IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

10 februari, 2024

Tiina Jukarainen efter första halvåret i IFK och vägen framåt

I juli 2023 anställdes Tiina Jukarainen som assisterande tränare till IFK Norrköpings damlag. Finskan med tränarerfarenhet från Rosengård, Kristianstad och Jitex fick hoppa rätt in i säsongen hos kamraterna som tillslut bärgade en 9:e plats i OBOS Damallsvenskan. Vi slog oss ned med Tiina för att prata om hur det var att börja arbeta för IFK, vad hon tyckte om lagets prestationer i debutsäsongen av OBOS Damallsvenskan, hur hon ser på serien och hur IFK ska spela fotboll framåt.

Trettioettåriga Tiina Jukarainen kom till IFK under det långa sommaruppehållet säsongen 2023. Jukarainen som själv spelade i Jitex BK innan hon la skorna på hyllan har sedan dess satsat på karriären som fotbollstränare. Först i Jitex innan hon tog över Kristianstads DFF:s F17-lag och sedemera F19-lag. Innan hon kom till IFK arbetade hon i FC Rosengård där hon senast var huvudtränare åt Rosengårds 1917 lag som spelar i division 1. Väl på plats i Norrköping sa den assisterande tränaren följande om sig själv:

  • För att vara en bra tränare måste man läsa av vad miljön behöver och därefter anpassa sig själv. Oavsett miljö är jag väldigt krävande, för att jag vill hjälpa spelare. Jag kan mycket om fotboll och i mitt sätt att vara konkret så uppfattar jag att jag når fram till spelare. När du är konkret mot en spelare kan du också kräva konkreta saker. Den feedback jag fått från spelare är att jag har varit bra på att hålla balansen mellan att skapa en god relation och sätta krav på individen.

Nu får Tiina chansen att arbeta från försäsongens start i förberedelse för det som ska bli IFK Norrköpings andra säsong i OBOS Damallsvenskan.

  • Det var väldigt inspirerande att komma till IFK i somras, redan från första samtalet kändes det att föreningen ville satsa på denna resa med damlaget och ge dem rätt förutsättningar. Den känslan visade sig stämma när jag började jobba och hur familjärt det är på IFK, det var en välkomnande stämning jag möttes av som ny på jobbet, säger Tiina om hur det var att byta arbetsplats till Platinumcars Arena.

Precis som rollen antyder så är det ju en assisterande funktion du har till Tor-Arne som manager. Hur ser rollfördelningen ut mellan er?

  • Vi delar så mycket som möjligt för Tor-Arne sitter på väldigt många uppgifter, min roll blir att hjälpa på det jag är bäst på. Nu delar vi träningar, jag kanske har hand om första delen och sen tar TA över senare med fler taktiska bitar, då frigörs jag att titta på detaljer i de övningarna. Vi kan alltid jobba i motsatsförhållande, i en anfallsövning som TA styr över så kan jag coacha försvararna att göra anfallarnas uppgift svårare.

Vad tycker du om lagets prestation säsongen 2023?

  • I början var IFK ett utropstecken i serien, att det gick så bra för en debutant och att man hade serieledningen i en haltande tabell var speciellt. Sen blev det tufft men det var inspirerande att se hur laget ändå spelade jämt mot alla lag. Under hösten så handlade det om att ta de sista poängen som krävdes och börja utveckla spelet till att ta nästa steg 2023.

Vad tyckte du om spelet?

  • IFK hittade ett sätt att använda lagets styrkor, Tor-Arne lyckades med att sätta matchplaner som utnyttjade spelarnas kvaliteter. Men när man inte känner alla lag i en ny serie så anpassar man sitt spel mycket, nästa år hoppas vi hitta en bättre balans med mer eget spel. De spelare vi har tagit in har värvats med den ambitionen.

Som serie, finns det någon del av fotbollsspelet som du tycker är underutvecklad i OBOS Damallsvenskan?

  • Vår serie är taktisk. I andra änden finns Tyskland och USA som har rakare spel. Det finns varierande spelstilar i vår serie men det är inte så ofta man ser det längre passningsspelet, det har att göra med vad för typ av fotboll våra spelare är van med från sin ungdomsfotboll. Vilket har att göra med vilken typ av utbildning som finns i Sverige. Där kan vi hitta utvecklingsmöjligheter att variera vårat spel ännu mer.

Pep Guardiola kom tillbaka till världsfotbollen som manager, vars principer med korta passningar och bollinnehav påverkade alla lager av svensk fotboll på 00-talets slut. De tjejer vi ser på planerna runtom i Sverige kommer från samma tankegods eller?

  • Det tror jag, att hantera boll tekniskt och arbeta i små ytor är något man har tryckt på även när spelarna är unga. För att få grundförutsättningarna att kunna spela fotboll på hög nivå. När alla ungdomslagen spelar på det sättet gör det att alla är nära boll när man tappar boll och det sätter prägel på spelarna och spelsättet. Sen är det jättebra att ta intryck från andra länder, genom spelare eller ledare som gör en mer varierad och rolig att kolla på.

Hur ser den finska fotbollen ut?

  • Det är extremt tekniskt taktiskt, man bryter ner spelet mycket på lagnivå. Det är långsammare än OBOS Damallsvenskan, de är bra på positionering men jag skulle vilja se mer fart.

Nu får du vara med från starten i denna försäsong, hur vill ni att IFK spelar fotboll?

  • Vi ska vara ett lag med bra kontroll i försvarsspelet men som också är väldigt aggressiva när vi väl pressar. Vi kommer vara farliga framåt för att vi är bra på att variera vårat anfallsspel, attraktiv fotboll för åskådarna för vi kommer använda oss av spelarnas spetskvaliteter. Det hoppas vi ska resultera i målrika matcher.

Nu var det försäsongens första match, det viktigaste kanske är att skapa relationer och springa, vad såg du i den matchen som du vill se mer av?

  • Vi hade bra kontroll i försvaret där vi vann boll snabbt tillbaka och Uppsala var inte mycket på vår planhalva. Anfallsmässigt hittade vi fina kombinationer och spelade ofta högt upp i plan, vilket vi inte gjorde så mycket förra säsongen. Det gjorde att när vi kom till anfall hade vi fler spelare i box och jobbade tålmodigt med våra principer i sista tredjedel. Vilka ytor och rörelser vill vi att spelarna använder, det gjorde de bra denna match. Vi är fortfarande i februari så en av de viktigaste sakerna under denna period är att ge alla spelare många minuter för att de ska kunna bygga upp sig själva.

Växjö DFF – IFK Norrköping: Träningsmatch, lördag 10/2 klockan 14:00, Tipshallen, NT

Annonser