14 juni, 2019

“Våra straffskyttar var benhårda allihopa”

Cupmatch mot Smedby AIS på Mirum Arena för andra gången bara i år. Den här gången krävdes det en straffläggning för att IFK Norrköping dam skulle ta sig till final.
–Vi sätter våra säkert så det är rättvist, sa Sofia Hjern efter 3–2 (0–1) mot Smedby AIS.

När IFK Norrköping var här för dryga månaden sedan i den första omgången av Svenska Cupen gjorde Lovisa Gustafsson ett hattrick och i seriespelet har Smedby sedan dess bara släppt in ytterligare fyra mål och toppar också division 2.

En försiktig och jämn halvlek öppnade semifinalmötet i Danske Banks Damcup och efter några halvchanser valde hemmalaget att ta sin första och enda bonusstraff.
Fram klev den förra IFK-spelaren Beatrice Norén och resolut placerade in 1–0 bakom Sofia Hjerns fingertoppar.

Därefter jobbade Norrköping fram ett antal chanser och ett antal hörnor utan att hitta kvitteringen samtidigt som det mycket väl kunnat bli 2–0 för Smedby när bollen dansade på mållinjen.

Men 1–0 stod det när lagen klev in till pausen och tränare Anna Eriksson efterlyste en höjning.
   –Vi pratade om att bollen måste gå betydligt fortare och att vi ska vara aggressivare vid bollförlust. Det löser vi betydligt bättre i andra.

Norrköping fortsatte att ösa på framåt men det ville sig inte riktigt i de farliga delarna av planen.

Maja Lundman sköt, Lovisa Gustafsson sköt och de hörnor Norrköping skapade fick de ingen utdelning på.

Men skam den som ger sig.

Med dryga 20 minuter kvar serverade just nämnda Lovisa Gustafsson Alma Sjödahl med en högklassig assist och kvitteringen var nerskriven i protokollet.

Såväl Smedby som Norrköping skapade därefter chanser att ta ledningen men det blev till slut straffar som avgjorde och det direkt efter 90 minuter.

Clara Flenhagen öppnade straffläggningen och Nina Dahlholm satte 1–1.
   Därefter placerade Alma Sjödahl in 2–1 intill stolpen innan Sofia Hjern knep Smedbys andra straff.
   I den tredje omgången rullade Filippa Sjöberg in 3–1 och Sofia Hjern räddade igen.

Sist klev Lovisa Gustafsson fram och skickade in den avgörande straffen som skickade Norrköping till final.

–Jag är nöjd med att rädda två av tre straffar och vi sätter våra säkert så det är rättvist, sa IFK-målvakten efteråt.

Även om hon medgav att Norrköping borde avgjort matchen under ordinarie tid.

–Det var en rolig match för min del där Smedby står upp bra mot vårt anfallsspel. Vi spelar väl sådär och är inte jättenöjda med första halvlek där vi tappar en del boll. I andra har vi mycket boll är nästan dominerande, sa Sofia Hjern.

Veckomatcher innebär förändrade träningsupplägg och lite annorlunda planering.
   Speciellt med tanke på att Norrköping testade en annan formation.

–Vi provade ett nytt spelsystem i 4-3-3 och tjejerna gör det bra utifrån att vi bara gjort några träningar med det. Vi visste att vi skulle ha mycket boll men vi kommer lite för lågt ner i plan men det var en bra lärdom, sa Anna Eriksson.

I och med Smedbys låga siffra i kolumnen för insläppta mål förväntade hon sig en bra hemmadefensiv.

Nervositet inför straffläggningen?

Anna trodde på sina spelare.

–Våra straffskyttar var benhårda allihopa när vi ropade upp vilka som skulle ta dem. Vi visste att vi skulle vara hundraprocentiga. Sofia gör bra räddningar och är nära på de som de sätter också. Hon gör kloka beslut.

Du är nöjd överlag med andra ord?

–Vi gick till final och det är en vardagkväll och snart nya matcher – det har varit tuffa veckor, log Anna Eriksson.

Matchfakta
Smedby AIS–IFK Norrköping 2–5 efter straffar (1–0)
Danske Banks Damcup, semifinal
Mirum Arena
Mål: 1–0 (26) Beatrice Norén (straff), 1–1 (71) Alma Sjödahl, 1–2 (90) Clara Flenhagen, 2–2 (90) Nina Dahlholm, 2–3 (90) Alma Sjödahl, 2–4 (90) Filippa Sjöberg, 2–5 (90) Lovisa Gustafsson