31 mars, 2019

Tuff premiärförlust mot ett välorganiserat Helsingborg

Den allsvenska premiären borta på Olympia slutade i moll för IFK Norrköping. Rasmus Jönssons dubbel i den första halvleken la grunden trots Jordan Larssons fina kvitteringsmål. –Det var en tuff match från början mot ett erfaret och välorganiserat Helsingborg, sa manager Jens Gustafsson efter 1–3 (1–2) mot Helsingborgs IF.

Hemmalagets ledningsmål kom redan efter åtta minuter. En hörna mot den första stolpen skarvades bakåt och i målområdet stod Rasmus Jönsson och bresidade in 1–0.

Därefter vaknade IFK Norrköping till trots att de högkvalitativa målchanserna saknades. Det böljande spelet huserade mest centralt och Norrköping hade svårt att ta sig igenom hemmaförsvaret som låg rätt i sitt defensiva positionsspel.

Så lyckades man vaska fram den där chansen.

Henrik Castegren tog emot Gudmundur Thorárinsson inkast några meter in på offensiv planhalva, hittade fram till Alexander Fransson som lyfte blicken och slog en diagonal crossboll mot den bortre delen av straffområdet. Där fanns Jordan Larsson som elegant dämpade bollen och klippte till med högerfoten i motsatt burgavel.

Målformen från försäsongen tog han med sig i premiären.

I övrigt var han missnöjd med insatsen.

–Den är underkänd. Första tio sover vi och efter att de gör mål vaknade vi till och tar över – det svajar fram och tillbaka. Sedan gör de 2–1 och i andra halvlek 3–1. Det är för dåligt, sa Jordan Larsson.

Med åtta minuter till halvtid skulle Rasmus Jönsson göra 2–1. Wanderson vann bollen på mittplan och satte passningen mellan mittbackarna – där tog Jönsson emot, petade förbi en utrusande Isak Pettersson och rullade in eftermiddagens andra hemmamål.

Strax innan pausvilan var Kasper Larsen nära en kvittering. Sead Haksabanovic och Gudmundur Thorárinsson opererade på vänsterkanten och på det efterföljande inlägget nådde Larsen högst men stolpen var till hemmalagets favör den gången.

Jordan Larsson gjorde vackert 1–1 efter assist av Alexander Fransson.

Om Helsingborg fokuserade på att neutralisera Norrköpings anfallsspel i den första halvleken blev den andra inte olik.

Totte Nyman, Johannes Vall och Alexander Jakobsen byttes in i jakten på en kvittering efter en tämligen sval inledning på matchens andra 45 minuter.

Men det ville sig inte mot ett Helsingborg som bevakade, spelade fysiskt och gjorde det svårt för sina motståndare att etablera ett anfallsspel.

Med tio minuter kvar vann Andri Rúnar Bjarnason en andraboll och med yttersidan placerade in slutresultatet 3–1.

Efteråt var det en besviken IFK-manager.

–Vi förlorar mot ett för dagen bättre lag som behärskar premiärmatchen bättre än vad vi gör. De är tuffare i duellspelet – vi är inte tillräckliga där över 90 minuter. Samtidigt får vi inte igång passningsspelet och rörelsen på det sättet den här typen av matchbild kräver, sa Jens Gustafsson.

Han tyckte att hans laget släppte in för enkla mål.

–Det är ganska mycket som talade för att vi inte vann den här fighten – det är en besvikelse.

Både han och Jordan Larsson blickar nu framåt mot AIK.

–Det är klart det hade varit skönt med en bra start i premiären, men nu blev det inte så och vi ska fortsätta köra hårt och utvecklas, sa Jordan Larsson.

–Vi växer och vi lär oss och vi behöver se framåt. Det här var första fighten och vi tar oss mot nästa utmaning och AIK hemma, sa Jens Gustafsson.

Helsingborgs IF–IFK Norrköping 3–1 (2–1)

Allsvenskan 1:30

Olympia, Helsingborg

Mål: 1–0 (5) Rasmus Jönsson, 1–1 (22) Jordan Larsson (pass Alexander Fransson), 2–1 (41) Rasmus Jönsson, 3–1 (80) Andri Rúnar Bjarnason.

Publik: 11 455.

Varningar: HIF: (42) Andreas Granqvist. IFK: (32) Kalle Holmberg, (71) Rasmus Lauritsen, (87) Andreas Granqvist.

Domare: Stefan Johannesson.

IFK-laget: 1. Isak Pettersson – 3. Rasmus Lauritsen, 6. Kasper Larsen, 2. Henrik Castegren – 22. Ian Smith, 99. Sead Haksabanovic (63’ 5. Christoffer Nyman), 25. Filip Dagerstål (73’ 70. Alexander Jakobsen), 7. Alexander Fransson (K), 8. Gudmundur Thorárinsson – 17. Kalle Holmberg (63’ 9. Johannes Vall), 11. Jordan Larsson.

Ej använda avbytare: 91. David Mitov Nilsson (MV) – 4. Lars Krogh Gerson, 16. Pontus Almqvist, 77. Manasse Kusu.