IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

26 juli, 2019

Thern och Haksabanovic ordnade segern mot Liepāja

Ett tidigt och ett sent mål där den senare var en riktigt kanon – IFK Norrköping satte sig i en bra sits inför returmötet i Lettland om en vecka.
–Jag tog med bollen i den ytan och tryckte till. Jag har ett ganska bra skott och idag hade jag tur också, log Sead Haksabanovic efter 2–0 (1–0) mot FK Liepāja.

FK Liepāja, som slutade fyra i ligan 2018, tog sig vidare till den andra kvalomgången efter att ha slagit ut vitryska Dinamo Minsk i den första rundan. 1–1 hemma följdes upp av 2–1 borta och totalt 3–2.

   I den lettiska högstaligan ligger Liepāja på en sjätteplats efter 19 av 28 spelade matcher, fördelat på 7 vinster, 4 kryss och 8 förluster.

   På Nya Parken inkasserade dem Europa League-kvalets första nollpoängare.

 

Det kunde knappast ha börjat bättre för IFK Norrköping. Trots att det var gästerna från andra sidan Östersjön som började med bollen låg den i nätet bakom Valentins Raļkevičs redan innan matchklockan passerat minuten.

   Totte Nyman tog en löpning på högerkanten och sökte alternativ i straffområdet. Väl där hittade han Alexander Fransson som lämnade över till Kalle Holmberg som i sin tur sedan satte upp Simon Thern för 1–0.

   –Han vänder fint och sätter en perfekt passning i rätt steg och rätt fart så jag kan avsluta den bra på one touch, sa Simon Thern om det tidiga ledningsmålet.

   Därefter öste IFK på med en hög aggresivitet och med ett återerövningsspel som Liepāja till en början hade svårt att bemästra och halvlekens första halvtimme var i IFKs ägo som metodiskt styrde tempot, hade bollinnehavet och vaskade fram ett par fina chanser.

   I slutet av halvleken föll IFK tillbaka och Liepāja både kunde och vågade flytta upp det spel som mest handlat om att bevaka den egna planhalvan och inte lämna några ytor åt hemmalaget.

   –De hade tittat på oss och försökte hitta ytor där vi har lite mindre bemannat vilket gör det svårt för dem där bak att kliva, det var den känslan jag hade, sa Simon.

   När spelarna gick in i omklädningsrummet till pausen kunde det mycket väl stått mer än 1–0.

 

Liepāja, som under den första halvleken försökt och hittade en del halvchanser efter omställningar, började den andra halvan av matchen med en betydligt högre utgångsposition.

   IFK å sin sida behöll lugnet och hade inte några större problem med den lettiska öppningstaktiken.

   Inte heller blev det något flyt i spelet när Totte Nyman varnades i den 52a minuten (till Nya Parkens stora förtret) och därefter följde en period med spelavbrott, en del smällar, ännu flera frisparkar och en hemmapublik som tände till i varenda närkamp.

   Den lite ryckiga tillställningen i mitten av den andra halvleken ebbade så småningom ut och blev en historia där IFK nötte på och försökte utan att riktigt hitta rätt i den sista tredjedelen.

   Med dryga kvarten kvar kom Sead Haksabanovic in och visade direkt att han var sugen på att blanda sig in i matchen.

   I den 80e minuten visade han prov på hur en instruktionsvideo på hur man träffar krysset kan gå till.

   Skottet med högerfoten utanför straffområdet var stenhårt och således också otagbart för lettiske målvakten.

   Vackert, välförtjänt och 2–0 till returen.

   –Det känns skönt att få vinna med 2–0 och att jag kunde hjälpa med det andra målen. Det är skönare att komma in med 2–0 än att bara vinna med 1–0, sa Sead Haksabanovic efteråt.

   Och tackade för stödet från Curva Nordahl som för kvällen var tillbaka på den östra läktaren.

   –Jag ska tacka supportrarna som har pushat mig varje gång och jag är glad att har dem. Det är det man som spelare behöver i en match och de gör det riktigt bra. De sjunger hela matchen och som de sjunger ibland så är de vår tolfte spelare.

   Ett fint inhopp senast mot Östersund och nu ett mål det kommer att pratas om.

   Självförtroendet stiger.

   –Det är jätteviktigt och jag hoppas att det kan höjas mycket och att jag kan fortsätta göra sådant här, sa Sead Haksabanovic.

 

Simon Thern delade upp det i två. Ett bra resultat men en sådär prestation.

   –Vi tar med oss 2–0 hemma och det är ganska optimalt – gör vi ett där så måste de göra fyra så det är klart det är ett väldigt bra utgångsläge. Vi fick inte något riktigt grepp om dem och de kunde spela sig ur situationerna när vi gick högt och hamnade lågt med det övriga laget. Det finns att slipa på.

   Vad säger du om 2–0-målet?

   –Sead kom in med fart och fläkt och fick iväg en liten fladderpuck som satt, haha. Det var roligt för honom och vi behöver honom.

   Segraren i dubbelmötet ställs mot antingen israeliska Hapoel Beer-Sheva eller kazakstanska FC Kairat Almaty. IFK är halvvägs igenom den andra kvalomgången.

   –Det känns som att vi ska kunna skapa ytterligare målchanser och göra mål på dem även där nere. Fotbollen är densamma oavsett om det är hemma eller borta – bollen är rund och det är två elvamanna-mål man ska göra mål på. Det ska vi nog kunna mäkta med, sa Simon Thern.

 

Returen spelas på Daugava Stadium i Liepāja, Lettland torsdagen den 1/8 kl. 20:00 lokal tid (19:00 svensk tid). Information angående biljetter till returen finns här.

 

Matchfakta

IFK Norrköping–FK Liepāja 2–0 (1–0)

Europa League Kvalrunda 2 (1:2)

Nya Parken

Mål: 1–0 (1) Simon Thern, 2–0 (80) Sead Haksabanovic

Publik: 5440

Varningar: IFK: (52) Totte Nyman. FKL: –

Domare: Hüseyin Göçek (Turkiet)

IFK-laget: 1. Isak Pettersson (mv) – 25. Filip Dagerstål, 6. Kasper Larsen, 3. Rasmus Lauritsen – 4. Lars Krogh Gerson, 7. Alexander Fransson (72’ 99. Sead Haksabanovic), 8. Gudmundur Thórarinsson, 10. Simon Skrabb – 5. Totte Nyman (89’ 2. Henrik Castegren), 17. Kalle Holmberg (86’ 23. Andreas Blomqvist), 21. Simon Thern

Ej använda avbytare: 91. David Mitov Nilsson (mv) – 14. Egzon Binaku, 22. Ian Smith, 70. Alexander Jacobsen

 

Jimmy Åkesson

jimmy.a.akesson.@gmail.com

 

Foto

Josefin Loftenius/Bildbyrån

Annonser