
Ledarjobbet i IFK ger polischefen energi: “Tar vårt ansvar”
I gängvåldets spår skjuts, mördas och sprängs det på Norrköpings gator och bostadsområden.
Magnus Roodlas mångåriga polisiära yrkeserfarenhet säger att det är en samhällsutveckling som kommer ta tid att bryta, men oavsett storlek på utmaningen så är 45-åringen inspirerad att fortsätta arbetet och drivs parallellt att utbilda IFK Norrköpings unga målvaktstalanger.
- Polisyrket är en livsstil som jag har valt. Det finns delar där som jag försöker överbrygga i rollen som målvakstränare. Som målvakt synas du och är i en utsatt position. Jag vill bygga en mentalitet att killarna ska vara stolta över att tillhöra IFK men aldrig känna sig nöjda. Att de ska inspireras av konkurrens, våga hålla upp hakan och skjuta ut bröstet. Det tycker jag är viktigt, säger Magnus Roodla.
-
Från 2021 och framåt har det varit en ökning av grova våldsbrott, men framför allt 2023-2024 har vi sett att fler yngre personer kommer in i allt grövre kriminalitet. I Norrköping har vi inte på något sätt varit förskonade. Tvärtom, konstaterar Magnus.
Hur är det att vara mitt i det?
- Jag gillar mitt jobb, det är därför jag jobbar med det. Jag känner att jag kan göra någon form av skillnad. Dels få bort personerna som begår brott, att få dom dömda. Att det ska ha en avskräckande effekt och – framför allt – att ungdomar inte ska hamna i det. Är det något jag sett under de åren så är det inget roligt liv de här människorna lever med mycket droger, berättar Magnus.
Och fortsätter:
- Det hävdas att det är en vänskap, men de litar inte på varandra i de här miljöerna och de är rädda för varandra. Man litar inte på polisen. Det är ett oroligt liv. Under åren har jag lärt känna vissa av de som begår brott. Det är vanliga människor, men tyvärr hamnar de snett och har svårt att ta sig ur den där spiralen. Speciellt när det kommer in droger i bilden också.

- Jag hämtar mycket av min kraft i fotbollen. Att träna unga killar i IFK är extremt roligt eftersom de vill så pass mycket och är så ambitiösa. Det ger mig mycket kraft och energi. Komma ut här, röra på sig och få frisk luft. Jag tar på mig skorna och handskarna för att jag tycker det är kul. Jag går in med ett högt engagemang.
Där fotbollen och idrotten i stort fungerar som skyddsnät för många, ett alternativ till att välja en kriminell bana, är det samtidigt en funktion som måste vårdas.
- Man behöver vara vaksam. Oavsett om det är ishockey, fotboll eller basket så finns det ungdomar som hamnar snett. Som ledare har du en jätteviktig roll. Var uppmärksam på hur ungdomarna har det utanför idrotten. Spelar man fotboll i IFK så är det ett jättestort åtagande i elitverksamheten. Det är jätteviktigt att vi fångar upp och ställer frågor. Hur det går i skolan? Hur mår du utanför fotbollen? Mår man inte bra utanför så orkar du aldrig med fotbollen i längden, för den tiden alla investerar i fotbollen är beundransvärd.
Magnus Roodla är mån om att nämna brottsoffer, anhöriga och de personer som råkar illa ut eller mister livet i det allt mer brutalare samhällsklimtatet.
- Min bild är att vi i IFK tar vårt ansvar. Det finns en kontakt med skolan och vi försöker ge så bra förutsättningar det går, men det kan alltid bli bättre i hur man slussar in nya killar. Hur man tar hand om de som är ifrån staden. Man kan hela tiden utvecklas och bli bättre.
- Jag tycker man ska ha en viss ökad kravställning, men det är jättesvårt. Många gör det helt ideellt. Man kanske inte kan mycket om den här kriminella världen vi pratar om. Mycket handlar om hur vi ledare beter oss. Jag kan till viss del, med facit i hand, se de felen jag gjorde när jag tränade spelarna när de var yngre. Jag tittade mycket på resultat. Det är lätt att tro att dom som är bra och sticker ut när de är små kommer gå hela vägen, men det är en jätteresa att göra för att bli duktig i fotboll. Jag tror att vi ledare har ett stort ansvar att inte stirra för mycket på resultat i för tidig ålder. Jag kan förstå att man tog bort tabeller. Unga tjejer och killar kan ta det, det är mer vi ledare som inte kan hantera det. Föräldrar och ledare, menar Magnus.
Behövs ledare och föräldrar utbildas mer?
- Föräldrar har jättestort ansvar i hur man belönar hårt arbete på planen. Någon som gör många mål kanske man ska utmanas att göra assist i stället. Eller ta hemjobbet så hårt det bara går. Jag tror man lätt hamnar i frågor som “Vann ni?” eller “Hur många mål gjorde du?”. Försök komma bort från de delarna. Jag var lite skeptisk till att ta bort tabeller och resultat för några år sedan, men jag ser idag att det faktiskt har noll betydelse. De som blir bra, de har det där i sig, drivet, när de är ganska unga och tränar på egen hand. De älskar att spela fotboll och bryr sig inte om de möter ett bättre eller sämre lag. De kör sitt bästa hela tiden. Min bild är att det är de som kommer längst i fotbollen. När föräldrarna lägger sig i att min son ska spela i det här laget, i det bättre laget, så blir det sällan bra.
Ofta pratar man om en mer individualiserad samhällsutveckling, ser du den?
- Jag tror att om du spelar fotboll i IFK Norrköping så måste du ha ett individuellt tänk också. Framför allt när du kommer upp i akademins elitverksamhet. Men du blir aldrig så bra om du inte har en hård konkurrens. Jag tränar målvakter och ser hur viktigt det är med sparring på träningarna. Konkurrens och en bra träningsmiljö, hävdar jag, är viktigare än speltid när du är 15-19 år som målvakt. Att i tidig ålder klara av konkurrens tror jag är jätteviktigt, för så är det senare i livet också. Du kommer inte få alla jobb du söker. Idag upplever jag en större svårighet bland ungdomar att sitta på avbytarbänken. Det kan ha med det ökade individuella tänkandet att göra. Får du inte ihop laget så kommer du inte heller själv att lyckas. Du behöver ha tålamod och orka hålla i så länge som möjligt så har du störst chans att komma långt i fotbollen. Nålsögat är jättelitet.
Om en ung tjej eller kille riskerar att hamna snett, vad kan man leta efter för varningssignaler som ledare?
- De finns. Allt ifrån att man i tidig ålder sköter tider till hur seriös man är på samlingar. Sover spelaren tillräckligt? Äter han eller hon rätt? Klarar man inte de delarna så tror jag det är svårt att lyckas. Att man pratar om vikten av hur förberedd man är. I alla åldrar, oavsett vilken förening du representerar, så är man ofta känd på lokalnivå. Folk känner igen varandra och du representerar din förening. Det tycker jag man som ledare i en klubb ska fånga upp tidigt. Var inte naiv, våga prata om saker. Det är inte enkelt alla gånger. Det är tufft att vara förälder.
Vad gör polisen i Norrköping för att få till ett tryggare och bättre samhälle?
- Jag sitter tyvärr inte på några generallösningar, men jag är hoppfull att det går att vända den här brottsvågen. Vi kommer ha det tufft i hela samhället många år framöver, men det här är inget som polis eller föreningsliv kan göra på egen hand. Det är ett långt projekt som alla måste vara involverade i men första steget är att man kan prata om det så här, som vi gör här. Att alla inser att man har ett visst ansvar i det här.