18 juli, 2021

Tung hemmaförlust mot BK Häcken

Trots övertag i såväl statistiken för bollinnehav som avslut var det gästerna från Göteborg som tog med sig alla tre poäng hem efter att Daleho Irandust gjort matchens enda mål i den andra halvleken.

Det var ett tålmodigt IFK Norrköping som öppnade söndagseftermiddagen på Platinumcars Arena och tryckte ner sina motståndare som försvarade lågt och kompakt.
   Häcken låg rätt i sitt försvarsspel och när läge fanns lyfte de också upp laget.
   Det var mycket “nästan” för IFKs del som ofta kom runt på kanterna och hittade inspel men som lika ofta fastnade när de kom till den sista tredjedelen.
   Matchens första riktiga chans kom efter en halvtimme när Martin Olsson skickade en frispark slagen långt ner mot långsidan – en frispark som var nära att ställa Oscar Jansson men avslutet gick i utsidan av burgaveln.
   Det var mycket spel på mittplan från båda lagen med fördel IFK.
   Abdulrazhaq Ishaq var väldigt aktiv både offensivt och defensivt och hade ett hyfsat läge strax efteråt men den bollen smet utanför stolpen.
   Möjligheter fanns men det var den avgörande passningen som inte riktigt hittade fram och det där sista avslutet som antingen blockerades eller gick utanför.
   Häcken hade sin matchplan klar och såg till att utnyttja den på bästa sätt under den första halvleken.
   IFK försökte men lyckades inte hela vägen ut där ingen av lagen gav respektive motståndare några extra meter att operera offensivt på.

Till den andra halvleken gjorde IFK ett byte. Samuel Adegbenro ersatte Maic Sema.
   Och halvleken började på likande sätt som den första men ett hemmalag i förarsätet som gick för ett ledningsmål.
   Ári Skúlason väggspelade sig med Adegbenro, tog med och avslutade i stolpen – bollen smet under Peter Abrahamsson och rullade en bit från mållinjen innan den skickades undan.
   Det kändes som att IFK kom närmare och närmare samtidigt som Häcken fortsatt hotade efter omställningar och en del fasta situationer.
   Matchens prestation kunde Ishaq fått utdelning på. Han tog bollen vid mittlinjen, avancerade framåt och förbi både en och två försvarare, tvåfotade sig förbi en tredje och chippade över målvakten. Men bollen gick strax utanför till publikens förtret.
   Det saknades inte avslut för IFKs del men även i den andra halvleken stod det en försvarare i vägen eller så var det på fel sida av stolpen.
   Mitt i allt det där när det kändes som att ledningsmålet borde komma kom det – men för Häcken.
   De satte igång en omställning via Daleho Irandust som tog sig fram, vände inåt från högerkanten och curlade in 1-0 i ett av få organiserade Häckenanfall.
   Hemmapubliken mötte målet med att öka ljudvolymen på Platinumcars Arena.
   Men det kom aldrig någon riktig anstormning mot ett Häcken som försvarat sig bra och tight matchen igenom.
   Kristoffer Khazeni avslutade, Adegbenro sköt och båda wingbacksen skickade in inlägg.
   I en IFK-omställning hettade det till rejält. Ishaq satte fart, Olsson klev fram och gjorde allt utom att ta boll. En tackling som renderade i en varning – och sedan en till och därefter ett rött kort.
   Närmast en eventuell kvittering var Khazeni vars avslut gick via försvarande ben mot Häckenmålet men Abrahamsson räddade.
   Men 0-1 stod sig och det blev inga poäng för IFK Norrköping trots en hel del chanser och avslut.

IFK Norrköping-BK Häcken 0-1 (0-0)
Allsvenskan (11:30)