IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

4 september, 2024

IFK-ledarna skrev en handbok för idrottsföräldrar: “Få människor att tänka till”

Kan en handbok för föräldrar bidra till ett drägligare klimat i ungdomsidrotten? Mattias Heikki och Jan Melle tror det. “Blir fler medvetna om sitt kroppsspråk och vad som kommer ur munnen är det en bra start”.

Jan Melle, utvecklingschef i IFK Norrköping, och NT-journalisten samt IFK-ledaren Mattias Heikki kommenterade matcher ihop och insåg att de har mer gemensamt än ett brinnande fotbollsintresse.

Papporna, ledarna och idrottsföräldrarna hittade en gemensam nyfikenhet att få bukt med ett seglivat problem kring ungdomsidrotten.

Så föddes ´Handbok för idrottsföräldrar´.

  • Jag tror att annars normala och fullt begåvade människor ändras när man hamnar i en matchsituation, säger Mattias. Är det tävlingsmänniskan som tar över? Den biten kopplas på och jag tror att den biten dupliceras när ens eget barn är inblandad. Det är inte ditt favoritlag längre, det är ditt kött och blod som spelar. Det gör känslorna starkare. Jag vill gärna få föräldrar att stanna upp och reflektera varför man känner som man känner. Varför säger man det man säger och varför gör man det man gör.

Vad har ni upplevt som idrottsföräldrar?

  • Det mesta. Goda saker – och inte fullt så goda saker också. Blir fler medvetna om sitt kroppsspråk och vad som kommer ur munnen är det en bra start. Det är det som är skillnaden mellan en bra och en dålig idrottsförälder – en god är medveten om att om jag ropar ut de här sakerna så får det konsekvenser, menar Jan.

Som själv upplevt en stor del av vad som tas upp i boken.

  • Mycket är mina erfarenheter. Mina möten med människor i skolans och idrottens värld. I min undervisning har jag haft mycket föräldrasamtal och motiverande samtal med elever och även med föräldrar.

I januari 2022 började Jan Melle att skissa på boken och kort efter fick han sällskap av Mattias som haft ansvar för intervjudelen med föräldrar.

Bland annat Michael Wahlqvist och Sven Ericson.

Pappor till Linus Wahlqvist Egnell och före detta NHL-proffset Jonathan Ericsson som fostrats i Vita Hästen.

  • Det här är inte bara en bok om fotboll utan alla idrotter. Det kan appliceras på alla lagidrotter, främst, men även alla individuella idrotter. Just tankesättet vad du kan påverka och se dig själv i spegeln och inte ursäkter, säger Mattias.

Det finns en anledning till att boken har skrivits?

  • Definitivt, säger Jan. Det skulle kunna vara så mycket bättre om alla hade fokus på att njuta av att se sitt barn träna och spela matcher. I stället för att, utifrån förälderns kontext, lägga in en massa värderingar om vad barnet borde göra.

Vuxna förpestar leken?

  • De lägger den vuxna idrottsvärlden i sina barns knä för tidigt. Utan anledning. Man är ute efter att vinna och hitta snabba kvitton på att mitt barn är bra. Det kan uttrycka sig att man vill att barnen ska placeras i den bästa träningsgruppen, att de spela med det bästa laget. Att få säga att min grabb minsann spelar med de som är ett år äldre är stort. Eller att man gör mycket mål, eller räddar många puckar. Tänk långsiktigt och glädjefyllt i stället, säger Mattias.

Vart ligger ansvaret för att få till en bättre miljö: hos klubben, individen själv eller någon annanstans?

  • Man börjar med föräldrarna. Det är det viktigaste. Hur de pratar med sitt barn. Vad är det första du säger efter träning och match? Inte så fel frö hos barnen. Så de rätta, säger Jan Melle.
  • Om en person köper en bok och läser den så gynnas den familjen, förhoppningsvis. Om ett lag tar in boken till en föräldragrupp så kommer den gruppen gynnas. Jag tror att det är svårt att sätta upp regler och sen gå fram till en person under match som beter sig illa. Det är lättare om man har en överenskommelse i gruppen och en bok att hänvisa till, resonerar Mattias.

Bägge författarna efterlyser eftertanke hos idrottsföräldrar. Det är ingen ny psykologisk trend, betonar Mattias, utan handlar mest om sunt förnuft och värme.

Något som fick Jan och Mattias att fråga en speciell person om att skriva förordet. IFK Norrköpings guldmanager Janne Andersson – som tackade ja med en gång.

  • För mig är Janne ordning och reda, föreningsliv, sunt förnuft. Idrottsrörelsen, säger Mattias Heikki.
  • Jag vill uppmana alla att bli idrottsföräldrar. Slussa in barnen i föreningslivet och var med på resan. Det är fantastiskt. Det stärker relationen till ditt barn att dela en passion. Det kan vara, dans, musik, teater, skoteråkning men de böckerna får andra skriva. Vi skrev den här.

Annonser