28 november, 2021

Tung förlust på Stora Valla

IFK Norrköping åkte hem från Stora Valla utan några poäng och en tung 1-4-förlust. Något positivt från matchen var dock att Emanuel Chabo, Johannes Bjarnason och Edvin Tellgren fick debutera i allsvenskan. Samtidigt spelade Theo Rask en hel allsvensk match för första gången i karriären.

Med termometer på -4 och en gräsplan som Degerfors IF jobbat hårt med att få spelbar var det inte de bästa förutsättningarna inför matchstart för IFK Norrköping. Tidigt syntes det att bollen fick extra snurr på planen – vilket var ett tecken på att försöka spela ett rakare spel vore fördelaktigt. I stället försökte IFK rulla boll i backlinjen och spela det vanliga spelet som ofta fungerar fint på en konstgräsplan. Men denna novemberdag var inte detta alternativ det bästa på Stora Valla.

• Jag vill inte stå och skylla på planen men det är klart att det inte är den bästa planen att spela på. Men det är ingen ursäkt för hur vi presterar, säger Theo Rask på frågan om hur planen var.

I den 13:e spelminuten blev Degerfors tilldömda en straff som sattes i nät av Johan Bertilsson. Sex minuter senare var hemmalaget framme igen när Karl Axel Lindahl gav Degerfors en 2-0-ledning. Det blev extra stirrigt hos IFK Norrköping och i den 25:e minuten kom Bertilsson andra mål. I den 45:e klev sedan Oliver Ekroth fram med ett skott utifrån i krysset som gav hemmalaget en 4-0-ledning inför halvtidsvilan och som gjorde att luften gick ur matchen en aning.

• Vi kommer inte upp i nivå och det är alldeles för dåligt. Samtidigt gör de mål på allting. Det är supertungt, säger Theo Rask.

I andra halvlek fick Maic Sema och Dino Salihovic kliva ut och Marco Lund och Christopher Telo kliva in. Spelet blev en aning rakare och i den 75:e minuten kom målet där Telo levererade en lång boll som hamnade hos Jonathan Levi som klackade bollen till Carl Björk som kom ren mot mål. Han tog några kliv och satte 4-1-målet som också blev slutresultatet.

En ljuspunkt från den annars tunga matchen var att Theo Rask fick spela en hel allsvensk match för första gången i karriären.

• Såklart är det kul då det varit ett mål väldigt länge att få starta en allsvensk match. Det var synd att det slutat på det här sättet med en tuff förlust. Det är svårt att vara nöjd när man släppt in fyra mål som försvarare, säger han.

Flera byten gjordes och IFK Norrköping fick in hela tre debutanter på planen. Emanuel Chabo, Johannes Bjarnason och Edvin Tellgren fick speltid och gjorde därmed sina första allsvenska minuter.

• Vi har många unga duktiga spelare och det är kul att de får chansen att spela. Det förtjänar dem, avslutar Rask.

Degerfors IF-IFK Norrköping 4-1 (4-0)

Målen: 1-0 Johan Bertilsson ’13, 2-0 Karl Axel Lindahl ’19, 3-0 Johan Bertilsson ’25, 4-0 Oliver Ekroth ’45, 4-1 Carl Björk ’75.

Varningar: IFK: Henrik Castegren DIF: Oliver Ekroth.

Startelvan: Oscar Jansson – Linus Wahlqvist, Henrik Castegren, Theo Rask – Dino Salihovic (45), Maic Sema (45), Alexander Fransson, Abdulrazaq Ishaq, (86) – Jonathan Levi (92), Samuel Adegbenro (80), Carl Björk.

Ersättare: Julius Lindgren, Yahav Gurfinkel, Marco Lund (45), Edvin Tellgren (92), Christopher Telo (45), Emanuel Chabo (70), Johannes Bjarnason (86).