29 september, 2021

Stark insats trots uddamålsförlust mot Eskilstuna United

IFK Norrköping stod upp på ett bra sätt och gav den damallsvenskan tabelltrean en ordentlig match. Men ett retligt mål i slutminuterna satte stopp för ytterligare ett avancemang: “Hela laget gör en väldigt bra prestation”, sa Molly Wiklander efter 1-2 (0-0) mot Eskilstuna United

Det kunde ha ringt tämligen direkt i strålkastarljuset på Platinumcars Arena för de sörmländska gästerna. Men IFK Norrköping skakade av en eventuell respekt och hittade efter en stund in i den här matchen.
   Det var till en början det damallsvenska motståndet som förde matchen, ägde det mesta av bollinnehavet och befann sig mest hela tiden på IFKs planhalva.
   Efter just den där inledningen – och ju längre halvleken led – kunde hemmalaget trycka upp laget och efter ett par fasta situationer också minska avståndet mellan lagdelarna.
   De avslut Eskilstuna mäktade med var antingen strax utanför eller så stod Sofia Hjern rätt och motade på ett bra sätt tillsammans med sin backlinje.
   Med dryga halvtimmen spelad slocknade dessutom belysningen på arenan och det var efter det korta breaket som IFK på allvar spelade upp sig. Även om IFK saknade de farliga chanserna så var det spelmässigt en jämnare period och Eskilstuna kunde inte i lika långa perioder ägna sig åt en bolltrillande anfallsfotboll.
   Mållöst i paus kändes ändå rättvist där Hjern stått för ett antal vassa räddningar och där IFK ätit sig in i halvleken och matchen – med ett stabilt och organiserat försvarsspel som grund.

Den andra halvleken satte IFK tänderna i direkt och det dröjde inte längre än fem minuter innan 1-0-målet kom.
   Jennie Egeriis satte ut en fin passning i djupet på högerkanten till Molly Wiklander som sedermera med ett perfekt inlägg hittade Lovisa Gustafsson som slängde sig fram och satte dit ledningsmålet.

• Det var en boll från vänsterkanten, hon gjorde en glidtackling som jag petade förbi och sedan slog in den till Lovisa, beskrev Molly målet efteråt.

Men dessvärre blev ledningsglädjen alldeles för kortvarig.
   Ett par minuter senare hade Lucia Duras petat in 1-1 efter en hörna och trots att det såg misstänkt ut som offside kvarstod målet.
   Därifrån var det IFK som lyfte hakan och visade att man inte skulle vika ner sig. De offensiva löpningarna fortsatte, precis som stundtals bra kombinationsspel centralt. Det kunde blivit 2-1 och det var riktigt nära att det blev det.
   Gustafsson stressade Eskilstunamålvakten Mimmi Paulsson-Febo till en rensning. En bra bit utifrån tog Egeriis ner bollen på bröstet, siktade in sig och dundrade iväg ett skott som träffade ribban. Strax därefter kom nästa IFK-chans när Gustafsson vek in och avslutade tungt – ett skott som tippades till hörna.
   Med 25 minuter kvar satte Eskilstuna in ett tyngre artilleri och fick också ett tryck på IFK – men även de här gångerna såg Hjern och backlinjen till att hålla rent framför mål. IFK höll det fortsatt uppe bra både spelmässigt och mentalt för att sedan åter lugna ner gästernas press.
   Men det var Eskilstuna som skulle få sista ordet. En spelvändning från höger till vänster slutade hos Paulina Nyström som avslutade. Bollen gick via Hjern och stolpen retligt in över mållinjen. Eskilstunas Ngozi Sonia Okobi hade ett ribbskott i slutminuterna innan domaren förkunnade att 2-1 till Eskilstuna blev slutresultatet.

Det var ett IFK som matchen igenom jobbade efter sina principer.

• Vi gör det riktigt bra tillsammans idag. Vi kämpar för varandra, det är en riktigt krigarmatch och saker vi jobbat med börjar sitta mer och mer, sa Molly Wiklander.

Hur viktigt är det att känna att ni under stora delar spelar jämt med Eskilstuna?

• Det är superviktigt. Det är bra för självförtroendet att känna att vi är är ett bättre lag än vi visat i tidigare matcher. Fortsätter vi så här kommer vi klara kvar oss i Elitettan.

På lördag väntar Lidköpings FK och där finns det revansch att utkräva. Den här insatsen är något att ha som grund.

• Vi tar med oss energin på planen, det snabba bolltempot och att vi gör mål. Vi gör ett mål mot ett allsvenskt mål och det är en bra prestation, sa Molly Wiklander.

Matchfakta
IFK Norrköping-Eskilstuna United 1-2 (0-0)
Svenska cupen (omg 3)
Platinumcars Arena
l: 1-0 (50) Lovisa Gustafsson (pass Molly Wiklander), 1-1 (52) Lucia Duras, 1-2 (82) Paulina Nyström
Varningar: IFK: (68) Ida Andersson. ESK: –
Domare: Erik Karlgren
IFK-laget: 1. Sofia Hjern – 24. Irma Cajlaković, 20. Selma Cajlaković, 3. Clara Flenhagen, 19. Sabina Ravnell (65′ 31. Tilda Sjöqvist) – 2. Selma Berggren (73′ 5. Camilla Olsson), 21. Ebba Sjögren (46′ 6. Emelie Johansson), 25. Gloria Douglas (65′ 7. Ida Andersson) – 8. Molly Wiklander, 15. Lovisa Gustafsson (73′ 14. Irmeli Jonsson), 11. Jennie Egeriis
Ej använda ersättare: 99. Cornelia Baldi Sundelius (mv) – 23. Erica Cunningham