IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

3 februari, 2024

Manager Tor-Arne Fredheim inför första träningsmatchen

IFK Norrköpings damlag spelar sin första träningsmatch för året mot IK Uppsala. Manager Tor-Arne Fredheim berättar om hur första perioden av försäsongen varit, hur de tre nya spelarna börjat sin tid i IFK, om truppen och transferfönstret samt de kommande träningsmatcherna.

Försäsongen har varit igång i några veckor för IFK Norrköpings damlag och nu närmar sig den första träningsmatchen för året. Föregående säsong slutade kamraterna på en 9:e plats i sin debutsäsong av OBOS Damallsvenskan och lockade till sig totalt näst mest publik i serien på sina hemmamatcher på Platinumcars Arena. Genom hela säsongen lyckades man vara svårspelade med sin kompakta defensiv som samtliga lag fick kämpa för att göra mål mot. Tor-Arne Fredheim går in i sin fjärde säsong som manager för laget och bedömer försäsongen såhär långt:

  • Vi har varit igång i fyra veckor nu och det har varit bra, alla friska och hela. Några sjuka förvisso men inga skador. Bra träningar, lite tuffare och mer träning jämfört med förra året. Så bara bra hittills faktiskt.

Sedan slutet av säsongen 2023 har flera spelare lämnat. Clara Flenhagen, Irma Cajlakovic, Chelsie Dawber, Lovisa Gustafsson, Vilma Koivisto, Elin Landström, Nicole Robertson och Shannon Woeller är inte längre med i truppen. Där har istället Fanny Andersson, Maja Regnås Valcic och Elin Rombing tillkommit samt att Molly Wiklander kommit tillbaka från sitt framgångsrika lån i Sundsvalls DFF. Träningsnivån håller högre nivå än förra året trots lägre numerär menar Tor-Arne.

  • Träningsmiljön är väldigt jämn och på en hög nivå, även om vi har varit färre än tidigare. Några provspelare har varit här, Selma Nyström och Freja Lindwall har också varit med. Problemet med vårt antal är att vi inte fått till ett större spel i träning, första gången idag och sen får vi se imorgon mot Uppsala.

Vilken roll i A-truppen får de mest framträdande akademispelarna från F17 denna kommande säsong?

  • Freja har vi skrivit ett lärlingskontrakt med och hon kommer vara med så mycket hon kan, så hon har en framträdande roll i träning där hon kommer spela mittback eller högerback likt hon gör i F17. Ibland, som vi gjorde idag, kommer flera akademispelare vara uppe med oss när vi vill få till ett större spel.

Hur många fler spelare vill du värva in och vilken hylla ska de komma ifrån?

  • Vi vill få in fem stycken till. Mittback, central mittfältare och en forward är positionerna vi kollar på, framförallt forward. Vi vill ha kvalité och det har tagit lite tid för vi har lagt en hög ribba, den kvalitén vi har haft på våra träningar nu vill vi behålla. Nu söker vi inte bara i Norden utan även längre bort för att hitta de spelare som kan hjälpa oss att ta nästa steg.

De tre nyförvärven, Fanny Andersson, Maja Regnås Valcic och Elin Rombing har alla tre stor erfarenhet från OBOS Damallsvenskan. Det märks menar Fredheim:

  • De har tagit sig an första tiden hos oss riktigt bra. Det märks att de spelat i OBOS Damallsvenskan i många år. De har en stabilitet i träning, de bidrar mycket till gruppen och i taktikgenomgångar. Överhuvudtaget har alla tre tagit en stor plats i truppen, de kommer bli viktiga för oss under året och har redan fyllt luckorna från de startspelare som lämnat oss.

På lördag den 3:e februari klockan 14:30 på Platinumcars Arena spelar kamraterna sin första träningsmatch för året. IK Uppsala, som säsongen 2023 ramlade ur högsta serien, står som motståndare. Ytterligare sju träningsmatcher är inbokade innan seriestarten mot BK Häcken den 13:e april.

  • Förra året hade vi ett upplägg med träningsmatcher mot lag vi hade jämn matchning mot. I år har vi kvar sådana motståndare men också Vålerenga och Hammarby som vann sina serier förra säsongen, två av de bästa lagen i norden direkt efter varandra innan vi åker på lägret i mitten av mars. För att veta var vi står innan vi åker ner till Marbella. Det är en fysisk uppbyggnadsperiod vi är inne i nu men det är lite skillnad eftersom serien drar igång 13:e april. Så försäsongen är längre och vi kommer därför ge spelarna ledigt för återhämtningsperioder i februari och mars.
  • Fokuset mot IK Uppsala blir försvarsspelet främst, det är vad vi jobbat med denna vecka och vi vill se hur de nya spelarna beter sig bland sina nya lagkamrater i olika konstellationer. Alla får speltid, de som varit sjuka får lite mindre men övriga kommer få en halvlek minst.

IFK Norrköping – IK Uppsala: Träningsmatch, lördag 3/2 klockan 14:30, Platinumcars Arena, Fotboll Play

Annonser