11 juli, 2021

Sema matchvinnare mot Mjällby som ensam målskytt: “Bollen skulle bara in”

Maic Semas mål i den fjärde minuten blev matchens enda och IFK Norrköping kunde packa in tre poäng hem till Norrköping. “Det var bra att vi gjorde ett tidigt mål då det gav oss energi”, säger målskytten själv.

Rikard Norling och ledarstaben gjorde en förändring i startelvan jämfört med den mot Malmö FF. Marco Lund drog då på sig sitt tredje gula kort och blev därmed avstängt till dagens match, och in i elvan kom Henrik Castegren som var tillbaka från sina tre varningar.

Det gav följande upställning: Oscar Jansson – Linus Wahlqvist (K), Henrik Castegren, Viktor Agardius – Abdulrazaq Ishaq, Alexander Fransson, Ari Skúlason, Christopher Telo – Maic Sema, Carl Björk, Ísak Bergmann Jóhannesson.

IFK Norrköping fick en drömstart med mål redan efter fyra minuter. IFK passningsspelade utanför Mjällbys straffområdet och bollen hamnade hos Ísak Bergmann Jóhannesson. Han tryckte sig genom straffområdet och fick iväg ett avslut som målvakt Brolin avvärjde – men inte bättre än att bollen hamnade fri i luften. Maic Sema var snabbt framme på returen och nickade in 1-0.

• Isak (Bergmann Jóhannesson) fick ett läge och jag var med och väntade för att kunna gå på returen så fort som möjligt. Jag sprang fram och satte in huvudet och krockade med nätet, berättar Sema och skrattar.
  • Det var skönt. Bollen skulle bara in.

IFK Norrköping tog grepp om matchen och kontrollerade spelet under första halvlek. Det ledde till en del halvchanser under den första halvtimmen, men det dröjde till den 34:e minuten innan det var riktigt nära att ledningen utökades. IFK drog igång en kontring och Maic Sema tog fart på mittplan. Han vände fint bort en försvarare och satte därefter bollen till Ishaq på högerkanten. Ishaq tog med sig bollen och avslutade lågt och hårt intill första stolpen – men Brolin hade marginalerna med sig när bollen fastande på hans häl istället för att gå in i mål.

IFK Norrköping gick till halvtid med en ganska trygg 1-0-ledning med sig.

• Det var bra att vi gjorde ett tidigt mål då det gav oss energi till att göra en riktigt bra första halvlek. Vi vågade spela lite mer och blev avslappnade när vi visste att vi hade ett mål i ryggen, säger Sema.

I inledningen av andra halvlek var det Mjällby som skapade en del fasta situationer och hörnor och låste sig fast på IFK:s planhalva på ett sätt de inte lyckades med i första halvlek. IFK Norrköping tog sig ganska snart uppåt i plan och återställde ordningen, men det var inte med samma kontroll som i första halvlek.

Med timmen spelad blev Linus Wahlqvist manglad av David Löfquist, och det tvingade honom senare till byte. I den 68:e minuten blev Wahlqvist, tillsammans med Carl Björk och Maic Sema, utbytta för att ge plats åt Lucas Lima, Kristoffer Khazeni och Samuel Adegbenro. En ny fronttrio som innebar att Ísak Bergmann Jóhannesson flyttades in centralt och Ari Skúlason ned på Wahlqvist plats.

Med tio minuter kvar började Mjällby slåss för poäng, och det var framför allt på fasta situationer som de lyckades ställa till problem för bortalaget. Mjällby lyfte in frisparkar och hörnor och med fem minuter kvar prickade Löfquist stolpen med sin frispark från långt håll.

Lucas Lima var nära att döda matchen i den 88:e minuten när han tog sig förbi med fart och teknik, men avslutet fick han inte till. Kristoffer Khazeni stod för en underbar prestation på vänsterkanten när han vek in, tog sig förbi två spelare och frispelade Adegbenro i straffområdet. Målvakten räddade avslutet och det lyckades han även göra på Ishaqs hårda skott på returen.

Efter sex minuters tilläggstid blåste domaren av och IFK Norrköping kunde packa ihop de tre poängen hem till Norrköping.

• Mjällby gjorde en del justeringar som gjorde det svårare för oss. Men vi vinner ändå till slut, säger Sema med ett stort leende.

Vad är det som gör att marginalerna väger över till IFK:s fördel?

• Först och främst har vi självförtroende från Malmömatchen senast och har börjat bra efter uppehållet. Sen tycker jag att vi göra en bra match där vi litar på varandra. Vi följer vår matchplan till punkt och pricka, avslutar Sema.

Mjällby AIF – IFK Norrköping 0-1 (0-1), Allsvenskan (10/30), Strandvallen
Mål: 0-1 Maic Sema 4′.
Varningar: IFK: Viktor Agardius (44′). MAIF: David Löfquist (60′), Ivan Kricak (75′), Ludvig Carlius (79′).
Domare: Adam Ladebäck.
IFK-laget: Oscar Jansson – Linus Wahlqvist (K) (68’Kristoffer Khazeni), Henrik Castegren, Viktor Agardius (74′ Dino Salihovic) – Abdulrazaq Ishaq, Alexander Fransson, Ari Skúlason, Christopher Telo (91′ Manasse Kusu)- Maic Sema (68′ Samuel Adegbenro), Carl Björk (68′ Lucas Lima), Ísak Bergmann Jóhannesson.

Ej använda ersättare: Julius Lindgren, Johannes Bjarnason.