IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

22 februari, 2022

125 IFK-are: Sven Axbom

Från spel i BK Hird till VM-final mot Brasilien. Sven Axbom var Kimstadsonen som täppte till på vänsterkanten i IFK:s klassiska 1950-talslag.

“En av hjältarna i vårt prydliga VM-lag. Stor grabb många gånger om. En verkligt prydlig backtyp som kan konsten att neutralisera en ytter. Lever högt på sin snabbhet och hårdhet. Bokförsäljare.”

Så beskrivs Sven Axbom 1959 i “Prärie-serier & Vilda Västerns samlarserie”, en kombinerad serie- och sporttidning som gavs under under 1950- och 1960-talet.

Skribenten var vänlig nog att inte omnämna hans insats i VM-finalen 1958, där han ställdes mot den brasilianske dribblern Garrincha och blev ganska rejält bortfintad. Men just det är knappast något att skämmas över då brassen anses som en av världens bästa yttrar genom tiderna.

 

Sven Axbom föddes i Kimstad 1926. Senare kom han att bo i Fredriksdalskvarteren norr om Norrköpings centralstation. Han spelade fotboll i BK Hird som var relativt framgångsrika vid den här tiden och som spelade sina hemmamatcher på Bollspelaren.

Det året han skulle fylla 26 värvades Sven Axbom av IFK Norrköping. Det var ett lag som hade genomgått en generationsväxling. De bärande spelarna från 1940-talet var borta men nya som Bengt “Zamora” Nyholm och “Putte” Källgren hade tagit över.

Axbom blev vänsterback och tillsammans med “Julle” Gustavsson och “Bajdoff” Johansson formerade de en försvarslinje som fick smeknamnet “Nalle-vallen”, efter IFK:s starke man “Nalle” Halldén.

Snart var IFK tillbaka i den absoluta allsvenska toppen igen. Från säsongen 1955/1956 till 1960 hade IFK Norrköping resultatraden 1-1-2-2-1 i Allsvenskan. Sven Axbom spelade i princip samtliga IFK:s matcher under andra halvan av 1950-talet och blev också landslagsman.

 

VM 1958 skulle spelas i Sverige men något år innan turneringen skulle äga rum petades Sven Axbom ur landslagstruppen. På hösten 1957 var han dock åter aktuell igen. Bobby Byström skrev i Dagens Nyheter: “Hans allsvenska insatser lämnar kanske en hel del övrigt att önska men han har den underbara gåvan gemensam med “Knivsta” Sandberg att han växer med uppgiften”.

VM 1958 blev som bekant en stor succé för det svenska landslaget. Först vann man sin grupp och sen slog man ut Sovjetunionen i kvartsfinal med 2-0.

“Axbom gjorde sin bästa match hittills. Hårt och resolut och med alltid ren spark förstod han att rensa inom sitt område. Han börjar likna Sveriges största överraskning i försvarsväg”, rapporterade DN.

Efter 3-1 mot Västtyskland i semin möttes Sverige och Brasilien i finalen på Råsunda. Brassarna vann med 5-2 och Sven Axbom hade en tuff match, men så hade han inget vidare understöd heller.

 

När 1958 summerades var det ändå en lyckad säsong för Sven Axbom, och han belönades med NT:s guldmedalj för bästa idrottsprestation i Norrköping. Året därpå var han också med om en av landslagets klassiska matcher när Sverige slog England på Wembley med 3-2, något bara Ungern gjort tidigare.

Efter säsongen 1959 hade Sven Axbom bestämt sig för att lägga av med fotbollen. Men på våren 1960 var han ändå tillbaka i IFK. “Han kunde inte stå emot när vårsolen började skina”, kommenterade “Nalle” Halldén. Tur var kanske det. För säsongen 1960 slutade med IFK:s nionde SM-guld. Sven Axbom spelade 16 av 22 matcher och fick sin tredje guldmedalj.

 

1961 flyttade Sven Axbom till Stockholm för att bli försäljningschef för Lennart Brunnhage och Sportförlaget. Han bosatte sig i Rotebro och blev spelande tränare för Rotebro IS en kort period. Några år senare var han tillfälligt tränare i IFK Stockholm, där hans gode vän från IFK-tiden Jörgen Ekengren var lagledare.

 

MÅRTEN MELLBERG

 

Tidigare texter om 125 IFK:are finns här. 

 

Bilder:

  1. Sven Axbom tecknad av Börje Dorch i kortleken “Boll-Kalle” från 1956.
  2. IFK säsongen 1954/1955. Bild ur Rekordmagasinet.
  3. Laget som slog England på Wembley 1959.
  4. Sven Axbom jobbade i det civila som bokförsäljare. Efter karriären blev han försäljningschef.
  5. IFK:s legendariska försvarslinje “Nalle-vallen”. Tecknaren Erik Hermansson. Bild ur Idrottsbladet.

Annonser