13 mars, 2021

Sur förlust i kvartsfinalen mot BK Häcken

Två fina mål och ledning två gånger om – trots en slutforcering i jakten på ett kvitteringsmål blev det en sur förlust på Platinumcars Arena: “Det är en tuff smäll – vi hade förhoppningar om att vi kunde ta det här”, sa tränare Rikard Norling efter 2–3 (2–2) mot BK Häcken.

Det var knappast så att något av lagen hade en defensiv inställning när kvartsfinalen rullade igång under lördagseftermiddagen.
   Såväl IFK som Häcken trampade gasen i botten och det var en första halvtimme som andades offensiv, fart och energi.
   Under den halvtimmen föll både ett och två mål.
   1–0 kom redan efter tio minuter där Viktor Agardius hittade Ísak Bergmann Johannesson med en djupledsboll. Islänningen tog med och hittade Samuel Adegbenro som med bredsidan kunde lägga in ledningsmålet bara någon meter ifrån mållinjen.
   Strax efteråt hade IFK ett jätteläge att öka på ledningen med Abdulrazak Ishaqs avslut dundrades över.
   Efter 22 minuter skickade Pontus Dahlberg en lång boll som seglade över IFK-backlinjen. Där löpte Alexander Jeremejeff sig fri och, via Oscar Jansson, placerade in kvitteringen.
   När spelet och tempot väl la sig efter halvtimmen så var det IFK som återtog ledningen. Alexander Fransson lyfte elegant fram bollen till Sead Haksabanovic som satte pannan till och nickade in 2–1 i bortre burgaveln.
   Strax innan domare Andreas Ekberg blåste av för paus kom en andra kvittering.
   Ett långt Häckeninlägg nådde den bortre delen av straffområdet där Benie Traore dök upp och satte dit 2–2 i röran framför mål.

Hur klyschigt det än må vara med psykologiska mål strax innan halvtid så öppnade IFK den andra halvleken bäst. Ishaq hade halvlekens första chans men kom inte till avslut innan Dahlberg kastat sig fram och täckt.
   Det var en hel del IFK men det där sista saknades mot ett organiserat Häcken.
   I en av flera omställningar fick så gästerna utdelning.
   Valgeir Fridriksson kom runt på vänsterkanten och hittade Tobias Heintz som satte dit 2–3. Och det var ett frustrerat IFK-försvar.
   Sedan började jakten på kvitteringen.
   På slutforceringen.
   Forceringen kom men dessvärre utan utdelning.
   Adegbenro hade avslut, Linus Wahlqvist hade styrning och Carl Björk hade dubbla nickar – det var nära men på fel sida ramverket.
Det kom aldrig något 3–3-mål och äventyret i Svenska Cupen stannar vid kvartsfinal.

“Riktigt surt”, summerade Rikard Norling matchen.
   –Vi skapar mycket chanser och har en bra forcering där vi helt enkelt inte knoppar in bollen. De (spelarna) förtjänar mer. Trots att det är tidigt hade vi en stor förhoppning.
   Två av målen kom efter längre djupledsbollar från Häcken.
   –Både första och andra är djupledsbollar som går in bakom oss. Det är ett mönster. Det tredje målet är där vi hamnar i en bred duell och de kommer runt och slår in den blint. Där kan vi också se över hur vi agerar i straffområdet.
   IFK skapade tillräckligt många chanser för att göra många mål. Men ibland är fotbollen inte riktigt så enkel.
   Vi gör två och de gör tre på ganska få chanser. Vi släpper in lite för många mål i förhållande till hur många chanser de skapade. Det är det enkla sättet att beskriva matchbilden, sa Rikard Norling.

IFK Norrköping–BK Häcken 2–3 (2–2)
Svenska Cupen, kvartsfinal
Platinumcars Arena
Mål: 1–0 (10) Samuel Adegbenro (pass Isak Bergmann Johannesson), 1–1 Alexander Jeremejeff, 2–1 (35) Sead Haksabanovic (Alexander Fransson), 2–2 (46) Benie Traore, 2–3 (57) Tobias Heintz,
Varningar: IFK: (20) Ísak Bergmann Johannesson,  – BKH: (42) Gustav Berggren, (54) Alexander Jeremejeff, (62) Leo Bengtsson
Domare: Andreas Ekberg
Publik: –
IFK-laget: 1. Oscar Jansson (mv) – 4. Marco Lund (70’ 21. Dino Salihovic), 17. Theo Rask (70’ 15. Carl Björk), 6. Linus Wahlqvist (K) – 16. Viktor Agardius, 8. Ísak Bergmann Johannesson, 7. Alexander Fransson, 2. Henrik Castegren (87’ 14. Egzon Binaku) – 13. Abdulrazak Ishaq (87’ 23. Maic Sema), 9. Samuel Adegbenro, 99. Sead Haksabanovic
Ej använda ersättare: 30. Otto Lindell (mv) – 3. Tomas Finnur Pálmason, 20 Kevin Álvarez