15 juni, 2019

“Vi gör det tillsammans”

Det blev en ganska klar seger i sommarvärmen på Östgötaporten. Ett tidigt och ett sent mål i den första halvleken la grunden till IFK Norrköping dams vinst.
–Det är bevis på att vi har många bra spelare som kan vinna matcher, sa Ebba Sjögren efter 3–1 (2–0) mot Onsala BK.

Redan kvällen innan började problematiken för IFK Norrköping dam. Både My Cato och Lovisa Gustafsson tvingades lämna återbud och tränare Anna Eriksson fick tänk till.
   Istället var det andra spelare som fick chansen att kliva fram.
   Sex minuter gick det innan hemmalaget hade tagit ledningen.
   Filippa Sjöberg slog en väl avvägd frispark centralt på offensiv planhalva. Bollen dök ner bakom backlinjen där en framstörtade Felicia Rohlen sprungit sig loss och placerade bollen i den bortre burgaveln.
   Därefter ebbade matchen ut och det vägde fram och tillbaka utan att någon av lagen skapade chanser.
   Onsala fick dock sin kvitteringsmöjlighet när Ida Jacobson kom fri men Sofia Hjern var följsam och parerade anfallarens försök.
   Strax innan pausvilan kom 2–0. Sofia Hjern satte igång ett anfall till Ella Degerstedt som serverade Maja Lundman i djupet. Anfallaren löpte förbi två försvarare, avancerade framåt och i steget placerade in bollen utmed den närmsta stolpen.

Till den andra halvleken försökte gästerna sätta högre press på IFK.
   Istället var det Alma Sjödahl som satte 3–0 i den 52:a matchminuten. I en omställning släppte Maja Lundman bollen till Alma Sjödahl som strax innanför straffområdet resolut och högt satte högerfoten till.
   Där och då kändes det tämligen stabilt och säkert och det var en känsla som följde med resterande tid av matchen.
   Norrköping fick chanser efter omställningar att göra ytterligare mål men där skotten gick på målvakten.
   Med två minuter kvar av ordinarie speltid reducerade Onsala och Ida Jacobson till 3–1 efter att hon snappat upp en för kort hemåtpassning och rundat Sofia Hjern.
   Det blev en tuff match i värmen.
   –Man kände sig mycket tröttare och hade inte lika mycket ork, sa Ebba Sjögren efter matchen.
   Mittfältaren slet hårt på det centrala mittfältet.
   –Det är en riktigt krigavinst och inget finlir, men vi gör det för varandra trots att vi fick veta sent att vi hade två duktiga spelare borta.
   Vad är det som ni gör bra?
   –Vi ville spela mycket på våra centrala spelare och det tycker jag vi gör. Vi ligger bra på deras sista spelare och kontrar mycket – vilket vi såg på Majas mål.

Segern innebär att Norrköping klättrar upp på en andraplats i serien, en poäng bakom Bergdalens IK som spelade 2–2 hemma mot Mariebo.
   Fem matcher utan förlust bygger självförtroende.
   –Ja, det är riktigt härligt. Det är inte bara en spelare som gör det utan vi gör det tillsammans, sa Ebba Sjögren.
   Anna Eriksson ville lyfta fram gemenskapen och att just göra det tillsammans som ett lag.
   –Det är fantastiskt kul. Fler kliver fram och stöttar varandra och det är det vi har jobbat med. Vi stöttar upp för varandra och ger varandra energi.
   IFK Norrköping hade koll på vilka som var Onsalas farligaste vapen.
   –Vi ligger rätt i positionerna och låser deras spelare som vi visste innan skulle bli farliga. Vi har jättemånga lägen där vi kunde gjort fler mål och Sofia bidrar med lugn som sprider sig till backlinjen. Det känns tryggt.
   Ett tätt spelschema innebär att många spelare får chansen.
   Till den här matchen var det en annan startelva än den mot Smedby.
   –Idag startade vi med ett helt annat lag än förra helgen och det gjorde vi i onsdags också. Det är många som får gå 90 minuter eller 75 minuter och hela truppen blir verkligen vädrad och det är positivt. Vi står inte och faller med en spelare.

IFK Norrköping–Onsala BK 3–1 (2–0)
Division 1 mellersta Götaland 10:22
Åsavallen
Mål: 1–0 (6) Felicia Rohlen, 2–0 (47) Maja Lundman, 3–0 (52) Alma Sjödahl, 3–1 (88) Ida Jacobson
Publik: Ingen uppgift
Varningar: IFK: (36) Ida Andersson. OBK: –
Domare: Rickard Olsen
IFK-laget: 1. Sofia Hjern (mv) –3. Clara Flenhagen (k), 4. Ella Degerstedt, 5. Junis Andersson (81′ 16. Kelsey Barton), 9. Filippa Sjöberg, 10. Alma Sjödahl, 14. Maja Lundman, 19. Felicia Rohlen, 21. Ebba Sjögren (86′ 7. Ella Erlandsson), 27. Ida Andersson (63′ 12. Ronja Karlsson Törnborg), 31. Tilda Lundström
Ej använda avbytare: 55. Julia Nyström (mv)