en frispark som touchade i muren.
   Det var en hel del spel centralt utan några farliga chanser att nämna.
   Halmstad fokuserade på omställningar och fasta situationer och var inte helt ofarliga där Antonssons nick var bland de farligaste.
   Det dröjde till halvlekens sista minut innan den hetaste kvitteringschansen kom när Haksabanovic hittade Abdulrazaq Ishaq i djupet som la tillbaka på Adegbenro – men avslutet den gången träffade famnen på Malkolm Nilsson i HBK-målet.

IFK fortsatte kvitteringsjakten omgående när Bojan Pandzic blåste igång den andra halvleken där Haksabanovic direkt hade ett bra avslut.
   Fem minuter in hade IFK en boll i nät efter en snabb frispark men den gången var Adegbenro offside.
   Hemmalaget jobbade sig in mer och mer och tryckte också ner Halmstad mer och mer.
   Utdelningen kom efter 64 minuter. Alexander Fransson hittade en felvänd Bergmann Jóhannesson som peggade upp till Adegbenro som pricksköt in kvitteringen tätt intill Nilssons högra stolpe.
   Där och då började också jakten på ytterligare ett mål med blicken fäst på tre poäng.
   En kvart senare ringde det – och det var ett mål som skapade både uppståndelse, förvirring och frustration.
   Bergmann Jóhannesson upptäckte en hemåtnick, hann före Nilsson och rullade in ledningsmålet. Samtidigt lyfte den assisterande domaren flaggan för offside och samtliga IFK-spelare – bänken inkluderad – förklarade att bollen kom från en Halmstadförsvarare. Efter överläggande blåste huvuddomaren för mål och 2-1 till IFK.
   Resultatet stod sig matchen och fyra tilläggsminuter ut där Marco Lund stod för eftermiddagens brytning när han kastade sig fram och bröt Mikael Bomans friläge – den knutna näven direkt efteråt vittnade om hur viktig den var.
   IFK vände och vann på Platinumcars Arena.

–Det var otroligt skönt. Det är starkt att kunna vända – det är inte lätt att möta en nykomling som tar ledningen och som backar hem och ligger i sitt block, sa Viktor Agardius efter slutsignalen.
   Vad är det som gör att ni vänder?
   –Vi har tålamod och en hunger att verkligen vilja göra det. Vi kände att vi skulle vända det till varje pris. Vi visar på en bra moral.
   Bra moral visade också Lund på brytningen med ett par minuter kvar av ordinarie tid.
   –Ja, det är en otrolig brytning och det var lite vinna och försvinna, log Viktor.
  –Det visar hur vi vill agera – vi har pratat mycket om offensiven att vi är starka där. Men det gäller att få till alla bitar, även det defensiva.
   Hur viktig var den här segern?
   –Vinnarkänslan behöver vi om vi vill vara med och ta så många segrar som möjligt. Det var lägigt att ta första segern. Nu ökar självförtroendet och vi kan spela ut lite mer. Det är upp och ner i fotboll och efter en sådan här seger hoppas vi att vi kan gå mot högre höjder, sa Viktor Agardius.

IFK Norrköping-Halmstads BK 2-1 (0-1)
Allsvenskan (3:30)
Platinumcars Arena
Mål: 0-1 (4) Marcus Antonsson, 1-1 (64) Samuel Adegbenro (pass Ísak Bergmann Jóhannesson), 2-1 (79) Ísak Bergmann Jóhannesson
Varningar: IFK: (56) Marco Lund, (75) Ísak Bergmann Jóhannesson. HBK (47) Simon Lundevall, (57) Joseph Baffo, (74) Erk, Ahlstrand, (83) Amir Al-Ammari
Domare: Bojan Pandzic
Publik: –
IFK-laget: 1. Oscar Jansson (mv) – 2. Henrik Castegren, 4. Marco Lund, 16. Viktor Agardius – 13. Abdulrazaq Ishaq, 7. Alexander Fransson. 8. Ísak Bergmann Jóhannesson, 18. Ári Skulason (59′ 15. Carl Björk) – 10. Jonathan Levi (81′ 11. Christopher Telo), 9. Samuel Adegbenro (89′ 17. Theo Rask), 99. Sead Haksabanovic (K)
Ej använda ersättare: 19. Julius Lindgren (mv) – 20. Kevin Álvarez, 22. Manasse Kusu, 23. Maic Sema