26 oktober, 2021

Tredje raka cuptiteln efter 6-1 mot Lindö FF

IFK Norrköping såg till att det aldrig riktigt blev spännande, kontrollerade matchen och punkterade den med två snabba mål i mitten av den andra halvleken. Det här var lagets tredje raka cuptitel: “Alla hade en annan inställning och det märktes”, sa Selma Berggren efter 6-1 (2-0) mot Lindö FF.

Division 2 mot Elitettan med två bonusstraffar till hands för hemmalaget på Fastighetsteknik Arena.
   Om IFK började sådär i semifinalen mot Smedby AIS förra tisdagen såg det ut som att det bestämt sig för att inte upprepa samma inledning. Trots det hade det bara gått några minuter innan Sofia Hjern parerade Mathilda Reimers avslut vid den första stolpen.
   Det var mer eller mindre den chansen IFK släppte genom hela matchen och det var med fart och intensitet de tog tag i finalen.
   Lovisa Gustafsson satte dit 1-o efter 12 minuter. Irma Cajlakovič satte en djupledsboll som passerade hela mittfältet, Gustafsson tog emot, håll undan, vek in och placerade in ledningsmålet.
   Ett mål som gav trygghet i IFK-lägret där en trio längst fram ackompanjerades av en offensiv ytterback i Sabina Ravnell – Lindös högerkant hade det svettigt.
   Via just den kanten kom 2-0. Selma Berggren tog sig fint förbi och spelade snett inåt bakåt där bollen via en försvarare peggades upp till Emelie Johansson som med vänsterfoten nöp till och hittade det första krysset.
   Därefter valde Lindö att förvalta sin första bonusstraff – en straff som Hjern läste rätt och räddade.
   Ett fantasifullt och djupledsvilligt IFK fortsatte med ett högt bolltempo och hittade ett antal bra kombinationsspel på såväl defensiv som offensiv planhalva. Men mer än 2-0 blev det inte innan pausvilan trots en del fina chanser.

Just den spelplanen och det spelsättet satte IFK i verket även till den andra halvleken, kom ut på ett bra sätt och visade att man inte skulle bjuda motståndarna på något gratis.
   Drygt tio minuter in i halvleken valde hemmalaget att ta sin andra straff, bytte straffskytt och reducerade där Hjern inte alls var långt ifrån att nå den.
   Men närmare än så kom inte Lindö. IFK utnyttjade snabbheten på kanterna och satte ytterforwardsen i arbete gång på gång. Efter en sådan chans och efter ett sådant inlägg fick IFK en av flera hörnor. Molly Wiklander slog den mot den första stolpen och på något sätt hittade bollen in över mållinjen. Varken hemma- eller bortaspelare verkade först förstå att det blivit mål men när domaren pekade på mittpunkten gick det även fram till publiken.
   Knappt en minut senare gjorde Johansson 4-1 efter att I. Cajlakovič inlägg räddats av målvakten.
   Två mål som tog luften ur Lindö. Två mål som gjorde att IFK inte lika frenetiskt ville kliva framåt.
   Likväl skapade IFK chanser och tog vara på två av dem. Först serverade Grace Demir Gustafsson med en delikat djupledspassning och anfallaren tackade med att placera in 5-1.
   Därefter var det Gustafsson som touchade fram I. Cajlakovič inlägg till Camilla Olsson som dunkade upp bollen i nättaket.
   Det här var IFKs kväll helt och hållet.

• Jag tycker vi har en bra inställning och har bollinnehavet främst för oss. Jag tycker Lindö står upp bra och det var ingenting vi skulle underskatta. Det var en bra match. Vi växer in i det ännu bättre i andra halvlek och det är kul att vi fick utdelning med fler mål, sa Selma Berggren efter prisutdelningen och segersången.

Ett mer avslappnat IFK såg till att skjuta ner en eventuell spänning tämligen tidigt och fick in två mål innan en fjärdedel av matchen var spelad.

• Det är alltid skönt att få ett övertag. Det var ett läge i början de fick där vi tänkte “shit det här får vi inte underskatta” och det var nog bra att vi kände att vi inte kunde vara bekväma.

Precis som mot Smedby startade Berggren som vänsterytter i ett tremannaanfall.
   En ny roll?
   Nja, inte direkt.

• Jag är vänsterytter från början. Jag har varit yttermittfältare, lite mittback och lite all round-spelare. Så jag känner mig hemma här, log hon.

Så du är nöjd med insatsen ikväll med andra ord?

• Det är jag absolut. Jag tycker alla kan njuta av den här vinsten – det är skoj att vara bäst i Östergötland och det ska vi vara stolta över, sa Selma Berggren.

Lindö FF-IFK Norrköping 1-6 (0-2)
Östgötacupen (final)
Fastighetsteknik Arena
Mål: 0-1 (12) Lovisa Gustafsson (pass Irma Cajlaković), 2-0 (23) Emelie Johansson, 2-1 (53) Mathilda Reimer (bonusstraff), 3-1 (61) Molly Wiklander, 4-1 (62) Emelie Johansson, 5-1 (83) Lovisa Gustafsson (Grace Demir), 6-1 (90+2) Camilla Olsson