10 oktober, 2020

“Vi gör jobbet och löper för varandra”

Match ett av två är avklarad – på ett tungsprunget gräs på Rimnersvallen gav ett mål i vardera halvlek IFK Norrköping dam en plats i förarsätet inför returen nästa helg: “Det är otroligt skönt och viktigt att vi åker hem med tre poäng och två mål på bortaplan”, sa Ebba Sjögren efter 2–0 (1–0) mot IK Rössö.

Det var ett hemmalag som kom ut starkast på sin hemmaborg där de inför lördagseftermiddagen bara förlorat två av 27 seriematcher.
   Trots det var det IFK, Lovisa Gustafsson och Filippa Karlberg som skapade det första som skulle kunna benämnas som målchans.
   IFK jobbade också fram ett antal hörnor som inte riktigt gav den utdelning de önskade.
   Den fjärde blev bättre och efter elva minuter kom den första riktiga chansen men i smeten framför mål var det Rössö-målvakten Sara Johansson som var sist på bollen.
   1–0 till IFK kom bara minuterna efter.
   Ett inlägg från vänster styrde Karlberg ner till Mathilda Holmberg som drog till och placerade in bollen i den bortre burgaveln.
   Viktigt skönt och lugnande för IFK som jobbat sig in och förbi hemmalaget i både bollinnehav och chanser. Det var väldigt mycket IFK som inte riktigt kom till rätta i den sista tredjedelen och när de väl kom dit stod målvakten Johansson i vägen och gjorde det bra.
   Men Rössö vann inte sin serie för intet.
   Uddevalla-laget kom tillbaka och gjorde det jobbigt för IFK som under en period hade lite problem med det fysiska spelet. Till gästernas fördel var den perioden tämligen kort och IFK avslutade halvleken betydligt bättre än mitten av den.
   Ledningen i paus var med andra ord rättvis.

Jodå – den andra halvleken skulle även den bli IFKs och det visade dem från start.
   Det dröjde inte längre än någon minut innan Alma Sjödahl vaskat fram den första chansen och strax därefter nådde Karlberg sånär ett Gustafsson-inlägg.
   Och det var Sjödahl som satte 2–0.
   Hon tog emot ett inkast, klev fram, vek in från vänster och med högerfoten satte dit bollen intill den första stolpen.
   Återigen ett viktigt mål i en viktig tidpunkt.
   Därefter blev halvleken lite av en transportsträcka för IFK och det dröjde innan en chans värd att nämna skapades. Då var det just Sjödahl som felvänd inte riktigt hittade rätt med nicken.
   Men Rössö var inte helt ofarliga.
   Anna Holmqvist hade en fin chans efter ett bra inspel där bollen smet strax utanför och Stella Ullberg provade avslut när Sofia Hjern var långt ute.
   Efter fyra tilläggsminuter stoppade Tina Bertlin domaren och blåste av den första av två kvalmatcher.

Två mål framåt och en ny nolla bakåt.
   IFK fortsatte på samma inslagna väg de gjort under säsongen.
   –Jag tror att vi får självförtroende av att vi kände att vi var det bättre laget genom hela matchen, summerade Ebba Sjögren.
   Som tar med sig ett fint resultat inför returen på Östgötaporten nästa helg.
   –Trots ett mycket bra resultat på bortaplan är det hårt jobb och ett bra resultat som gäller även hemmamatchen.

Regn och blåst under dagen och en planhalva som var regnsjuk.
   Det kan inte bli mycket mer kvalmatch en oktoberdag i Sverige.
   –Det var en rätt så svårspelad plan med regn och även en del hagel. Men att vi ändå lyckas gå segrande gör att det bara är att gasa på hemmaplan där det är konstgräs som gäller.
   Vad är det ni gör bra idag?

Jag tycker vi ska ta med oss kämparandan och jobbet vi gör för varandra. Även om jag inte tycker att vi kommer upp i vår standard vad gäller spelet så gör vi jobbet och löper för varandra.
   Halva jobbet är gjort och IFK har ena benet i Elitettan.
   –Till nästa helg, när förutsättningarna med vädret och övrigt förhoppningsvis är bättre ska vi höja oss ytterligare snäpp och spela en bra fotboll över 90 minuter.

Ett fysiskt lag beskrev Selma Cajlakovič eftermiddagens motstånd inför matchen.
   Men IFK gjorde sitt och hade fokus på sin egen prestation.

Vi visste att det skulle vara fysiskt men det är vi som spelar fotbollen vilket gör att vi vinner. Att Rössö utgick från ett lågt försvarsspel var vi inte förberedda på, men som sagt så löste vi det ändå på ett okej sätt och går segrande ur striden, sa Ebba Sjögren.

Returmatchen spelas nästa helg och så fort datum och tid är satt återkommer vi på hemsidan och sociala medier.

Matchfakta
IK Rössö–IFK Norrköping 0–2 (0–1)
Kval till Elitettan (1:2)
Rimnersvallen
Mål: 0–1 (15) Mathilda Holmberg (pass Filippa Karlberg), 0–2 (52) Alma Sjödahl (Filippa Sjöberg),
Varningar: IKR: –. IFK: (42) Selma Cajlakovič, (93) Ebba Sjögren
Domare: Tina Bertlin
Publik: 50
IFK-laget: 1. Sofia Hjern (mv) – 24. Irma Cajlakovič, 20. Selma Cajlakovič, 3. Clara Flenhagen, 18. Alma Ekberg – 10. Alma Sjödahl, 9. Filippa Sjöberg (K), 21. Ebba Sjögren, 6. Mathilda Holmberg (85’ 7. Ida Andersson) – 17. Filippa Karlberg (62’ 8. Molly Wiklander), 15. Lovisa Gustafsson
Ej använda ersättare: 55. Julia Nyström (mv) – 5. Siri Ed Kristersson, 31. Tilda Lundström