7 mars, 2020

Inget avancemang trots seger mot Falkenberg

IFK Norrköping vann mot Falkenbergs FF i den sista matchen i Svenska cupen, men 1-0 räckte inte för att gå om Falkenberg i grupp fem.

Förutsättningarna inför matchen var följande: IFK behövde vinna med minst två mål mot Falkenberg, samtidigt som Tvååker inte fick vinna mot Halmstads BK med mer än tre mål. Gruppettan Falkenberg klev alltså in på Östgötaporten med vetskapen att de hade råd att förlora med ett mål.

I inledningen av matchen fick inget av lagen riktig kontroll över matchen, och det var få målchanser. Halvvägs in i första halvlek fick IFK mer kontroll över matchen och började ta över bollinnehavet, men hade svårt att omvandla det till målchanser. Carl Björk skapade den första farliga chansen efter knappa halvtimmen när han nådde först på en djupledsboll, men avslutet med tån hittade inte riktigt mellan benen på Falkenbergs målvakt som lyckades rädda. Strax innan halvtid drog Jonathan Levi till från distans, ett skott som tvingade målvakten till en bra räddning.

IFK rivstartade andra halvlek och skapade flera vassa lägen – närmast var det när Levi drog till från distans och prickade ribban. IFK radade upp hörnor och bra lägen innan ledningsmålet till slut kom i den 67:e minuten. Efter en av flera hörnor på rad hamnade bollen hos Sead Haksabanovic på vänsterkanten, som klev in några steg och drog till från långt håll. Målvakten hann inte till främre stolpen för att stoppa bollen från att gå i mål.

IFK tryckte på under hela halvleken för att få dit det nödvändiga 2-0-målet, men lyckades inte – Falkenberg vidare på bättre målskillnad.

– Det är självklart ett misslyckande att vi inte går vidare i cupen. Vi har haft en ganska rörig tid, egentligen fram till denna vecka då vi fått tillbaka spelare. Vi har tidigare inte riktigt kunnat komma upp i prestation på ett önskvärt sätt, det tycker jag att vi gör idag, säger Jens Gustafsson efter matchen.

– Jag är stolt över hur vi uppträder. Första halvlek är klart godkänd, andra är alldeles lysande. Idag skulle vi kunna önska att vi gjorde mål på de målchanserna vi skapade, men som vi spelade kan vi inte kräva så mycket mer. Vi förtjänade att gå vidare efter denna prestation.

Samtidigt som IFK vann mot Falkenberg vann Halmstad mot Tvååker med 2-1. Resultaten innebär att Falkenberg vann gruppen på sex poäng (+2), IFK slutade tvåa på sex poäng (+1), Halmstad trea på tre poäng (-1) och Tvååker sist på tre poäng (-2).

– Det är inte idag vi åker ur, utan det är vår prestation mot Tvååker som ställer till det för oss. Men, nu har vi en prestation bakom oss idag som gör att vi kan ta oss vidare med ett bättre självförtroende och mer energi för att stå starkare när Allsvenskan börjar, säger Jens Gustafsson.

För information om Halva Potten hänvisar vi att hålla utkik på Vita Hästens hemsida: https://www.vitahasten.se/

IFK Norrköping – Falkenbergs FF 1-0

Mål: Sead Haksabanovic 67′.

Startelvan: Isak Pettersson – Ian Smith (85′), Filip Dagerstål, Rasmus Lauritsen, Lars Krogh Gerson – Henrik Castegren, Simon Thern, Alexander Fransson – Jonathan Levi (78)’, Carl Björk (63′), Sead Haksabanovic.

Avbytare: Julius Lindgren, Christopher Telo, Manasse Kusu, Andreas Blomqvist (85′), Kristoffer Khazeni (78′), Ísak Bergmann Jóhannesson, Christoffer Nyman(63′).