IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

21 februari, 2022

Sturehed: “IFK Norrköping har en otrolig höjd”

Michael Sturehed är IFK Norrköpings nya klubbdirektör. “Det känns otroligt inspirerande och spännande att få vara med och bidra till IFK Norrköpings framtid”, säger Michael.

Michael Sturehed presenterades som kommersiell chef för IFK Norrköping i höstas, men efter några månader fick han ta över det operativa ansvaret när Magnus “Munken” Karlsson lämnade.

53-åringen från Linköping har en lång bakgrund av företagande och ett brett nätverk i regionen. Michael har varit företagare, vd för flera bolag och jobbat med företag på olika nivåer.

  • Jag växte upp i en företagarfamilj, jag jobbat inom flera olika branscher och har även en ekonomexamen från LiU i bagaget. Arbete och sociala sammanhang har gett mig ett stort och brett nätverk, både regionalt och nationellt, säger Michael.

Michael kom till IFK Norrköping från Linköping Hockey Club, där han hade rollen som kommersiell chef.

  • Jag halkade in på sportbanan när jag blev rekryterad till LHC. Där gjorde jag min sportsliga värnplikt kan man säga och fick erfarenhet av att leda större kommersiella organisationer. Jag har skaffat mig en ganska stor sportslig kunskap kring att driva sportklubbar.

Hans egen fotbollsbakgrund då?

  • Jag har spelat både fotboll och hockey och tränat ungdomar i fotboll på pojkallsvensk nivå i Hjulsbro IK. Jag har gått några tränarutbildningar, men min egna prestationer på planen är inget att skryta över.

Michael var en av slutkandidaterna till klubbdirektörsrollen redan i somras, men när Munken tillsattes blev Michael istället erbjuden rollen som kommersiell chef. Då var tanken att klubbdirektören skulle kombinera som sportchef och stöttas av den kommersiella chefen.

  • Det jag tar med mig in i IFK är min tunga bakgrund från marknad och försäljning, och som klubbdirektör kommer jag in med administrativ kompetens. Jag kommer att luta mer mot marknad och försäljning och det sportsliga kommer att hanteras av en kommande sportchef. Sportchefsfrågan är viktig – det behövs en sportchef, säger Michael, och fortsätter:
  • Fyra år i elitorganisationer gör att man förstår dynamiken. Det viktigaste för alla som jobbar i IFK Norrköping – oavsett vad man har för roll – är att ge lagen på planen bästa möjliga förutsättningar. För att klara det behövs personer som kompletterar varandra, för det finns ingen som klarar allt i den här typen av hybridorganisation.

Ett stort fokus kommer att ligga på att strukturera upp organisationen vid sidan om planen.

  • Struktur är viktigt. Det kan låta tråkigt och extremt osexigt, men ser man på stora, framgångsrika föreningar i sportvärlden är det mycket struktur som krävs för att öka farten. Strukturen måste komma först, sen kan man vrida på volymen – inte tvärtom. En viktig del i det är att IFK ska vara en av stadens mest attraktiva arbetsplatser.

Michael kommer inom några veckor att presentera mer exakt hur IFK Norrköping ska jobba framöver.

  • IFK Norrköping har en otrolig höjd, både sportsligt och ekonomiskt. Det finns en lång, framgångsrik historia som vi ska bygga vidare på. IFK har gjort väldigt mycket bra under de senaste åren, men det finns delar som har potential att utvecklas. Det känns otroligt inspirerande och spännande att få vara med och bidra till IFK Norrköpings framtid.

Annonser