17 augusti, 2019

“Vi trodde på det och skulle göra det ihop”

Efter underläge i halvtid och en mängd chanser vände IFK Norrköping dam resultatet till sin fördel och tog en ny seger hemma på Östgötaporten.
–Det är nyttigt att vet att man kan vända när man ligger under. Det är jobbet vi tar för varandra och det är väldigt roligt att se, sa Rebecca Stigenhed efter 2–1 (0–1) mot Husqvarna FF.

Två lag med självförtroende och två lag mer varsin förlustfri svit och i sensommarvärmen på Östgötaporten skulle ett av dem få den förlängd och en annan få den avbruten.
   Efter 90 minuter känslor var det hemmalaget och de 142 personerna på den västra läktaren som jublade.
   Då var det trots allt de småländska gästerna som tog ledningen efter elva minuter och det efter en inledning som doftade IFK-fördel.
   Husqvarnakaptenen Malin Andersson löpte i djupled, rundade Sofia Hjern i målet och lyfte in 0–1 från en snäv vinkel.
   –Vi faller och är ängsliga, till sist får de en yta för att vi inte är tillräckligt aggressiva, sa tränare Anna Eriksson om ledningsmålet.
   Målet gav gästerna energi och möjlighet att flytta upp men IFK malde på och skapade flertalet chanser.
   Linn Bogren hade en nick tätt över och såväl Alma Sjödahl som Ebba Sjöberg hade avslut utan att ställa till det ordentligt för Elinoe Rönnberg i Husqvarna.
   Samtidigt var Husqvarna inte ofarliga men de chanser som uppstod hade Sofia Hjern koll på.
   0–1 i paus gnagde på hemmalaget.
   –I första halvlek tycker jag att vi skapar en hel del – vi kommer till lägen men är väldigt långa mellan våra forwards och vårt mittfält. Vi blir lite rädda att de ska anfalla och kliva på och vi är lite rädda för att göra något offensivt själva. De har en forward och det ska räcka med att våra mittbackar tar den och det ville vi ändra på i andra halvlek – vilket vi gör, sa Anna.

Där och då intensifierades kvitteringsjakten. IFK pratade om att hålla ett högre bolltempo och komma till fler avslut genom att trycka ner Husqvarna och hitta inspel.
   Sex minuter in i halvleken kom också IFKs dittills bästa chans. Alma Sjödahl tog sig förbi både en och två försvarare utmed kortlinjen och serverade Ebba Sjögren som styrde bollen i underkant av ribban, ner på mållinjen och ut.
   Och så fortsatte det. IFK hade bollinnehavet och skapade chanser och Husqvarna stack upp via Malin Andersson och Hanna Lofthammar.
   Med tjugo minuter kvar kom så äntligen kvitteringen.
   Ett inspel från vänsterkanten hittade till en framstörtande Linn Bogren som slängde sig fram och slog in 1–1.
   Filippa Sjöberg hämtade bollen, la den på mittpunkten och manade på sitt lag för ett ledningsmål.
   Det dröjde inte längre än fyra minuter och det var just kaptenen som gjorde det.
   En andraboll damp ner utanför straffområdet, Filippa Sjöberg tittade upp, väntade, laddade och dunkade in 2–1 hårt utmed den högra stolpen.
   Husqvarna tröttnade, IFK fortsatte och visst var det lite förlösande när Kristian Tan blåste för full tid.

Rebecca Stigenhed gjorde comeback när hon hoppade in efter en timme och medgav att det var en speciell och skön känsla att kliva ut på Östgötaporten i de vitblå färgerna igen.
   Hur skulle du summera den här matchen?
   –De kommer ut väldigt hård i första – de spelar väldigt bra och jag blev imponerad. När de går ut hård är det frågan om de skulle orka. Vi kommer ut som ett helt annat lag i andra halvlek – det är ett annat fokus i passningarna och mer löpningar för varandra. Jag tycker vi vänder matchen helt och hållet och det är gött att få med sig tre poäng.
   Kände ni att ni skulle vända på det här?
   –Vi hade mycket go i andra när vi pressade på och då kände vi att det skulle komma.
   En ny säsong, ett nytt nummer – och en ny position på mittfältet.
   Även om det nog bara är en kortare sejour.
   –Det blev så idag, haha. Jag känner väl mig inte helt hemma där, log Rebecca.

Hon bytte av Junis Andersson som matchats flitigt efter uppehållet.
   –Hon klev in på innermittfältet för att vi såg att Junis var jättetrött. Nu gäller det att vi får snurr på det och att vi vågar tro på de som inte fick lika många minuter idag. De är också väldigt viktiga, sa Anna Eriksson.
   Som lyfte försvarsspelet under lördagseftermiddagen.
   –Skillnaden mot tidigare matcher är att vi trodde på det och skulle göra det ihop. Det sa vi också i halvtid. Jag tycker att våra mittbackar är gigantiska idag och inte släpper till något förutom några fasta situationer men där kommer Sofia ut och plockar dem. Hon gör det också jättebra.