1 augusti, 2019

Stark insats i Lettland gav avancemang i Europa Leauge-kvalet

När kvällssolen sjönk över Daugava Stadium hade IFK Norrköping stängt returmötet efter ytterligare ett sent mål. En insats som innebär att den tredje kvalomgången väntar.
–Det är europamatcher man vill spela och det är skönt att hjälpa laget igen, sa målskytten Sead Haksabanovic efter 1–0 (0–0) mot FK Liepāja.

IFK Norrköping hade med sig 2–0 från hemmamötet att gå på men såg till att letterna inte skulle få något utrymme att hitta tillbaka in i dubbelmötet.

En avvaktande och trevande inledning mynnade ut i ett hemmalag som försökte ta sig igenom och ett IFK som stod pall, krympte ytor och var rädda om den ledning som fanns.

När Liepāja ville öka behöll IFK bollinnehavet och lugnet – och de halvchanser som kom var efter ett antal frisparkar som oftast lyftes in från långt håll där IFK allt som oftast var snäppet starkare.

Att det stod 0–0 i paus var inte direkt någon överraskning och den första halvleken blev ganska händelsefattig. Hemmalagets främsta tryck kom i slutet av halvleken med fyra raka hörnor utan att någon av dem kan noteras som riktigt farliga.

Till den andra halvleken ville Liepāja framåt ännu mera för att nå det reduceringsmål som skulle ge dem energi och tro på en vändning. Frisparkarna fortsatte och det var efter en fast situation hemmalagets främst chans kom.

En andravåg slutade med att bollen föll ner i straffområdet där Dodô höll sig framme och drog till på en halvvolley. Skottet blev hårt och Isak Pettersson räddade fint och styrde ut bollen till hörna.

Ju längre matchen led desto mer avtog Liepājas ork och hopp och när en allra sista kraftansträngning gjordes öppnades det också upp mer ytor bakom det lettiska försvaret.

Simon Thern sköt utifrån, Alexander Fransson lika så och till slut skulle ledningsmålet också komma.

Som en repris från det första mötet.

Nästan.

Sead Haksabanovic tog fart i de där ytorna som öppnats upp på högerkanten, tog sig in i straffområdet och dundrade dit bollen högt vid den första stolpen. 1–0 och om det inte var klart innan så var det definitivt det nu.

–Det var skönt att säkra det i slutet, sa Sead Haksabanovic.

Hur är det att spela de här matcherna?

–Det är mycket roligare matcher och det är det man ser på TV när stora lag spelar i Europa. Man tänker att man vill nå dit och nu har vi chansen – vi ska ge allt.

Jens Gustafsson berömde sitt manskap efter ytterligare en hållen nolla.

Vad är känslan efter matchen?

–Det är en väldigt stolthet över hur spelarena genomförde det här dubbelmötet och dubbelmötet innan. Hur vi har tagit oss ann europaäventyret hittills är alldeles lysande på alla sätt – det är väldigt tuffa matcher och ingenting som går av sig självt, sa han.

Och lyfte fram den historiska aspekten i avancemanget.

–Det är enormt roligt att IFK för första gången går till den tredje rundan. Vi ser fram emot att möta Beer-Sheva.

Det var en kontrollerad match trots att Liepāja tryckte på.

–De utmanade oss matchen igenom och om de får in ett mål vet vi vad som troligtvis kommer hända. För oss var det väldigt viktigt att hålla nollan och Seads inhopp och energi var återigen väldigt bra, sa Jens Gustafsson.

Resultatet innebär att IFK Norrköping tar sig vidare med totalt 3–0. Nu väntar den tredje kvalomgången mot israeliska Hapoel Beer-Sheva som tog sig vidare efter totalt 3–1 mot Kairat.

FK Liepāja–IFK Norrköping 0–1 (0–0)

Europa League Kvalomgång 2 (2:2)