IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

4 april, 2024

Traustason vänder ilskan till bränsle: “Då är jag som bäst”

Arnór Traustason är en bättre fotbollsspelare arg – och har inte saknat anledningar att känna ilska den här säsongen. “När jag har en massa emot mig så är jag som bäst”, säger han.

Missat EM, avstängd i Svenska cupen – och sjuk i allsvenska premiären. Fotbollssäsongen är ung men Arnór Traustason, 30, har redan tvingats brotta sig igenom en rad motgångar och pressar fram ett leende när han delar med sig av den emotionella bergochdalbanan.

  • Det har varit massor senaste tiden för min del. Först landslag i januari, sen till Marbella med IFK, sen cupen där jag fick rött kort och det händer en massa och sen landslaget, säger Traustason.

Och försöker inte tona ned att det varit en händelserik period som påverkat honom.

Den missade EM-chansen satte spår som fortfarande inte läkt fullt ut.

Island ledde Play Off-finalen mot Ukraina men tappade till 1-2. Att “Trasten” själv drog in en mäktig volley i första kvalrundan mot Israel (4-1) var ingen tröst när det stod klart att det blir ett mästerskap i Tyskland i sommar utan Island.

  • Jag var helt tom. Den känslan har jag inte känt förr. 2014 tappade vi mot Kroatien för att ta oss till VM i Brasilien. 2020 tappade vi mot Ungern för att ta oss till EM och nu förlorade vi mot Ukraina. Det är inte kul. Speciellt inte när du spelar för ditt land. Att ta sig till ett mästerskap betyder så mycket. Det var jävligt tungt, suckar Traustason.

Som är tillbaka i träning efter att ha missat allsvenska premiären på grund av sjukdom. Det lyser en revansch i landslagsmannens ögon och det hörs hur han trycker på orden att Traustason vill leda IFK framåt. Det blev en allsvensk premiär framför tv:n på grund av ett sent insjuknande.

  • Det är kanske därför som jag kraschade. Det har varit mycket på slutet. Jag var helt slut.

Det påverkade dig?

  • Ja det påverkade lite, men nu känner jag mig frisk och taggad att visa vägen.

Hur är du i motgångar?

  • Människor är olika. När jag har en massa emot mig så är jag som bäst. Jag är nästan bättre när jag är lite förbannad. Då går jag ut och kör, säger Traustason

Hur upplevde du Malmö-matchen?

  • Efter första halvlek sa jag till min fru att det här är inte en 3-0-match. Jag var ganska positiv, fast vi låg under. Med tanke på vad vi kommer ifrån, det är många ändringar, mycket nytt och vi har försöker att sätta ett spelsätt och bli bra på det. Vi vågar. Vi ska alltid våga här hemma. Även mot Malmö. De är effektiva och straffar oss när vi gör misstag. Det måste vi lära oss, men jag hade en ganska god känsla efter första halvlek. 1-5 är inte kul, men jag försöker komma in med positiv energi för att lyfta gruppen. Det finns massor av positivt att ta med oss och bygga på på lördag.

Arnór Traustason har goda minnen från Strandvallen. När IFK Norrköping vann borta mot Mjällby förra året så svarade islänningen för båda målen i 2-1-segern.

  • Två straffar, men de räknas också, säger Traustason. Det är alltid tufft att möta Mjällby. De är tuffa och vi måste ta duellerna. De spelar tufft. Det blir ett bra test.

Mjällby AIF – IFK Norrköping 6/4 17:30, Allsvenskan, Strandvallen, Discovery+ 

Annonser