3 februari, 2024

Storseger i träningsmatchpremiären mot IK Uppsala

IFK Norrköping krossade IK Uppsala i säsongens första träningsmatch. Efter en typisk försäsongsstart de första tjugo minuterna växlade IFK upp och kom att dominera matchen i andra halvlek där laget gjorde fyra av sina sex mål.

Att det är bägge lagens första träningsmatch syns i de inledande minuterna men IFK Norrköping växer sig in i matchen och blir dominanta. IK Uppsala försöker enträget att passa sig förbi kamraternas press nedifrån målvakt men lyckas inte kedja ihop tillräckligt många passningar för att etablera så mycket spel på IFK:s planhalva. Kamraterna kommer närmre och närmre målchanser och Sabina Ravnell får det första avslutet på mål en bit utifrån men Uppsalas målvakt sträcker sig och lyckas rädda ut till hörna. Ravnell blir däremot involverad i öppningsmålet när hon passar förbi två försvarare fram i yta till Svea Rehnberg som behärskat placerar in 1-0 intill målvaktens högre stolpe. IFK radar upp chanser och 2-0 kommer från Elin Rombings hörna som Ebba Handfast nickar på backkollegan Maja Regnås Valcic som styr in bollen i mål.

Andra halvlek är inte gammal förrän 3-0 kommer. Wilma Leidhammar pressar målvakten som tvingas ta emot en dålig passning, anfallaren snor åt sig bollen och får med tån in bollen i mål. Klasskillnaden lagen emellan syns tydligt i andra halvlek och Uppsala skapar ingenting medan IFK bombar på. Ett lugnt och metodiskt anfallsspel ger ytterligare tre mål när Rehnberg gör sitt andra för dagen och inhopparna Lisa “Mini” Johansson och My Cato gör varsitt.

Manager Tor-Arne Fredheim om träningsmatchen:

• Första tjugo var typiskt för en första träningsmatch. Lätta bolltapp, hittade inte rätt i försvarsspelet men sen så kommer vi in i det och tar över. Totalt sett är jag nöjd med 60 minuter vilket är bra sett till att det var vår första träningsmatch denna försäsong. Jag är mycket nöjd med anfallsspelet att vi skapar så många chanser och gör så många mål med flera olika målskyttar. Lugnet i anfallsspelet i andra halvlek och att vi snabbt flyttade boll gjorde mycket, ett tryggare anfallsspel som gav fyra mål. Det var mycket kul att se de nya spelarna, Fanny tar över mittfältet i andra halvlek, Elin är trygg i anfallsspelet med boll och Maja fick ihop samarbetet fint med Ebba som förövrigt var livsfarlig på hörnorna.

Akademitjejerna Freja och Mira fick också spela, vad tycker du om deras insats?

• Freja var 100 procentig i allt hon gjorde idag, Mira fick kortare inhopp och gjorde det också bra.

Mittfältaren och nyförvärvet Fanny Andersson spelade samtliga minuter i försäsongens första träningsmatch och hade en stor närvaro på plan i vinsten mot Uppsala.

• Det var en ganska spänd start i början av matchen, vi har ju inte spelat så mycket på storplan denna försäsong. Det är avvaktande men vi växer in i det och det är aldrig någon tvekan om att vi är det bättre laget men vår kontroll över matchen ökar successivt och vi skapar många målchanser och flera mål. I andra dominerar vi totalt, Uppsala kommer knappt över på vår halva. Vi har pratat mycket om vår defensiv och lyckades vinna bollen på många olika sätt, vi gjorde mål för att vi vann den högt men också lägre ner i banan på grund av bra försvarsspel. Skönt att första träningsmatchen nu är avklarad och att vi vann med så många mål, säger Fanny.
  • För egen del som ny spelare handlade matchen mycket om att skapa relationer med alla runt sig. Många i laget tänker fotboll på ett liknande sätt så det gör det enklare att som ny spelare skapa dessa relationer, det kommer krävas mer tid och mer matcher men jag tycker att desto längre matchen lider så hittar vi varandra bättre och bättre.

Matchen går att se i sin helhet på IFK Norrköpings Fotboll Play kanal. Matchen kommer utan kommentering och kostar 49kr men blir gratis tre dagar efter inspelning.

IFK Norrköping-IK Uppsala 6-0 (2-0): Träningsmatch, Platinumcars Arena.

Mål: 1-0 Svea Rehnberg 29′, 2-0 Maja Regnås Valcic 37′, 3-0 Wilma Leidhammar 51′, 4-0 Svea Rehnberg 54′, 5-0 Lisa Johansson 58′, 6-0 My Cato 63′

Startelvan: Sofia Hjern (K) – Elin Rombing (62′), Maja Regnås Valcic (62′), Ebba Handfast, Jennie Egeriis – Fanny Andersson, Viktoria Veber (46′) – Molly Wiklander, Svea Rehnberg, Sabina Ravnell (46′) – Wilma Leidhammar (62′)

Avbytare: Emma Lind, Freja Lindwall (62′), Selma Nyström (62′), Elsa Burvall (46′), Mira Ellbring (76′), Lisa Johansson (46′), My Cato (62′)