27 juni, 2021

Tung eftermiddag mot Umeå IK

Tidiga mål emot i båda halvlekarna och mål emot i fel perioder. Det var inte IFK Norrköpings eftermiddag: “Vi bryter ner oss och kommer starkare nästa match. Då ska Borgeby få ta smällen”, säger Sofia Hjern efter 1-7 (0-5) mot Umeå IK.

Umeå IK visade varför man är ett lag som slåss i toppen av Elitettan och IFK Norrköping fick ingenting gratis med sig.
   Matchklockan stod inte på mer än sex minuter innan gästerna tog ledningen.
   En långboll bakom IFK-backlinjen hittade Monica Jusu Bah som sprintade ifrån, vek in och placerade in 0-1.
   En tung start för IFK mot ett på förhand målglatt Umeå.
   Det var just de längre bollarna som var ett bevis på det där både Bah hotade ett antal gånger och Umeå var duktiga på att sätta sin forwards i arbete.
   Men IFK jobbade sig in i matchen och flyttade upp positionerna. Trots att bolleinnehavet var till bortalagets fördel uteblev de farliga chanserna. De chanser som uppstod blåstes av för offside och både Fiona Eriksson och Emelie Johansson hade skott utifrån.
   Det var inte milslång skillnad mellan lagen under den första halvan av halvleken där IFK låg tätt och väntade på omställningslägen. Framförallt tog man vara på ett antal felpass från Umeå och startade anfall högt upp i banan.
   Bäst chans hade Eriksson när hon snodde just ett felpass men inte fick till avslutet.
   Därför var det tungt i dubbel bemärkelse när 0-2 kom precis efter vattenpausen.
   Lisa Björk bröt in från högerkanten och avslutade. Skottet gick på Henna-Riikka Honkanen som till synes stod offside. Både hon och IFK stannade upp innan hon placerade in 0-2. Ett mål som kom efter en bättre IFK-period.
   IFK sjönk och Umeå steppade upp. Bah träffade stolpen och strax efteråt snappade Honkanen upp ett för kort hemåtspel, rundade målvakten och la in 0-3.
   Samma Honkanen utökade ledningen minuten senare och innan pausvilan hade hon också gjort 0-5. En tung halvlek var till ända.

Dessvärre hann den andra halvleken knappt börja innan Umeå slog en snabb frispark och friställde Honkanen för 0-6. 0-7 kom strax därefter efter att ett motlägg studsat fram till Honkanen.
   Det var knappast så att bollen studsade IFKs väg och det kändes som att Umeå fick utdelning på allt.
   Därifrån höjde sig IFK både spelmässigt och mentalt – hjälpte varandra på alla sätt som gick och fick också igång en annan kommunikation. Mest och högst hördes kapten Sofia Hjern.
   Efter timmen spelad fick IFK utdelning och andrum.
   Jennie Egeriis och Irma Cajlaković återskapade 4-0-målet mot Bollstanäs och ytterbacken knoppade in reduceringen. En reducering som psykologiskt var skönt för IFK.
   Återigen hittade IFK in i matchen på ett annat sätt och såg till att den offensiva skörden avtog från bortalaget.
   Alexandra Sjöström hade matchens sista chans där Hjern kom ut och styrde undan och de sista 20 minuterna gav inte utslag på något highlights-paket.

-Vi höjer oss i andra halvlek där vi höjer oss, skapar chanser och gör ett mål. Det är starkt. Vi är aggresivare, har en annan inställning och kliver dit i närkamperna. Det lönar sig – vi släpper bara in två i andra halvlek, summerade Sofia Hjern matchen efteråt.
   Hon och laget peppade igång varandra under matchens andra halva och det var en annan kommunikation.
   -Det är väldigt viktigt. Tittar man på matcherna vi har fått bra resultat ifrån är det när alla har en bra attityd, är taggade och hjälper varandra. Den mentala biten är viktigare än man tror.
   Något som speglade två olika halvlekar.
   -Det kan man se på den här matchen. I första halvlek var det nästa knäpptyst – det speglar matchen. I andra halvlek försöker jag leda och hjälpa laget och göra det jag kan. Det är en del i det.
   Vad betydde det där målet?
   -Både för målskillnaden men också för självförtroendet att vi kan göra mål mot ett topplag. Tar vi med det kan vi göra fler mål mot lagen som är längre ner i tabellen.

Med nio minuter kvar hoppade Thea Alvberger in.
   Nyförvärvet kom från IK Waria inför säsongen och gjorde därmed sina första minuter i Elitettan.
   -Det är jättekul. Hon har utvecklats jättemycket sedan hon kom till IFK. Hon är en duktig talang så det är kul att hennes hårda jobb lönar sig – att hon får chansen, sa Sofia Hjern.

IFK Norrköping-Umeå IK 1-7 (0-5)
Elitettan (10:26)
Platinumcars Arena
Mål: 0-1 (6) Monica Jusu Bah, 0-2 (28) Henna-Riikka Honkanen, 0-3 (38) Henna-Riikka Honkanen, 0-4 (40) Lisa Björk, 0-5 (45’8) Henna-Riikka Honkanen, 0-6 (46) Henne-Riikka Honkanen, 0-7 (52) Henne-Riikka Honkanen, 1-2 (61) Irma Cajlaković (pass Jennie Egeriis)
Varningar: UIK: -. IFK: (77) Irma Cajlaković, (84) Emelie Johansson
Domare: Maral Mirzai Beni
Publik: 85
IFK-laget: 1. Sofia Hjern (mv) – 24. Irma Cajlaković, 20. Selma Cajlaković, 9. Selma Nyström, 16. Grace Demir (63′ 14. Irmeli Jonsson) – 25. Johanna Renmark, 6. Emelie Johansson, 23. Fiona Eriksson (63′ 8. Molly Wiklander), 21. Ebba Sjögren (81′ 10. Alma Sjödahl), 11. Jennie Egeriis (81′ 13. Thea Alvberger) – 15. Lovisa Gustafsson
Ej använda ersättare: 99. Cornelia Baldi Sundelius, 2. Selma Berggren, 4. Alva Lundin