IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

18 juli, 2022

Tony Martinsson: “Ska verkligen känna att det är rätt person”

IFK Norrköping har just lagt en händelserik vecka bakom sig – och tar nu ny fart in i nästa. En vecka som för tf sportchef Tony “Tonna” Martinsson kommer att handla om att arbeta vidare med nyförvärv – men framförallt jakten på en ny huvudtränare. “Vi ska verkligen känna att det är rätt person att leda IFK framledes”, säger Tonna.

Den gångna veckan inleddes med att beslutet att Rikard Norling inte skulle få fortsätta som huvudtränare offentliggjordes. Därefter har IFK Norrköping kunnat presentera tre nyförvärv – Laorent Shabani, Anton Eriksson och Arnór Sigurdsson – och Thomas Andersson-Borstam som ny scout. 

Hur har veckan som gått varit? 

  • Väldigt intensiv. Det är mycket som har hänt och nu är det bara att fortsätta ösa på den här veckan också, säger Tonna.

Hur går det till när man bryter med en tränare och tillsätter en ny? 

  • Styrelsen tillsätter klubbdirektör, sportchef och tränare. Jag och Michael Sturehed är självklart en del av processen i både att avsluta en anställning med en tränare och att tillsätta en ny, men det är styrelsen som tar det slutgiltiga beslutet.

Processen för att anställa en ny huvudtränare är igång, och man har hittills arbetat med att ta fram en önskvärd profil och därefter gjort ett urval med de tränare som anses resonera väl med profilen. 

  • I början har man massvis av olika namn som sedan sållas ned till de mest aktuella, och där är vi just nu. Vi kommer att intervjua och ta referenser på de aktuella tränarna för att få fram den som är bäst lämpad för hur IFK Norrköping ska spela fotboll, säger Tonna.

Tränarprofilen man letar efter är alltså i allra högsta grad relaterad till hur man från föreningens sida vill spela fotboll. 

  • Det är det som ligger till grund för hur man beslutar sig för en tränarprofil. Vi vill ha en passningsorienterad fotboll med stort bollinnehav, gärna med ett snabbt och högintensivt spel. Spelarna måste ge allt och springa för laget. Utöver det tycker vi att man verkligen ska ge de yngre spelarna chansen – självklart i en mix med äldre, rutinerade spelare.

För att få vara huvudtränare i Allsvenskan krävs en viss typ av tränarlicens, en så kallad UEFA Pro-license, och i dagsläget har varken Anes Mravac eller Vedran Vucicevic en sådan licens. Det innebär att Anes och Vedran har möjlighet att leda laget i högst 60 dagar innan någon med PRO-licensen behöver finnas på plats på bänken. 

  • Vi jobbar för att vi ska hitta en tränare under den perioden, men vi förhastar oss inte, vi ska verkligen känna att det är rätt person att leda IFK framledes. Det är det allra viktigaste. Tills dess har Anes och Vedran mitt, styrelsens, och spelarnas stora förtroende, säger Tonna, och förklarar att det är möjligt för Anes och Vedran att fortsätta leda laget efter 60 dagar så länge någon från föreningen med PRO-licensen finns på bänken under matcherna. 

Vore det en fördel att få in en tränare under säsong snarare än efter? 

  • Det vore självklart bra att få in en tränare under säsongen, men det är mycket viktigare att det blir rätt än att det ska gå snabbt. 

Nu står Tonna inför ännu en intensiv arbetsvecka. 

  • Vi jobbar på att få klart med ytterligare nyförvärv och jobba vidare med tränarfrågan, det är det vi fokuserar på. Sedan ser vi fram emot matchen mot Göteborg nästa måndag. Ortmark och Eid kommer att vara tillbaka, Arnór (Sigurdsson) kommer att vara spelklar och (Laorent) Shabani och Anton (Eriksson) kommer ha haft mer tid på sig tillsammans med laget. Det kommer att bli en bättre konkurrenssituation inför nästa match och jag tror att vi tillsammans kommer att kunna vända den här trenden.

Annonser