2 augusti, 2021

Tillbaka på vinnarspåret!

Efter två raka förluster fick IFK Norrköping äntligen fira tre poäng igen. Två mål i den första halvleken räckte till seger borta mot IFK Göteborg.

Rikard Norling och hans kollegor ställde upp laget enligt följande: Oscar Jansson – Linus Wahlqvist, Henrik Castegren, Ari Skúlason – Abdulrazaq Ishaq, Alexander Fransson, Ísak Bergmann Jóhannesson, Viktor Agardius – Samuel Adegbenro, Carl Björk, Kristoffer Khazeni.

Det var en avvaktande inledning på Ullevi där Kamraterna kände på varandra. Efter några minuter där det mest handlat om dueller fick IFK Norrköping tag i bollen och fick igång rullet på hemmalagets planhalva. Fransson och Adegbenro skickade in två fina inlägg med någon minuts mellanrum fem minuter in i matchen och där någonstans började IFK komma igång.

Efter dryga kvarten spelad var det nära att ett ledningsmål kom. Samuel Adegbenro drog iväg ett tungt distansskott som målvakt Anestis fick stöta ut, och på returen väggspelade Adegbenro med Viktor Agardius. En försvarare hann precis fram för att blockera innan Agardius hann få iväg någon avslut.

Kort därefter kom 1-0-målet. Samuel Adegbenro visade styrka, teknik och fart när han vände bort en motståndare på högerkanten, tvåfotade bort en annan och passade Kristoffer Khazeni utanför straffområdet. Khazeni hade koll på vad han skulle göra och stack in bollen mellan ytterback och mittback i straffområdet. Agardius kom perfekt på sin vänsterkant och lyfte bollen i mål över en utrusande Anestis.

Knappt en kvart senare gjorde IFK 2-0 efter ännu en fin omställning. Göteborg flyttade upp för frispark utanför straffområdet och hade mycket folk borta när bollen hamnade hos Alexander Fransson utanför eget straffområde i frisparkens efterspel. Fransson klev några meter, tittade upp och såg att Carl Björk låg på rulle i djupet. Fransson satte passningen, Carl Björk gav sig av med fart i djupet och höll starkt undan Göteborgsförsvararen i löpduellen. I friläget var han kylig och placerade in 2-0 med vänsterfoten.

Efter målet tog sig hemmalaget upp i planen – allt som oftast via kanterna där man försökte med inlägg mot mycket folk framför mål. Några större farligheter blev det dock inte och IFK kunde gå till halvtid med tvåmålsledning.

I andra halvlek kom reduceringsmålet oroande snabbt. I den 56:e minuten tog sig hemmalaget ned på högerkanten och skickade därifrån in ett inlägg mot mål. Marcus Berg nådde högst och nickade in 2-1 otagbart bakom Oscar Jansson.

I den 62:e minuten prickade Tobias Sana stolpen med en frispark från långt håll. I övrigt hade både IFK Norrköping, som kroknat något sedan första halvlek, och hemmalaget svårt att skapa några riktigt farliga lägen i det öppna spelet.

I den 61:e minuten ersatte Jonathan Levi Kristoffer Khazeni, och en pigg Levi ställde till problem för hemmalaget. IFK Norrköping fick ny fart med dryga timmen spelad och fick till några farliga inspel – det allra bästa läget hade Linus Wahlqvist, som med hård uppvaktning inte lyckades nå fram för att nicka bollen i mål från kort avstånd.

Med 20 minuter kvar hade Göteborg en bra period och tryckte ned IFK. Oscar Jansson fick parera flera gånger om när Göteborgsspelare kryllade i straffområdet, och han hade god hjälp av sina försvarare som spelade uppoffrande.

I matchens slutskede blev det inte så nervöst som det kan bli när man ska försvara en uddamålsledning. IFK Norrköpings två mål i den första halvleken räckte och efter två raka förluster är laget äntligen tillbaka på vinnarspåret.

IFK Göteborg –IFK Norrköping: 1-2 (0-2) Allsvenskan, måndag 2/8 kl 19.00, Ullevi, discovery+.

Mål: GÖT: Marcus Berg 56′  IFK: Viktor Agardius 20′ (Kristoffer Khazeni), Carl Björk 34′ (Alexander Fransson.

Varningar: GÖT: Sebastian Eriksson 24′, Gustav Svensson 36′  IFK: Viktor Agardius 36′.

Startelvan: Oscar Jansson – Linus Wahlqvist, Henrik Castegren, Ari Skúlason – Abdulrazaq Ishaq (76′), Alexander Fransson, Ísak Bergmann Jóhannesson (87′), Viktor Agardius – Samuel Adegbenro, Carl Björk (87′), Kristoffer Khazeni (62′).

Ersättare: Julius Lindgren, Yahav Gurfinkel (87′), Marco Lund (87′), Christopher Telo (76′), Lucas Lima, Maic Sema, Jonathan Levi (62′).