IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

15 september, 2023

Sofia Hjern, taggad på revansch mot KDFF

IFK Norrköping tog en viktig 2-1 seger mot IK Uppsala och placerade sig därmed på åttonde plats. Nu väntar tuffare motstånd på bortaplan mot Kristianstads DFF som har sjätte platsen i tabellen. Tjugoåriga Sofia Hjern har återigen blivit kallad till U23-landslaget och vi tar ett snack med henne inför bortamatchen om kallelsen, IFK Norrköpings snabba resa och utvecklingsmiljö samt motståndaren från Skåne.

Sett till tabelläget var IFK Norrköpings 2-1 vinst mot IK Uppsala mycket viktig då den gav mer utrymme till bottenstriden. Nu byts hemmaplan ut mot bortaplan i omgång 20 när man möter Kristianstads DFF. I förra mötet drog tillslut skåningarna det längsta strået och vann med 2-0 trots en väldigt fin inledning av IFK som missade straff och fick se ett mål bortdömt på offside utöver flera riktigt bra målchanser som inte gick in i mål.

Sofia Hjern har tillsammans med My Cato, Ebba Handfast och Wilma Leidhammar blivit kallade till det svenska U23-landslaget. Målvakten har varit med länge i ungdomslandslagen och välkomnar det nya tävlingsformatet som det svenska fotbollsförbundet tagit fram tillsammans med flera andra fotbollsförbund från toppnationer i Europa.

Grattis till U23-kallelsen Sofia!

  • Tack så mycket!

Alltid hedervärt med en sådan kallelse men med det nya formatet, där ni möter flera toppnationer i ett seriespel, samt hur förbundskaptenerna Gerhardsson och Qvarmans Möller pratat om U23 så känns det som att laget i ännu större utsträckning blir sista hållplatsen innan A-landslaget, hur känns det som en av de delaktiga spelarna?

  • Som jag förstått det så är tanken att U23 blir länken mellan ungdomslandslagen och A-landslaget, både i utbildning och hur man förbereder spelare på A-landslaget. De verkar jobba tight ihop och verkar måna om att organisationerna ska jobba snarlikt. U23 har ju inga mästerskap så det nya formatet kommer göra att det vässas till en del, att man väljer ut de elva bästa spelarna i startelvan i regel med mera. Till skillnad mot hur det har varit när väldigt många spelare får chansen under ett läger till exempel. En positiv utveckling!

Ni är nu fyra stycken IFK-spelare i U23-landslaget, har du märkt att bilden av IFK Norrköping förändrats bland er unga och lovande spelare?

  • Det tror jag absolut. Under min tid i landslaget så har vi gått från division ett till ett mittenlag i OBOS Damallsvenskan. Med allt det kommer förväntningar och uppfattningar utifrån, det har ändrats och är ett tecken på att vi har gjort bra grejer här. Det märks bland spelarna jag träffar i landslagen, det som uppmärksammas mest dock är vårat supporterstöd. Att vi har många supportrar och ett stort engagemang runt föreningen, det kännetecknar IFK. Att spela inför många åskådare, det är dit man vill, för det är rätt unikt på damsidan.

Ebba Handfast är det senaste tillskottet från oss till U23, en fantastiskt skicklig försvarare, vad betyder hon för dig i målet och för IFK?

  • Ebba är en jätteduktig spelare som också tagit stora kliv under sin tid här, hon har utvecklats i takt med föreningen. Hon är också en unik spelare, en mittback som kan driva boll, är bolltrygg, kan dribbla förbi en spelare och bidra till offensiven. Det är inte många mittbackar som har det.

För ett år sedan spelade vi 4-1 mot Rävåsen i Elitettan, nu har vi en mittenplacering i OBOS Damallsvenskan och har  flera spelare som representerar sina landslag. Vad har gjort att utvecklingen gått så fort i IFK?

  • Förutsättningarna är bra här och de har ökat med tiden, vi har fått mer och mer för varje år sedan vi tog oss upp till Elitettan. Sen måste jag nämna Tor-Arne, hans intåg i hur han sett spelare och utvecklat dem som spelare och individer. Spelare som My, Wilma och Ebba har fått ett stort förtroende av honom och växt, det är en stor och viktig del.

Du själv har också fått ett stort förtroende i IFK genom åren och närmar dig din 100:e seriematch för IFK, kommer du ihåg din första?

  • Jag känner mig gammal nu… Jag kommer ihåg första säsongen väldigt tydligt men inte den första matchen.

7-2 vinst mot Sjömarkens IF på bortaplan!

  • Vann vi 7-2? Kommer inte ihåg den här matchen. Säsongen var väldigt speciell däremot, det var många ojämna matcher och vi kom tvåa tillslut och hade chansen att slå Jitex och ta oss till Elitettan redan då. Det var en stor generationsväxling och vi var många unga tjejer som leddes av Anna och Chippet. Fanns inga förväntningar alls och vi överträffade dem alla, sen var det den där hemska matchen mot Jitex som vi förlora och de fick kvala istället.

Hur känns det att du närmar dig 100-strecket då?

  • Jag känner mig gammal när du säger det, sen vet jag att jag är ung för den nivån. Det är bara roligt och ärofyllt. Jag är stolt över att snart ha gjort 100 matcher för IFK, en förening jag brinner för och har i mitt hjärta. Jag är väldigt stolt över laget och föreningen samt mig själv att jag kunnat vara med och ta föreningen från Division 1 till Damallsvenskan.

Returmöte mot KDFF på söndag, ett bortdömt mål och efter att vi missa straffen gjorde de 1-0 och sen kom 2-0 fort därpå, taggad på revansch?

  • Verkligen. Det känns som att vi har allt att vinna denna match och jag vill att vi verkligen ger dem en tuff match. Att vi åker till Kristianstad och gör allt för att få med oss poäng tillbaka. Deras lag är fysiskt, tunga och starka spelare så det kommer vara mycket dueller och djupledsspel på gräs dessutom, vilket vi inte är vana med så det blir annorlunda än här hemma.

Hur ska ni störa KDFF?

  • Det gäller att vara tuffa i närkamperna, vinna mycket duell och andrabollar. Vi är snabba så det ska vi utnyttja och spela bakom dem, kontringsspel och omställningar blir nyckeln till vinst.

 

Ebba Handfast om sin kallelse till U23, utvecklingen i IFK och bortamatchen mot KDFF.

 

IFK Norrköping

Chelsie Dawber och Shannon Woeller gjorde bägge sina andra mål för säsongen senast mot IK Uppsala.

I och med senaste vinsten så klättrar man ett snäpp upp i tabellen och tar sig förbi konkurrenten Växjö. Det är däremot långt till sjunde plats där regerande mästarna Rosengård sitter på 33 poäng.

Tabelläget: 8:a | 20 poäng | 21 mål/25 insläppta | 6 – 2 – 11

Flest mål: My Cato 6 st

 

Kristianstads DFF

Målfest blev det senast på Kristianstads Fotbollsarena när KDFF slog Piteå med 4-2. Viktiga poäng för skåningarna som har sju poäng upp till Europaplats.

Förra årets skytteligavinnare, Evelyne Viens lämnade KDFF i somras för italienska mästarna AS Roma. Ett stort tapp för laget då hann med tolv mål på sjutton matcher.

Tabelläget: 6:a | 35 poäng | 38 mål/23 insläppta | 10 – 5 – 4

Flest mål: Hlin Eiriksdottir 7 st

 

IFK Norrköping – Kristianstads DFF: OBOS Damallsvenskan omgång 20, söndag 17/9 klockan 15.00, Kristianstads Fotbollsarena, Viaplay

Annonser