27 mars, 2023

Historisk seger i Damallsvenskan

Det blev en fantastisk kväll i snöovädret på Platinumcars Arena. Chelsie Dawber och Vilma Koivisto satte IFK Norrköpings första mål i damallsvenskan – det räckte till tre härliga poäng.

Snön skulle komma först vid klockan 20, men redan innan avspark hade plogbilen fått köra en vända på mattan för att få den spelduglig i premiären mot Växjö DFF av damallsvenskan 2023.

IFK Norrköping startade starkt i snöyran och tog kommandot – och en tidig ledning.

Chelsie Dawber fick revansch för sitt skott över några minuter tidigare när hon lyfte in en hög boll från högerkanten. Bollen seglade hela vägen in i mål, och tjejerna fick jubla framför de 1739 supportarna på Curva Nordahl och Östra läktaren.

Chelsie Dawbers första tävlingsmål för IFK Norrköping och IFK Norrköpings första mål i damallsvenskan någonsin.

Matchen jämnade ut sig mot slutet av halvleken, men IFK Norrköping var starkare under första 45 och ledde rättvist.

I inledningen av andra var det mycket nära 2-0, när kapten My Cato dunkade bollen i ribbans undersida.

Istället för 2-0 svängde det åt andra hållet och gästerna kunde kvittera bara minuter efter ribbträffen.

Tjejerna vek inte ned sig, utan fortsatte mata på för att återta ledningen.

2-1 kom med kvarten kvar att spela. Ett lågt inspel från höger hamnade till slut hos Vilma Koivisto, som på rätt plats vid rätt vid distinkt satte sitt första mål för IFK Norrköping.

IFK Norrköping höll ut och fick fira tre poäng tillsammans med det otroliga stödet på läktaren.

Se presskonferens och intervjuer med målskyttarna Chelsie Dawber och Vilma Koivisto och kapten My Cato längre ned i texten.

IFK Norrköping – Växjö DFF 2-1 (1-0): OBOS Damallsvenskan omgång 1, Platinumcars Arena 27/3

Mål: 1-0 Chelsie Dawber (12′), 1-1 Elin Nilsson (58′), 2-1 Vilma Koivisto (75′)

Varningar:  IFK: – Växjö: Dessi Dupuy

Startelvan: Sofia Hjern – Irma Cajlakovic, Shannon Woeller, Ebba Handfast, Sabina Ravnell – Elsa Burvall, Vilma Koivisto (89′) – Chelsie Dawber (71′), My Cato, Dilja Ýr Zomers (84′) – Wilma Leidhammar

Ersättare: Erin Nayler, Selma Cajlakovic, Kristen Sakaki, Jennie Egeriis (84′), Azumah Bugre (89′), Viktoria Veber, Molly Wiklander, Nicole Robertson (71′)