IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

29 november, 2023

125 IFK:are – Per-Olof Eek

Han var en av sin generations mest uppskattade och trogna IFK-spelare och en vänlig, stöttande och omtänksam person. Per-Olof Eek är sörmlänningen som blev en av IFK:s mesta spelare genom tiderna – men också en av föreningens största supportrar.

I mer än 40 års tid gick han på Idrottsparken som åskådare, och missade bara en handfull hemmamatcher. Dessförinnan var han först spelare och sedan assisterande tränare i föreningen. Han var också under många år en uppskattad tränare i olika klubbar i Norrköping och runtomkring.

Per-Olof Eek föddes i Nässjö 1951 men växte upp i Sparreholm i Sörmland. Pappa Ingvar var hyfsad på fotboll men ganska tidigt stod det klart att hans son skulle bli klart mycket bättre. Som 15-åring togs han ut i pojklandslaget och då spelade han även i A-laget i Sparreholms SK.

På den tiden var han forward. Han var inte särskilt snabb och inte direkt stor men hade ett vasst skott och bra spelförståelse. Han var också duktig i bandy och gjorde bland annat några säsonger i Katrineholms SK som ung.

18-år gammal värvades han till IFK Norrköping av dåvarande lagledaren Nils Olofsson. Han fick smeknamnet ”Ungjäveln”, men han hade inga problem med att acklimatisera sig till det allsvenska tempot. P-O tog plats i laget direkt och spelade i princip varenda match under nio års tid.

P-O Eek spelade oftast på kanten, ibland som mittfältare och ibland som back. Han hade ett väldigt fint tillslag på bollen och kunde vända spelet med crosspassningar. Han var också ovanligt bra på att läsa av situationer och välja rätt alternativ – att varken slå en för lätt eller en för svår passning. Enligt lagkamraterna passade P-O knappt fel en enda gång under sin tid i IFK.

Han var en riktig kämpe som aldrig gav upp, men inte någon tuffing på plan. Kanske var han till och med lite för snäll när han som ytterback ställdes mot en skicklig motspelare. Men det låg aldrig för honom att sparka ner motståndaren, utan han nöjde sig med nån tröjdragning eller något annat tjuvknep.

Stabil och pålitlig är andra ord som ofta återkommer när människor berättar om P-O Eek. Oavsett om det var ett hett derby mot ÅFF eller serielunk på Parken inför ett par tusen åskådare så levererade P-O alltid, år ut och år in.

1970-talet var lite upp och ner för IFK Norrköping. Vissa år hade man häng på toppen. Men desto oftare hamnade man i ett ingenmansland i tabellen och ibland även närmare nedflyttning än guldstrid. Den kräsna norrköpingspubliken – som hade sett så många guld bärgas på Parken decennierna innan – var inte alltid så stöttande. P-O Eek bestämde sig tidigt för att han själv aldrig skulle bli som gubbarna på gnällbänken på VM-läktaren utan en stöttande och uppmuntrande person.

Det tog han även med sig när han först blev assisterande tränare i IFK och senare uppskattad ledare i Hagahöjden, Smedby, Finspång och Lindö. Där inspirerades han av en av sina favorittränare Gösta Löfgren, försökte ha roligt på träningarna och se varje individ.

P-O Eek mötte flera motgångar i livet. I september 1978 var han med om en bilolycka och tvingades avsluta den aktiva karriären, inte ens 27 år fyllda. Tjugo år senare drabbades han av en stroke, som delvis berövade honom talförmågan och begränsade hans rörlighet. Men P-O var inte den som lät sig nedslås av det. Han deppade inte ihop utan kämpade på, tränade fyra dagar i veckan och fortsatte följa sitt kära IFK på Idrottsparken, i princip varje match. Även om föreningen hade sämre perioder med svaga resultat sa han sällan eller aldrig ett ont ord om någon av spelarna.

I maj 2019 uppmärksammade IFK Norrköping 18 spelare som gjort över 200 allsvenska matcher för klubben. P-O Eek var en av dem. Med sina 214 matcher är han just nu på 14:e plats i antalet spelade matcher för IFK Norrköping.

Hösten 2023 försämrades Per-Olof Eeks hälsotillstånd. Under tisdagen somnade han in omgiven av sina närmaste. Våra tankar går till P-O:s familj och anhöriga.

 

Annonser