28 februari, 2021

“Vi jobbar tillsammans och håller ihop det defensivt”

Det blev respass i den tredje omgången av Svenska Cupen – men om det finns hedersamma förluster så räknas eftermiddagens match till den kategorin: “Vi höll ihop det bra och stod emot”, sa Ida Andersson efter 0–3 (0–2) mot Linköpings FC.

Det var vårkänslor i luften när tävlingssäsongen drog igång för IFK Norrköping. Det märktes att det var ett heltaggat hemmalag som välkomnade Linköpings FC som ställde upp med en stark elva.

IFK visade omgående att det fanns andra tankar än att bara ligga lågt och skapade också matchens första hörna.
   Däremot var det en match som IFK skulle få praktisera försvarsspel i.
   Therese Simonsson träffade ribban redan efter sju minuter och fem minuter senare var det hon som gjorde 0–1. LFC-anfallaren tog emot en boll vid hörnet av straffområdet, la till rätta och hittade den bortre burgaveln.
   Trots att var var LFC som hade såväl bollinnehavet som chanserna försökte IFK att spela sitt spel.
   När gästerna gjorde det trångt centralt lyfte IFK längre där Lovisa Gustafsson och Jennie Egeriis i omgångar hotade.
   IFK bad inte om ursäkt och gick redan från start ut med ett tufft duellspel.
   0–2 kom efter 36 minuter efter att ett kliniskt LFC tagit vara på ett hemmamisstag. Simonsson släppte till Uchenne Grace Kanu som dubblade ledningen.
   LFC skapade på en och två chanser till innan pausvisslan ljöd. IFK å sin sida försökte men fastnade ofta på sista tredjedelen i en halvlek som bjöd på ett högt tempo och ett högt stående LFC som ville vinna bollen högt.

Den energin kanaliserades under paus och IFK klev ut med ett lite högre presspel till den andra halvleken.
   Men det var LFC som gjorde 0–3 i inledningen. Ett överlångt inlägg lyftes tillbaka till en fristående Frida Maanum som nickade in bollen bakom Sofia Hjern.
   Hängande huvudet?
   Nej, inte direkt. IFK peppade igång varandra och stängde därefter igen.
   LFC skapade lägen utan att de för den delen var glödheta. Inläggen togs bort av Selma Cajlaković och Clara Flenhagen och skotten utifrån plockades av Hjern.
   IFK hittade också upp något bättre i den andra halvleken, spelade sig ur pressen och hotade med de längre bollarna.
   Ju längre halvleken led desto lägre tempo blev det samtidigt som matchen upprätthöll en lite energisk aura.
   Linköping tog den sista platsen till Svenska Cupens gruppspel men fick kämpa för den mot ett bra försvarande IFK.

Ida Andersson tyckte att IFK-insatsen fick godkänt.
   –Det var riktigt kul att spela och vi möter ett väldigt bra lag. Det är roligt och jag tycker vi gör en bra match. Vi följer vår matchplan, jobbar tillsammans och håller ihop det defensivt. Vi lyfter huvudet även när vi släpper in mål.
   Hur tufft var det att möta dem?
   –Det var tufft och en rolig match. Jag har inte startat så mycket och det är kul att känna på det direkt, sa Ida som kände av ett peppat och laddat hemmalag i omklädningsrummet innan matchen.
   Hon fick en ny position att hantera – med en mer defensiv uppgift.
   –Det fungerade bra. Jag är lite mer offensiv lagd men jag hittade dit bra, fick bra snack från backarna som styrde mig bra och jag tycker att vi på mittfältet jobbade ihop bra.

Det är tidigt på säsongen och det finns detaljer att jobba med. IFK stod emot bra mot den ifjol damallsvenska femman.
   –Som lag höjer vi varandra och jobbar tillsammans. Vi går 100% in i alla dueller och krigar för oss och för varandra.
   Det var med andra ord en rätt rolig match att starta tävlingssäsongen med?
   –Ja, det var riktigt, riktigt roligt, sa Ida Andersson.

IFK Norrköping–Linköpings FC 0–3 (0–2)
Svenska Cupen omgång 3
Platinumcars Arena
Mål: 0–1 (12) Therese Simonsson, 0–2 (36) Uchenne Grace Kanu, 0–3 (54) Frida Maanum