IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

24 februari, 2024

Fredheim inför Husqvarna: “vi fick oss en knäpp på näsan”

Med lite mer än en månad av försäsongen bakom sig och tre avklarade träningsmatcher så är IFK Norrköping i mitten av sina förberedelser för det andra året i OBOS Damallsvenskan. Tor-Arne Fredheim utvärderar den första tiden, de tre första träningsmatcherna och lärdomarna därifrån samt ger sin syn på upplägget inför damlagets träningsläger i mitten av mars.

Tidigt in på försäsongen, innan den första träningsmatchen mot IK Uppsala, vittnade manager Tor-Arne Fredheim om en god start för sitt lag. Friska spelare utan skador och tuffare träningspass samt tre nyförvärv som hittat sin plats i laget. Tre träningsmatcher har spelats sedan dess, laget började med att slå IK Uppsala med 6-0 men förlorade sen mot Växjö och BP på bortaplan med 3-1. Samtidigt har ett nytt nyförvärv fått visa upp sig i den vitblå matchtröjan. Alexandra Hellekant värvades in från BK Häcken och gjorde kamraternas enda mål i Tipshallen när man mötte Växjö samt fixade frisparken till Wilma Leidhammars mål på Grimsta IP mot BP. Vi satte oss ned igen med vår manager för att få en uppdatering om lagets försäsong.

  • Det är fortsatt bra med tuffa träningar, några skavanker men ingen längre skada. Nu har vi haft en liten kortare ledighet över helgen efter BP-matchen eftersom att vi i vår träning bryter ner kroppen. Då behövs vilan för att kunna ta nya tag och bygga upp igen, säger Tor-Arne.

Alexandra Hellekant är det senaste nyförvärvet och hon gjorde mål redan mot Växjö, vad kan du säga mer om henne i IFK?

  • Som ytter, som hon har spelat, är hon inte lika involverad som Fanny och Maja. Och i uppbyggnadsspelet är Elin delaktig så vi håller fortfarande på att lära känna Alexandra kan man säga. Hon är smart och lär sig fort hur vi spelar, hur hennes lagkamrater är och hur hon ska användas för att få ut sin spets hos oss.

Vad är din bedömning av de tre första träningsmatcherna?

  • Fantastiskt bra start mot Uppsala både anfall och försvar samtidigt ska man komma ihåg att de ska spela i Elitettan. Vi har i veckan snackat om en mot en situationer, i straffområdena men också över hela plan, att vi måste bli mycket tuffare. Det pratade vi om redan förra året inför vår första säsong i högsta serien då vi visste att det skulle vara en stor skillnad mot Elitettan. Det såg vi brist på i matcherna mot Växjö och BP, vi var inte tillräckligt bra i bägge straffområden för vi hade chanser men vi gjorde bara mål på en frispark och att Alexandra snappade upp en felpassning. BP har två skott på mål i första halvlek och bägge går in. Vi måste bli vassare i straffområdena definitivt. Vi har pratat om att bli tuffare i träning så att vi får in samma mentalitet i matcherna. Växjö och BP har samtidigt i stort sett samma lag, vi har en hel del nya som behöver spelas in och det tar tid. Det kändes bra inför de två senaste matcherna men vi fick oss en knäpp på näsan, det tror jag är bra för nu är det tydligt vad det är som krävs. Det kommer inte bli ett lätt år två där vi kommer spela ut vissa lag utan att kämpa, det kommer inte fungera. Det kommer krävas en krigarinställning i varje duell i varje match.

I de tre första träningsmatcherna var det uttalat att speltiden skulle delas på, är det samma upplägg i träningsmatchen mot Husqvarna?

  • Upplägget för denna match blir annorlunda eftersom vi har flera spelare borta med landslag så många kommer få matchtid men vi kommer också ha med Stina Dahl Forslund, Hanna Sävhult, Tuva Åberg och Agnes Ekberg från Smedby med oss samt Agnes Karlsson och Elsa Dahlberg  från F17. Det blir värdefullt för spelarna som kan ta ett steg framåt i landslagsspelarnas frånvaro. Husqvarna är ändå ett bra division 1 lag, de är ett topplag där och aspirerar på att gå upp. Samtidigt är det en spännande region för oss som ett upptagningsområde för IFK Norrköping.

Kommer upplägget se annorlunda ut i mars?

  • Det kommer ändras i mars, vi vill fortsatt se de nya spelarna mycket och förhoppningsvis har vi en till ny spelare då. Vi kommer möta mästarna från Sverige och Norge i Hammarby och Vålerenga som varit riktigt bra i sina träningsmatcher. Det blir en helt annan kaliber än förra året då vi spelade träningsmatcher mot lag som vi trodde var jämbördiga med oss. Efter de två matcherna blir det tydligt vad vi ska jobba med på träningslägret i mitten av mars.

IFK Norrköping – Husqvarna FF: Träningsmatch, lördag 24/2 klockan 14:30, Platinumcars Arena, Fotboll Play

Annonser