6 september, 2020

Kontrollerad derbyseger mot Lindö

Det kanske inte var den mest välspelade fotbollsmatchen som setts på Östgötaporten – men IFK Norrköping dam kontrollerade gårdagens derby och såg till att plocka ihop ytterligare tre poäng: “Men jag tror att vi kan ännu bättre”, sa Irma Cajlakovič efter 6–1 (3–0) mot Lindö FF.

Det var en match IFK inte var helt nöjda med spelmässigt.
   Men det var likväl sex mål framåt och ytterligare en seger och det är alltid lite extra viktigt att vinna derbyn.

Förra helgen mot Tyresö satt inte chanserna – nu tog det inte längre än fem minuter innan IFK öppnat målskyttet.
  Irma Cajlakovič drev upp boll centralt och hittade med en smörpass Filippa Karlberg i djupet som var kylan själv och fri med målvakten Anna Veström placerade in 1–0.
   En sådan start som är viktig för att ta kommandot.
   Och det gjorde IFK. Om än med lite flyt.
   Fyra minuter senare kom 2–0.
   Lovisa Gustafsson vann ett ihopslag strax utanför straffområdet, tog sig framåt och avslutade. Veström räddade och den efterföljande returen som Lindö-försvarare skulle rensa bort rensades på målvakten och in i mål.
   Därifrån fortsatte IFK att skapa chanser även om det inte noterades någon ordentlig sådan där Lindö försökte ligga lågt och avvärja offensiva hemmaförsök.
   Filippa Sjöberg hade ett antal bra hörnor, Alma Sjödahl och Ebba Sjögren provade skott utifrån, Gustafsson hade ett lobbförsök och Ida Andersson hade en hörna som gick direkt i insidan av stolpen.
   Den gången Lindö stack upp efter en slumpboll kom Sofia Hjern ut bra och avstyrde.
   Strax innan paus kom så 3–0.
   Återigen var det Cajlakovič som hittade en passning i djupet. Den här gången till Gustafsson som höll undan sin försvarare och med vänsterfoten placerade in bollen utmed stolpen.

Den andra halvleken var en bättre IFK-halvlek och det kunde blivit 4–0 redan efter några sekunder när Sjödahl hade ett friläge som räddades. Men utdelningen skulle komma ett par minuter senare.
   Först räddade Veström Gustafssons avslut och i andravågen tog sig Andersson igenom centralt och via stolpen petade in 4–0 för IFK.
   Och så fortsatte det.
   IFK hade greppet och IFK skapade chanser från fasta situationer och i djupled.
   Det var också på en hörna 5–0 kom.
   Som så många gånger förr var det Clara Flenhagen som nådde högst och nickade Anderssons hörna tillbaka i motsatt burgavel.
   Sista halvtimmen kom en hel del byten i båda lagen som störde matchtempot och även om IFK skötte det mesta av spelet kom Lindö upp ett antal gånger, framförallt via Fannie Stenström. Flenhagen såg dessutom till att rensa bort bollen från mållinjen efter ett ihopslag med Hjern.
   I den 85:e minuten fick Lindö en reducering efter att bollen studsat upp på Selma Cajlakovičs hand och Stenström satt den efterföljande straffen lågt mitt mål.
   Men IFK skulle få det sista ordet efter samspel mellan två inhoppare.
   Grace Demir tog sig fram på vänsterkanten och på den bortre stolpen hittade en framstörtande Vanessa Karagöl som gjorde sitt första mål för säsongen.

Irma Cajlakovič stod för två assist och hade ett fint samarbete med forwardsen. Framförallt med Gustafsson.

Det var längesen jag gjorde assist – Lovisa löper som en varg så det var skönt att hon satte dit den, sa Irma som tyckte att den andra halvleken var den bättre av matchens två.
   –Jag tycker det är svårt att möta ett lag som ligger lågt. Vi gör en lite bättre andra halvlek där vi lyckas rulla boll. De kliver in fysiskt mycket på kropp. När vi kommer ur de trånga situationerna skapar vi chanser.
   Vad säger du om er insats?
   –Vi tar löpningar offensivt och vi hittar spelvändningar från ytterback till mittback eller Sofia upp till kant och sedan inspel. När vi får till de längre bollarna hittar vi chanserna.
   Att få in två tidiga mål satte tonen och gav IFK lugn.
   –Det blir lättare att nöta på när vi har de målen.
   Men nog kan IFK växla upp.

Det var skönt med vinst men jag tror att vi kan ännu bättre, sa Irma Cajlakovič

Nu kliver IFK in i en period med en hel del matcher. Redan på onsdag spelas den andra omgången i Svenska Cupen borta mot seriekollegan Örebro SK Söder. Till helgen väntar Enskede borta i division 1 och onsdagen efter är det bortamatch mot BK Tinnis i semifinalen av Danske Banks Damcup.

IFK Norrköping–Lindö FF 6–1 (3–0)
Division 1 södra Svealand (7:11)
Östgötaporten
Mål: 1–0 (5) Filippa Karlberg (pass Irma Cajlakovič) , 2–0 (9) Självmål, 3–0 (43) Lovisa Gustafsson (Irma Cajlakovič), 4–0 (47) Ida Andersson, 5–0 (55) Clara Flenhagen (Ida Andersson), 5–1 (85) Fannie Stenström (straff), 6–1 (92) Vanessa Karagöl (Grace Demir)
Varningar: IFK: (70) Alma Sjödahl, (70) Ebba Sjögren. LFF (40) Ellen Hallberg
Domare: Josefine Bastås
Publik: –
IFK-laget: 1. Sofia Hjern – 24. Irma Cajlakovič, 20. Selma Cajlakovič, 3. Clara Flenhagen, 18. Alma Ekberg – 10. Alma Sjödahl (74’ 11. Vanessa Karagöl), 9. Filippa Sjöberg (62’ 5. Siri Ed Kristersson), 7. Ida Andersson, 21. Ebba Sjögren (83’ 31. Tilda Lundström) – 15. Lovisa Gustafsson, 17. Filippa Karlberg (46’ 16. Grace Demir)
Ej använda ersättare: 55. Julia Nyström (mv)