IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

16 mars, 2020

“De unga målvakterna får väldigt fina förebilder”

IFK Norrköping satsar hårt på att skapa en så bra miljö som möjligt för sina målvakter – en del i det är att målvakter från olika lag tränar med varandra. “En del i IFK Norrköpings strategi är att ha en så bra och utvecklande miljö som möjligt för våra unga spelare”, säger målvaktstränare Maths Elfvendal.

Träningen genomfördes innan coronautbrottet. IFK följer riktlinjerna – läs mer HÄR

Målvakterna i IFK Norrköpings A-trupp – Isak Pettersson, Julius Lindgren och Felix Jakobsson – och målvakterna från U15 och uppåt drillas hårt under Maths Elfvendals fysträning på IFK Performance Center på Östgötaporten.

– IFK Norrköpings strategi är att ha en så bra och utvecklande miljö som möjligt för våra unga spelare. De ska kunna utvecklas och bli proffsspelare, antingen här eller ta vägen via andra klubbar för att komma tillbaka till oss, säger Maths Elfvendal.

– Det är också bra för de äldre, mer rutinerade målvakterna. De får ta ansvar, förmedla och fundera på varför man gör olika saker och de unga får väldigt fina förebilder i den målvaktsgrupp vi har i A-laget. De är otroligt professionella, det är en grupp som är fantastisk att jobba med.

Tanken är att de yngre målvakterna på nära håll ska få se vad som krävs för att nå dit de vill.

– Det är väldigt viktigt för oss som klubb. De yngre målvakterna ser vad som krävs rent fysiskt, men också inställningsmässigt.

Planen är att målvakterna regelbundet ska träna med varandra, både på planen och i gymmet. Målvakternas fysträning går i cykler om tre teman – den första handlar om att bygga upp grundfysiken, den andra om deceleration och den tredje om explosivitet.

– Fysdelen är den enklaste delen att bli bra på – där behöver du väldigt lite hjälp. Du behöver veta vad du ska göra, ungefär när du ska göra det och du behöver bra förebilder som visar hur man gör det. Det är det vi erbjuder nu så att de blir helt fysiskt förberedda, men också professionella.

Förutom att målvakterna ska träna ihop kommer Felix Jakobsson vara viktig för IFK Norrköpings yngre målvakter och deras utveckling.

– Han kommer att vara målvaktstränare för U17 och U19 för att sprida får filosofi neråt. Det var han själv som frågade om han kunde hjälpa till, och han kommer hjälpa både sig själv och föreningen. Det kommer vara en viktig del för att underlätta steget upp till A-laget och elitfotboll för de yngre målvakterna.

Felix Jakobsson ser fram emot uppdraget och att få hjälpa till så mycket han kan.

– Det ska bli skitkul. Jag försöker ta till mig och lära mig så mycket jag kan av Maths filosofi, och jag tror att det kan vara bra för mig att försöka lära ut det jag lärt mig till de yngre målvakterna.

Foto: Simon Larsson

Annonser