IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

17 april, 2024

Välkommen till IFK Norrköping, Dana Leskinen!

IFK Norrköping skriver kontrakt med U23-landslagsanfallaren Dana Leskinen, 22, från Finland. ”Processen har gått fort men det känns spännande att vara här”.

Dana Leskinen, 22, kommer från Esbo i Finland med Grankulla IFK som moderklubb.

Sommaren 2017 flyttade hon, blott 15 år ung, till Tyskland och Hoffenheims ungdomsverksamhet. Året efter debuterade hon i damernas andraliga där hon gjorde fem mål på 21 matcher. I Finland har hon representerat FC Honka och Åland United.

Dana, som är finsk U23-landslagsspelare, kommer närmast från tyska FC Nürnberg, men beslutade att bryta kontraktet i samråd med klubben. Nu har Leskinen skrivit på för IFK Norrköping.

  • Jag har lyssnat på min magkänsla och jag har varit i kontakt med IFK tidigare. Det här känns rätt, säger Leskinen om beslutet att ansluta till IFK.

Det är en spelare med offensiva spetsegenskaper som ansluter två dagar före hemmapremiären mot Djurgården. Leskinen kan spela på båda kanterna i en yttermittfältsposition, löser även en position som offensiv mittfältare och är inte främmande att spela forward.

  • Bara det är framåt, skrattar Leskinen som inte backar för utmaningar i livet. Jag är snabb och explosiv i en mot en. Jag ska försöka bidra med mål, assist och skapa chanser.

Beslutet att flytta till Tyskland och spela fotboll som ung tjej har varit lärorikt på flera plan. Dana lärde sig tyska flytande och fotbollsmässigt har det varit en skola som varit nyttig och gagnat den egna karriären.

  • Jag bodde hos en värdfamilj. Hoffenheim spelade i 2.Bundesliga. Jag har gått min egen väg och alltid vela lära mig saker på mitt eget sätt. Det gör att man kan få smällar, men då är det bara att se det som en lärdom. Det har stärkt mig mentalt, säger Leskinen.

Som gör sin första träning med IFK under torsdagen och är spelklar att debutera mot Djurgården, om hon blir uttagen. Så sent som för två veckor sedan gjorde Leskinen två mål mot Portugal I U23-landslagströjan.

Tor-Arne Fredheim om sitt senaste nyförvärv:

  • En snabb och teknisk spelare som vi scoutat och har bra koll på. Dana ökar konkurrensen. Vi hade en kontakt redan i december. Nu känns det bra att välkomna henne till oss. När denna möjlighet presenterades för oss så kunde vi ta ett snabbare beslut.

Kontraktet med IFK sträcker sig säsongen ut.

 

Videointervju med Dana

Annonser