2 oktober, 2021

Vändningen mot Lidköping gav tre sköna IFK-poäng

Underläge 0-1 efter en kvart – sedan såg IFK Norrköping till att vända på matchen och tog tre otroligt sköna poäng. Det var ett lättat hemmalag efter slutsignalen: “Vi har gått många matcher i serien utan poäng så idag var det helt fantastiskt”, sa Emma Engström efter 3-1 (1-1) mot Lidköpings FK.

Men det hela började i ett otroligt moll. Ebba Sjögren gick vana trogen in i ett motlägg på mittplan men kom ut med en otäck skada på vänsterknät.
   Dessförinnan hade IFK startat på ett energifyllt sätt med en hög press för att vinna bollen så högt upp som möjligt.
   Efter avbrottet kom den inledningen av sig och Lidköping tog minuterna för att prata ihop sig.
   Med deras första avslut mot mål skapade de en hörna som Dorothea Greulich i målområdet nickade in.
   Därefter tog det några minuter innan IFK skakade av sig händelsen. Molly Wiklander kom till läge, annars var det vid den sista tredjedelen det tog stopp för IFK.
   Efter en ganska chansfattig första halva av halvleken kom IFK upp i planen och ju fler gånger pressen satt, desto fler möjligheter uppkom.
   Och så kom kvitteringen efter ett samarbete som vi såg redan i matchen mot Umeå.
   Sofia Hjern plockade ner ett inlägg och satte igång en omställning. Wiklander tog med i fart och satte en perfekt djupledsboll till Lovisa Gustafsson på högerkanten som tog emot, vek in och lyfte in placeringen som betydde 1-1. Då kändes det som att matchen stod och vägde där IFK varit farliga i omställningarna – precis som Lidköping där gästerna var duktiga på att komma rättvända med mycket folk.
   I slutet av halvleken var det Lidköping som spenderade en hel del tid på offensiv planhalva utan att det egentligen brändes. 1-1 i paus var på något sätt inte ett ologiskt resultat.

I halvtid pratade IFK om att vara mer rejäla.

• Vi förlorade lite många andrabollar och de var farliga. Så vi sa att vara mer rejäla och att vinna fler andrabollar så kommer resten, och det var det det gjorde, sa Emma Engström.

Men det var Lidköping som ångade på direkt från avspark, hittat ett lite tryck offensivt och var – precis som i den första halvleken – farliga i anfallspositionerna.
   Gästerna skapade en del halvchanser och hörnor och det tog en kvart innan IFK hittade in i halvleken.
   Och nu var det IFKs tur att faktiskt få med sig någonting med lite flyt.
   I en period där Lidköping fortsatt varit spelförande kom 2-1.
   Jennie Egeriis hörna hittade in på nyss inbytte Gloria Douglas som med en hård nick träffade ribban. På returen tog sig Emma Engström fram och tryckte dit ledningsmålet.

• Andramålet var en hörna, jag vet inte om det var en nick eller ett skott i ribban, jag var med på returen och sköt in den. Det var så skönt för det var första målet sedan jag kom tillbaka – en lättnad verkligen.

Därifrån höll IFK stenhårt om poängen. Efter målet kunde IFK flytta upp och fram och hitta tillbaka till det spel de hade i mitten av den första halvleken.
   Wiklander sprang på allt på högerkanten, Gustafsson tog den fysiska kampen på topp och på mitten fördelade Emelie Johansson spelet bra.
   När Lidköping letade en kvittering öppnade det också upp sig bakåt.
   Johansson bröt en boll på mitten, Engström vann duellen och fick fram bollen till Jennie Egeriis som kallt placerade in 3-1.
   Då hade IFK en boll i mål efter att Wiklanders hörna tagit på en Lidköpingsförsvarare in i mål men där domaren hittat en obstruktionsfrispark på Clara Flenhagen.
   Ett välbehövligt lugn infann sig hos hemmalaget och trots att Lidköping hade ett mål bortdömt för offside hade IFK koll på resterande minuter och det syntes av den här segern betydde för laget.

Det var tre poäng som IFK förtjänat med tanke på insatserna de senaste matcherna.

• Det är så skönt med tre poäng. Det var en väldig krigarmatch och vi jobbar på och följer spelplanen under 90 minuter så det var skönt att det satt.

Efter 3-1 kändes det som ni släppte ner lite axlar och spelade lugnare?

• Ja, verkligen. De ville forcera framåt och då öppnade det ytor, så vi hittade jättemycket bakom dem. Det var inte så att vi spelade på 3-1 utan det kändes som vi ville göra mer mål. Så det var jättekul, sa Emma Engström.

IFK Norrköping-Lidköpings FK 3-1 (0-0)
Elitettan (21:26)
Platinumcars Arena
Mål: 0-1 (14) Dorothea Greulich, 1-1 Lovisa Gustafsson (pass Molly Wiklander), 2-1 (63) Emma Engström, 3-1 (78) Jennie Egeriis (Emma Engström)