27 september, 2020

Skön seger i Stockholm

IFK Norrköping tog med sig alla tre poängen hem från Tele2 Arena efter 1-2 mot Djurgårdens IF.

IFK Norrköping fick en drömstart och tog ledningen redan efter fem minuter. En lös boll utanför straffområdet tog Linus Wahlqvist hand om, och han drog till med ett distansskott. Det var varken det hårdaste eller mest välplacerade, men bollen hamnade i nät efter att ha snuddat en försvarare och IFK fick jubla.

Inledningsvis spelade IFK avvaktande, sjönk hem och lät Djurgården rulla runt innan de oftast slog en längre boll som det vitblå försvaret hanterade utan problem. Efter en kvart tog IFK kommandot, började rulla boll och flyttade upp laget högre upp i banan. Man skapade några halvchanser och när målskytten Linus Wahlqvist tvingades till byta tog Djurgården över mer igen. Det var också under de få minuter de spelade i numerärt överläge – innan Egzon Binaku hunnit ersätta Wahlqvist – som de skapade deras enda målchans i den första halvleken. Bollen hamnade hos Ring till vänster i straffområdet, och han sköt ett hårt skott som Isak Pettersson fick rädda.

Andra halvlek inleddes utan större farligheter åt något håll innan IFK utökade i den 57:e minuten, och då började anfallet redan hos Isak Pettersson. Han lyfte ut bollen till Egzon Binaku, som trampade längs linjen på kanten. När han tagit sig in på DIF:s planhalva satte han en hård markpass till Alexander Fransson, mitt på offensiv planhalva. Kaptenen satte fart mot straffområdet och stack in en perfekt djupledspass till Totte Nyman som rullade in sitt tolfte mål för säsongen. Det var tredje gången på de fyra senaste matcherna som Fransson assisterade Totte – i förra matchen, mot Malmö, saknades ju Totte.

IFK hade god kontroll på matchen och i den 60:e minuten sköt Henrik Castegren in 3-0 – men målet blev bortdömd då Totte satt i skottlinjen i misstänkt offsideposition.

Djurgården lyfte in mängder av hörnor, elva stycken, under matchen men utöver det lyckades IFK hålla de blårandiga på ganska tryggt avstånd från Isak Pettersson. Då ställde Djurgården plötsligt om snabbt efter att IFK tappat bollen på mittplan. Bärkroth slog ett lågt inspel från högerkanten som Dagerstål inte fick undan bättre än att bollen hamnade hos Kujovic bakom honom. I öppet mål rullade han in reduceringen i den 78:e minuten och det blev match igen.

IFK låg lågt och DIF flyttade upp under återstoden av matchen, men någon kvittering kom inte och IFK fick med sig alla tre poäng hem till Norrköping.

Matchfakta: Djurgårdens IF – IFK Norrköping 1 – 2 (0 – 1)
Målen: 0–1 Linus Wahlqvist (5′), 0-2 Christoffer Nyman (57′), 1-2 Emir Kujovic (78′).
Varning, DIF: –  IFK Norrköping: Ísak Bergmann Jóhannesson (72′), Egzon Binaku (82′), Isak Pettersson (90+2′)
Domare: Victor Wolff.
Publik: -.
IFK Norrköpings lag (4-3-3): Isak Pettersson – Linus Wahlqvist (38′), Filip Dagerstål, Rasmus Lauritsen, Lars Krogh Gerson – Henrik Castegren, Alexander Fransson, Simon Thern – Ísak Bergmann Jóhannesson, Christoffer Nyman (76′), Sead Haksabanovic (88′).
Avbytare: Julius Lindgren (mv), Egzon Binaku (38′), Manasse Kusu, Linus Hallenius, Maic Sema (88′), Abdulrazak Ishaq, Pontus Almqvist (76′).

Nästa match: Söndag 4 oktober klockan 17.30 mot IK Sirius på Östgötaporten.