IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

23 juni, 2024

“Jag är mest förvånad över hur lättsamma svenskar är”

Några mindre skavanker satte käppar i hjulen för Maya Antoines inledande tid i Sverige. Nu har den kanadensiska mittbacken fem raka starter och börjat lära sig svenska. “Jag har lärt mig väldigt mycket och jag är tacksam att vi erbjuds chansen”, säger 22-åringen från Toronto.

Efter tio spelade matcher i OBOS Damallsvenskan sitter IFK Norrköping på en 6:e plats. I den senare hälften har ett av årets nyförvärv, Maya Antoine fått förtroendet att starta. Kanadensiskan reflekterar över den första tiden i Sverige och hur hennes nya hemstad vaknade till liv efter vintern.

  • Det har ärligt talat varit en riktigt bra första tid i Sverige, det var tufft i början men vädret blev bättre tillslut! Jag hade ingen aning om att det bodde så många människor i min del av stan, för så fort solen kom ut så tänkte jag “var kom alla människor från” för innan värmen kom  var gatan helt tom på folk.

Tillsammans med två andra lagkamrater i Sam Cary och Vesna Milivojevic har hon också börjat plugga svenska.

  • Jag har lärt mig väldigt mycket och jag är  tacksam att vi erbjuds chansen att lära oss svenska. Lektionerna är väldigt roliga och det är en “trygg plats” där vi får göra fel. Mitt ordförråd och mitt uttal blir sakta men säkert bättre och jag har insett att jag förstår mer och mer vardagliga konversationer.

När du anlände till Sverige så pratade vi lite om din bild av OBOS Damallsvenskan, svenskt fotboll och Sverige. Har din bild ändrats och hur?

  • Det har ändrats, för jag har fått till mig mer information. När jag tänker på NWSL så tänker jag “helt ok lag med stjärnspelare”, det finns stjärnspelare i Sverige men det är ett mindre glapp mellan varje lag i OBOS Damallsvenskan i sättet de spelar… Jag vill inte säga talang för det är inte riktigt det… Men alla slåss emellan en liknande högre nivå. Vilket är mer underhållande för varje match är en kamp, oavsett var i tabellen lagen befinner sig.
  • Överlag är min bild att det är tufft att spela i Sverige, det är det nog i de flesta ligor, men här är det tufft för kroppen och huvudet. För om du tappar koncentrationen så blir du straffad här, det är någonting bra men också fruktansvärt att åka på.
  • Jag är mest förvånad över hur lättsamma svenskar är, som nordamerikan vet man att det är mer avslappnat i Europa. Folk tar sig tid här, de sitter på en bänk och tittar på ankorna i Strömmen.

Imorgon måndag möter vi BP på PlatinumCars Arena, vad förväntar du dig av matchen?

  • Jag förväntar mig att de kommer ligga på kontring, där är de farliga, speciellt på kanterna djupt på vår planhalva. Vi behöver hantera det, begränsa deras fart och antal lägen. Om vi kan göra det och gör det vi har tränat på så kommer vi ha ett bra utgångsläge och skapa många chanser.

 

IFK Norrköping

Kamraterna fick se sig besegrade mot Piteå i en match där man träffade virket två gånger och skapade många fler chanser än bortalaget, som slutligen gjorde matchens enda mål i slutminuterna.

Tabelläget: 6:a | 16 poäng | 14 mål/17 insläppta | 5 – 1 – 4

Målskyttar: Sara Kanutte Fornes fem mål.

Flest framspelningar: Elin Rombing, Vesna Milivojevic och My Cato två st var.

 

BP

Efter elva spelade matcher har BP två poäng tillgodo mot AIK som ligger på kvalplats. I sin senaste match fick de stryk med 7-0 mot serieledande FC Rosengård.

Tabelläget: 11:a | 12 poäng | 14 mål/22 insläppta | 3 – 3 – 5

Målskyttar: Sara Olai tre mål.

Flest framspelningar: Frida Thörnqvist och Wilma Wärulf en var.

 

IFK Norrköping-BP 24/6, 19:00 OBOS Damallsvenskan omgång 12, PlatinumCars Arena, Viaplay

Annonser