23 maj, 2023

Speldominant 3-0 vinst mot Gefle i U21 Allsvenskan

IFK Norrköping tog sin andra seger i U21 Allsvenskan Norra efter att ha slagit Gefle IF med 3-0. Ett spelförande IFK tröttade ut Gefle och fick utdelning i slutet av matchen med två sena mål.

IFK tog tag i matchen omgående och gjorde det svårt för Gefle att bedriva anfallsspel med ett tufft presspel som förr eller senare ledde till bolltapp. Bollinnehavet domineras av IFK och de förflyttar bollen snabbt så att Gefles spelare verkligen får röra sig för att hinna med att täcka upp spelare och farliga ytor. Den första riktigt farliga chansen står Andri Lucas Gudjohnsen för när han når högst på hörna, nicken går på försvarare på mållinjen innan bollen rensas undan. Islänningen skulle få sin revansch. Gudjohnsen driver in boll centralt i motståndarnas box och vinner en straffspark som han själv förvaltar. Andri slår bollen hårt längs högra stolpen och gör matchens första mål. Ledningen står sig genom första halvlek.

Matchbilden upprepas i andra halvlek. Gefle blir tröttare och tröttare av att springa efter boll som IFK snabbt flyttar mellan spelare. Bolma slår ett fint inlägg mot bortre stolpen, Emil Roback springer fram men nickar bollen rakt på målvakt. På omställning får Gefle sitt första avslut på mål, en djupledsboll leder till ett avslut snett framför mål och Jakobsson kan med en hand styra ut bollen till hörna. IFK kvitterar minuter senare på hörna. Fritiof Hellichius inlägg från hörnflagg hittar till Niklas Gunnarsson som enkelt vinner höjdduellen och nickar in 2-0. Yahya Kalley och Emil Roback kombinerar med varandra och Kalley slår bollen snett inåt bakåt till inbytta Noel Sernelius som avslutar på målvakt. Sernelius står däremot som framspelare av 3-0 målet när han uppfattar Gudjohnsens löpning, Noels boll skär igenom Gefles försvar ut på kanten till Andri som avslutar i bortre änden av mål.

Tränare Fredrik Landén efter vinsten

• Vi dominerar matchen med bollen men kan nog omsätta bollinnehavet till att skapa fler chanser i första halvlek. Vi flyttar Gefle bra i första och de orkar inte riktigt med i andra halvlek.
  • Inför matchen pratade vi om att löpa ner vid deras sista linje för skott eller inlägg. Det gör ju att de trycks ner vilket skapar farliga skottlägen för våra spelare bakom. Det gör vi mer av i andra halvlek och det blir effektivt eftersom Gefle är trötta.
  • De yngre spelarna jobbar igenom hela matchen på en mogen och professionell nivå. Noel gör ett jättebra inhopp, gör knappt ett fel och hittar fram till flera fina kombinationer.

IFK Norrköping – Gefle IF:  3-0, U21 Allsvenskan Norra, 23 maj 2023, Platinumcars Arena, NT

Målen: 1-0 Andri Lucas Gudjohnsen (32′), 2-0 Niklas Gunnarsson (78′), 3-0 Andri Lucas Gudjohnsen (88′)

Varningar IFK: Stephen Bolma (89′)

Startelvan: Wille Jakobsson – Stephen Bolma, Niklas Gunnarsson, Kojo Peprah Oppong, Yahya Kalley – Elvis Lindkvist (46′), Jakob Ortmark – Maic Sema, Kristoffer Khazeni(67′), Emil Roback – Andri Lucas Gudjohnsen

Ersättare: David Andersson, Fritiof Hellichius (46′), Moutaz Neffati, Sammi Sulejmanovski, Jesper Lindvall, Isak Ellbring, Noel Sernelius (67′)