26 juni, 2019

Tottes dubbel sänkte AIK på Friends

Allsvenskan var tillbaka och IFK Norrköping öppnade återstarten på allra bästa sätt – med två nästan identiska mål assisterade av Lars Krogh Gerson.
–Laget gjorde en fantastisk match både offensivt och defensivt, sa tvåmålsskytten Totte Nyman efter 2–0 (1–0) mot AIK.

En icke IFK Norrköpingsk seger sa manager Jens Gustafsson efter slutsignalen och med det menade han ett mer defensivt balanserat lag med fokus på försvarspelet.
   Att åka till Solna och Nationalarenan var på förhand ett tuff uppgift och det var mestadels en första halvlek där AIK hade en del boll och Norrköping låg rätt och tätt. Chinedu Obasi hade matchens första riktigt heta målchans när han en bra bit utifrån testade en halvvolley som tog fart, dök och träffade ribban.
   I övrigt var det främst båda lagens fasta situationer som hotade utan att för den delen göra någon speciellt nervös där AIKs kanske bästa chans under den första halvleken var Sebastian Larssons friläge som Isak Pettersson avstyrde.
   Det var hörnorna som skulle göra det för Norrköping den här kvällen.
   Strax innan halvtid kom 1–0. Lars Krogh Gerson serverade en perfekt hörna mot den första ytan. Totte Nyman nådde högst och halvt felvänd vinklade in bollen i den bortre burgaveln.
   –Det var en bra hörna av Lars och jag skulle gå på förstaytan – det var en bra nick, sa målskytten i halvtid.

Den andra halvleken inleddes med en AIK-press som sökte efter ett kvitteringsmål.
   Tarik Elyounoussi var närmast sju minuter in. Norrmannen blev helt fristående i straffområdet men fick aldrig till nicken och Isak Pettersson kunde se bollen segla över ribban.
   Bara ett par minuter senare fick just den pressen ett ganska abrupt slut.
   Totte Nyman såg en möjlighet till djupledslöpning efter en längre boll, tog sats men hakades upp och brottades ner av Panajotis Dimitriadis. Frilägesutvisning tyckte domare Bojan Pandzic trots vilda protester från hemmasympatisörer.
   Det dröjde inte längre än tio minuter innan ett övertaligt Norrköping fick utdelning. Då hade Jordan Larsson dessförinnan haft en riktigt vass frispark som Oscar Linnér avvärjde.
   Lars Krogh Gerson tyckte sättet 1–0-målet kom till på fungerade utmärkt och satte hörnan på nästan exakt samma yta där Totte Nyman för andra gången för kvällen touchade in bollen.
   Bara två minuter senare kunde det blivit 3–0 men Totte Nymans avslut träffade insidan av stolpen.
   Därefter flyttade AIK fram, skapade en del press men vaskade aldrig fram några chanser som skulle rendera i mål. Henok Goitom var närmst med en snabb vändning och ett lika snabbt skott vid straffområdeskanten men där Isak Pettersson återigen bommade igen.
   –Det känns verkligen skönt. För att vinna här behöver man marginalerna med sig och det hade vi, sa Jens Gustafsson
   Som också passade på att lyfta fram Norrköpings nummer fem.
   –Han har sett väldigt bra ut efter uppehållet.

Dubbla mål, dubbla assist och tre poäng borta mot AIK.
   Tvåmålsskytten var nöjd med det mesta.
   –Vi gör det bra defensivt, vi vågar hålla bollen inom lagen även om det är ett bra tryck. Det kändes väldigt bra idag och vi ska vara väldigt nöjda med matchen.
   Lars Krogh Gerson stängde igen bakåt och visade finess framåt.
   Peking och den kinesiska muren. Men lite norskt och luxemburgskt inslag.
   –Det var väl hela laget som var den muren och det är inte många lag som tar med sig tre poäng från Friends, log han.

Redan på söndag väntar ett nytt allsvenskt motstånd då tabelltolvan IK Sirius kommer på besök till Östgötaporten med matchstart 17:30. Biljetter köps med fördel via nätet här.

AIK–IFK Norrköping 0–2 (0–1)
Allsvenskan omgång 18:30