IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

30 juni, 2022

125 IFK:are – Halvar “Smälla” Carlbom

En oberäknelig högerytter som gjorde mål i de mest skiftande lägen. Halvar ”Smälla” Carlbom var muraren från Norrköping som var med om att ta fem SM-guld för IFK Norrköping.

Degraderingen 1937. Återkomsten till Allsvenskan 1940. Den första seriesegern 1943. De fyra raka SM-gulden 1945-1948. Bara ett fåtal IFK:are var med hela resan. En av dem var Halvar ”Smälla” Carlbom.

Halvar Carlbom föddes 1917 i Norrköping och växte upp i ett hus mellan Stockholmsvägen och järnvägen, nära där Stockholmsrondellen ligger idag. Fotbollskarriären startade i IF Sylvia, som hade sin hemmaplan några hundra meter från hemmet.

Samma år som han skulle fylla 19 år värvades han till IFK Norrköping som då spelade i Allsvenskan men som hade tillbringat större delen av 1930-talet i andradivisionen. Men i laget fanns två personer som skulle spela nyckelroller i IFK:s framtid. Den ene var Birger ”Bian” Rosengren, som var jämnårig med ”Smälla” och som också kom från Sylvia. Den andre var Torsten Johansson, mångårig lagkapten som senare även skulle bli ordförande för föreningen.

IFK Norrköping slutade sist i Allsvenskan 1936/1937, ”Smällas” debutsäsong. Men han blev lagets näst bäste målskytt på sex mål.

Under de kommande åren verkar det som att laget arbetade upp en tuffhet och en vinnarmentalitet. Ett sätt var att bygga på rivaliteten med IK Sleipner. Georg ”Åby” Ericson – Sleipnersupporter och nykterist – har berättat hur han överraskades över den råa jargongen när han kom till IFK 1938.

  • ”Smälla” och ”Bian” gick runt och hetsade oss andra mot Sleipner. Jag undrade vad det skulle vara bra för men de menade allvar.

1938/1939 vann IFK och “Smälla” sin serie men förlorade det allsvenska kvalet mot Hammarby. Under nästa säsong förstärkte man laget med bröderna ”Mulle” och ”Masse” Holmqvist, vann serien och skulle återigen kvala mot Allsvenskan, denna gång mot Reymersholms IK.

Efter att ha vunnit hemma på Parken med 3-2 så åkte IFK till Stockholm och Råsunda för returmatchen. Reymersholm tog snabbt ledningen med 2-0 och IFK hade inte mindre än tre skott i målramen innan man lyckades göra mål. Men till slut vann man med 4-3 efter mål av bland andra ”Smälla”. Avancemanget var säkrat.

”Det är mera tyngd över laget, bättre ekonomi över spelet, inga onödiga rusningar. Bortsett från den sista kvartens sviktande spelade Norrköping högklassigt, och vi skulle tro att laget kommer att få en hel del att säga till om i allsvenskan”, rapporterade DN efter kvalvinsten.

Säsongen 1940/1941 slutade IFK Norrköping sjua i Allsvenskan men året därpå knep man en tredjeplats och ”Smälla” blev lagets bästa målskytt. En historia som berättas från säsongen är den om när han efter en fest en lördagskväll mötte polisen Granström på Saltängsbron. ”Grana” var själv idrottsman i NAIS och påminde ”Smälla” om morgondagens hemmamatch i Allsvenskan.

  • Inga problem “Grana”, imorgon ska jag göra tre mål!

Sanningshalten i historien kan inte verifieras men IFK slog i alla fall Helsingborg med 3-0 den 28 september 1941. Alla tre målen gjordes av Halvar Carlbom.

Våren 1943 tog IFK sitt första SM-guld någonsin. Samtidigt var det krig i Europa och “Smälla” var liksom många andra spelare inkallade. På hans regemente I4 i Linköping fanns en annan IFK-spelare, befälet Stig “Vadstena” Gustafsson, som såg till att “Smälla” fick permission på matchdagar och kunde spela samtliga matcher i Allsvenskan den säsongen. Han hade dock en mer tillbakadragen roll, det var kedjekamraten Sven ”Skuggan” Person som gjorde de flesta målen.

Sommaren 1943 skulle även ”Smälla” göra en av sina mer minnesvärda matcher när IFK slog Huskvarna med 9-0 i Svenska cupen. ”Smälla” gjorde fem av målen, och det sista var särskilt imponerande. ”Mulle” Holmqvist sköt i ribban och bollen kom i retur i en båge rakt ut från målet. I full fart kom ”Smälla” och drog till på volley, otagbart för målvakten.

Efter guldet var IFK Norrköping i en ny sits. De kommande åren värvades spelare som Gunnar Nordahl och Nils Liedholm in. Halvar ”Smälla” Carlbom startade ändå i princip varenda match. Men han var inte bara viktig på planen utan även utanför den som lagets stora skämtare och glädjespridare. Han var också en duktig sångare och känd för att berätta historier med stor inlevelse.

1946 på hösten spelade IFK Norrköping vänskapsmatcher i England. Laget bjöds in till sällskapet Bärsärkar & Vikingar i London, där de intog en festmiddag. Under middagen fick ”Smälla” enligt Dagens Nyheter chansen att konversera ett antal ”grevar och baroner”, som insisterade på att de skulle lägga bort titlarna.

  • Jag är bara en fattig murare från Norrköping, men har du sagt det så, sa ”Smälla”.

Säsongen 1946/1947 tog IFK Norrköping sitt fjärde SM-guld, och säsongen därpå började bra för både ”Smälla” och laget. Men i blott den tredje matchen var olyckan framme, när han kolliderade med Djurgårdens målvakt Ove Nilsson och bröt benet. Säsongen slutade ändå med guld för IFK men ”Smälla” fick ingen medalj då han inte kom upp i tillräckligt antal matcher.

I nästan tre år var Halvar Carlbom borta från fotbollen men han gjorde comeback mot Degerfors den fjärde juni 1950 innan han lade skorna på hyllan.  Varför han spelade denna enda match kan ingen riktigt svara på idag. Kanske ville han bli historisk genom att ha spelat i Allsvenskan för IFK under tre olika decennier?

Fast historisk blev han oavsett, grabben från stan som spelade upp IFK Norrköping i Allsvenskan, tog fyra guldmedaljer, spelade 200 seriematcher och gjorde närmare 80 mål för klubben. Halvar “Smälla” Carlbom.

MÅRTEN MELLBERG

Smeknamnet ”Smälla” hade han kvar till sin död. Men varför han kallades det verkar idag ha fallit i glömska. Vet du? Skriv till oss!

Bilder: privat. Tack till Tomas Junglander och Hans Källgren för faktagranskning och bilder.

 

Bildtexter:

  1. IFK 1939. Övre raden: Halvar Carlbom, Birger Rosengren, Gunnar Blomqvist, Stig Kullman, Torsten Johansson, Micke Carlberg, Kalle “GK” Johansson och Lennart “Skinnet” Wigren. Nedre raden: Lars-Erik Wickberg, Yngve “Pinnen” Karlsson och Carl-Evert Westerlund.
  2. Lagbild 1941/1942. “Smälla” längst ned till vänster, bredvid “Bian” Rosengren.
  3. “Smälla” och “Mulle” Holmqvist i samband med en återträff 1956.
  4. Historieberättaren “Smälla”. “Masse” (t v) och “Mulle” Holmqvist lyssnar med stor behållning.

 

Annonser