Skúlason om nya rollen: “Önskar den fanns när jag var ung”
Ari Skúlason satte punkt förra säsongen. 2023 blev hans sista som spelare men samtidigt startade en ny karriär. Som ledare.
Islänningen som snabbt blev en publikfavorit i Norrköping möter varje träning med en hunger att lära sig och lära ut.
En omställning – men också rätt man på rätt plats i en nyttig roll.
När treårskontraktet med IFK Norrköping gick ut i höstas stod det klart att det inte skulle bli en fortsättning som spelare. Men föreningen önskade att behålla Ari Skúlason i organisationen som övergångstränare.
Stefan Hellberg som redan haft i uppdrag att vara rådgivare och bollplank till IFK-framtiden, fick därmed en förstärkning som vet mycket om hur det är att vara ung spelare i en många gånger hård proffsvärld.
Blott 15 år ung lämnade Skúlason Island och mötte en oviss framtid i Herenveen.
- Nytt språk, ny familj. Det var jättetungt i början. Man kan säga att jag nästan grät i tre veckor, men sen kom jag snabbt in i språket. Då blev det något annat, minns Ari.
Det kan vara tufft för en 15-åring att klara omställningen?
- Det är det även om du är 30. Det är den mentala biten. Hur ska man hålla sig fokuserad om det inte går bra? Många klubbar har haft övergångstränare länge. I Sverige är det mer nytt. Det handlar om att få spelarna att acklimatisera sig. Lära sig att vara proffs med allt vad det innebär. Det är inte bara det fotbollsmässiga. Många spelare har inte den mentala biten med sig. Det är tufft. Kraven är större. Det tar tid att ta plats. Man behöver jobba upp sig.
Hålla i extraträningar, dela med sig av råd och tips och bara vara en stöttande person på och utanför planen men också ha koll på studiegången och läsa av belastningen.
Det är ett övergripande och komplext jobb Skúlason tackat ja till – och han gillar det.
- Jag hade inte den hjälpen. Det hade hjälpt mig mycket. Jag hade en holländsk familj som tog hand om mig. Det är bra, men hur man ska hantera med- och motgång, där önskar jag att någon hade funnits. Hur ska man hantera situationen om man inte får spela matcher, till exempel.
Det saknas sannerligen inte spännande IFK-talang i dagens trupp. Ari Skúlason inspireras av att vara med och forma och påverka talangerna i rätt riktning.
- De yngre spelarna suger åt sig all information. De är jättebra att jobba med. Om någon av dom frågar om vi kan köra extra på en ledig dag så skulle jag gärna göra det.
Som spelare representerade Ari Skúlason Valur på Island, BK Häcken, GIF Sundsvall, Odense BK, KSC Lokeren och KV Oostende, förutom IFK Norrköping.
På cv:t finns 83 A-landskamper för Island och en två decennier lång spelarkarriär som inleddes i Valur och sträcker sig över ytterligare fyra länder.
Hade du tidigt en bild av att du skulle bli ledare?
- Jag har alltid gillat fotboll, vågat säga ifrån och var kapten i både Sundsvall och Odense. Jag tycker att jag har en förståelse för fotboll och att jag kan dela med mig av den under matcherna. Jag kan ge min feedback till spelarna, speciellt om de kommer till mig. Jag säger min ärliga åsikt, om de frågar.
Har du stor fördel av att spelat själv?
- Jag har varit med i med- och motgång. Jag har inte alltid gjort allt 100 rätt. Då hade jag kunnat stanna kvar i Holland. Jag tog det för givet. Jag hade skrivit på ett ungdomskontrakt. Jag var klar. Jag kom utomlands. Den erfarenheten kan jag dela med mig av. Du är inte klar. Du är en del av en resa. Du är inte klar när du är i A-laget. Oavsett om du är i Real Madrid eller i IFK. Jag trodde att det skulle bli lätt. Man får inte känna sig mätt, oavsett hur gammal eller ung du är.
Under en imponerande händelserik karriär är det deltagandet i EM 2016 som sticker ut, enligt Skúlason.
- Det var helt klart höjdpunkten. Det är ingen besvikelse, men tyvärr hann jag inte vinna någonting men jag har spelat ordinarie i alla klubbar och är stolt över min karriär.