IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

26 februari, 2025

“Sprintar du in i press och vinner dueller rycks andra med”

Vilka beteenden bygger en stark gemenskap? IFK Norrköpings allsvenska representationslag diskuterade frågan under en nydanande kväll i Spanien. “Erfarenhetsutbytet mellan dam och herr, att det är olika perspektiv in i diskussionen, blir värdefullt”, säger Daniel Ekvall.

Under en av lägerkvällarna i Spanien samlades IFK Norrköpings herr- och damlag under samma tak. Föreningens och landslagets idrottspsykologiske rådgivare Daniel Ekvall höll i teambuildingmötet som var det allra första mellan lagen någonsin.

  • Syftet handlade om samarbete och sammanhållning. Hur man kan göra varandra bättre inom ett lag? Som lagkamrat, på och utanför planen? Vilka beteenden leder till en bra sammanhållning och ett bra samarbete, berättar Daniel Ekvall om bakgrunden.

46-åringen var den som drev mötet, men det var en träff som han förberett tillsammans med Martin Falk och Stellan Carlsson. Respektive huvudtränare bidrog med kortare instick under träffen och efter en individuell reflektion gick spelarna ihop två och två. En herrspelare och en damspelare för att diskutera givna frågeställningar.

  • Forskning visar att samarbete och sammanhållning är en viktig del för lag som presterar bra och spelar bra fotboll. Det är klart att man kan vända på det och säga att vinner vi matcher så får vi säkert starkare sammanhållning, men det finns också forskning som visar det motsatta – att ju bättre sammanhållning ju större chans att vinna matcher, berättar Ekvall.

Hur bidrar man på individnivå till en bra sammanhållning?

  • I slutändan handlar det om konkreta beteenden och vad vi faktiskt gör på planen när vi umgås tillsammans. Har man hög sammanhållning så vet man att varje individ jobbar hårdare i en sådan miljö. Då kanske jag löper mer och går in i en duell till. Sannolikt kommer vi som grupp hantera press och stress på ett bättre sätt, för vi håller varandra ryggen. Jag är trygg i den här gruppen. Förlorar man ett par matcher så brukar grupper med bra känsla av sammanhållning hantera stressen och pressen bättre. Det blir en upplevelse av kollektivt självförtroende. Vi tror på det här som grupp och lag och inte bara individuellt. I en sådan miljö finns det en större chans att individer kan lysa. En känsla att man bryr sig mer om laget, menar Daniel Ekvall.

Och poängterar att det är något ständigt och kontinuerligt att jobba med grupprocesser. Spelarna fick själva diskutera vilka beteenden de tycker är viktiga för att göra varandra bättre i träning och match.

När de hade suttit två och två så gick de ihop så fyra par bildade en stor grupp på åtta personer och skulle komma fram till vilka tre saker som är absolut viktigast för att skapa “togetherness”.

  • Positiv kommunikation kom upp. Berömma när vi gör rätt saker. Ha en positiv attityd gentemot varandra. Det här kan vara en kraft och styrka. Inspirera varandra, beteenden smittar av sig. Om du sprintar in i press och vinner dueller så kommer andra ryckas med. Bygga goda relationer utanför planen för att bygga tillit. I match kan det behöva korta kommandon. Oftast är man mer mottaglig om vi trivs med varandra. Då är det lättare att ta skarp feedback.

Den gemensamma kvällen under lägret summerades som givande av såväl spelare och ledare. Nyttiga diskussioner och insikter att ta med sig in i säsongen. Uppföljningar på Marbella-diskussionen är att vänta i både herr-och damlaget under säsongen.

  • Mötet innebär en ökad kommunikation mellan herr och dam. De pratar redan med varandra, men det här föder förhoppningsvis en nyfikenhet och en utökad kommunikation, säger Daniel Ekvall.

Det låter som det var ett givande möte?

  • Spelarna visade ett stort intresse och engagemang. Vissa grupper satt kvar efter tiden var slut och pratade vidare. Erfarenhetsutbytet mellan dam och herr, att det är olika perspektiv in i diskussionen blir värdefullt.
  • Det blir ytterligare perspektiv in i frågan. Det är olika ålder och kön. Det blir inte samma tankar på samma sätt och det ger en känsla av att vi är en förening och att vi är tillsammans. Den blå stjärnan. Jobbar man medvetet med de här grupprocesserna så får man mer effekt, det är jag övertygad om.

 

Annonser