Skandinaviska mästerskapen: Halvtidsrapport med Akademichef Daniel Lindahl
Kamraternas öppningsmatch mot Silkeborg IF slutade 1-1 efter kvittering av Ture Sandberg. Han var den enda spelaren som startade i den kommande matchen mot Hammarby IF men den yngre startelvan visade prov på sin skicklighet när de fick chansen och hade 3-0 med sin i halvtid. Matchen slutade med hela 6-0 vilket gjorde laget till etta i gruppen med Silkeborg bakom sig på samma poäng men fyra mål mindre i målskillnad inför sista gruppspelsmatchen. Två dagars vila och träning står på schemat till nästa match, den sista gruppspelsmatchen på lördag mot norska Strømsgodset TF som ännu inte tagit någon poäng.
IFK Norrköpings Akademichef Daniel Lindahl har varit på plats i Marbella men åker hemåt till Norrköping idag fredag. Han har gillat vad han sett och ger följande utlåtande kring de två första matcherna.
- Om vi bara tittar på det sportsliga så är det jättebra, det är inte över förväntan men vi har fått ut så mycket som vi vet att vi kan få av det här skickliga laget. Två jättebra matcher mot Silkeborg och Hammarby, med facit i hand borde vi vunnit mot Silkeborg för vi var mycket starkare i de sista 30 minuterna. 6-0 resultatet speglade inte matchbilden mot Hammarby men vi var effektiva och tog vara på chanserna samt stod upp mot ett av Sveriges bästa P19-lag.
Tycker du laget spelar som vi vill att IFK Norrköping ska spela?
- Definitivt, det är alltid en fråga man diskuterar. Klart vi i alla lägen vill vara framåtlutade och äga mycket boll men man måste göra en värdering. Var finns ytorna, mot Hammarby var de ytorna bakom och då behöver våra spelare kunna ställa om och slå bollar över deras spelare. Det hanterade vi jättebra mot Hammarby där vi visade på stor variation i vårat spel.
Hur tycker du att P19-lagets ledare har hanterat denna turnering hittills?
- Som jag förväntat mig, det är ett väldigt kompetent och seriöst ledarteam som har jobbat hårt inför resan och fortsatt i den takten väl på plats i Marbella. Det är ett ambitiöst gäng vilket smittar av sig på spelarna som haft tydliga strukturer som gett frukt det här året.
Truppen består av flera yngre spelare som visat framfötterna här nere, varför är det viktigt att ha med dem hit?
- Det är inte så ofta man spelar dessa internationella turneringar så det är viktigt att ge många spelare chansen till denna värdefulla erfarenhet. Urvalet gjordes på flera parametrar, där är spelarnas potential en stor faktor och därför har det blivit en yngre struktur på truppen här. Det är viktigt för oss att kunna se hur de yngre spelarna hanterar denna miljö.
Det var tio nya startspelare i matchen mot Hammarby som inte startade mot Silkeborg. En yngre startelva som sedan vann med 6-0, vad säger det?
- Vi vet vilken potential den gruppen av spelare har men samtidigt måste de testas för att se att det fungerar. Detta var ett test och de behöver klara av många test framöver på hemmaplan under säsongen som kommer. Jätteskönt att se deras mentalitet, ingen rädsla hos dem utan de tar plats och tar för sig. Det är precis det vi vill se.
Du har varit runt och sett de andra lagen i turneringen spelat, vad tycker du om motståndet?
- I Grupp A spelar de lite annorlunda. Lyngby är lite mer seniora, likt Hammarby. Många snabba omställningar, fysiska och skickliga med bollen. IFK Göteborg har en äldre struktur på sina spelare, Odd spelar framåt mycket och blir straffade för det ibland. Rosenborg stod upp bra mot Lyngby men tappade bollen på fel ställen och då blir man straffad på den här nivån. Bra kvalité i den gruppen, om vi gör vårat så kommer vi möta Lyngby eller IFK Göteborg, det vore kul att möta Lyngby för att få ytterligare erfarenhet av utländskt motstånd.
Märks det skillnader, länderna emellan?
- Det börjar suddas ut lite grann. Förr var det tydligare att danskarna spelade 4-3-3 om man pratar formation som exempel. Det är kopplat till hur fotbollen utvecklas, man behöver vara multidimensionell, kunna variera sitt spel och hantera olika matchbilder vilket spelarna behöver utbildas i.
Turneringen blir lite av ett bokslut för säsongen 2023 i akademin, hur har året varit för er?
- Det är lika roligt som det är krävande. Motorväg varje dag i full fart, det händer alltid något och det gör det roligt att arbeta här. Framgångarna i P19, P17 och P16 samt F17 har gett mycket energi och en bra skjuts in i 2024. Vi jobbar dagligen med framtidsfrågor och vi vet vad vi behöver och vad vi behöver göra för att bli bättre. Det är ett bra gäng som jobbar med akademin och som vill framåt.
Hur vill ni ta er an 2024?
- Några saker är redan på plats, vi tittar och jämför oss med andra akademier och omsätter det till vår kontext. Vad behöver vi bli bättre på, behöver vi mer resurser eller kan man skruva på något i organisationen. Vi har en väldigt bra struktur nu med heltidsanställda tränare som kommer nära spelarna och vi har bättre grepp på den fysiska biten som förhoppningsvis blir ännu bättre med utökade resurser nästa år. Nu sitter vi här i Marbella och pratar resultat, men vi har fokus på den individuella utvecklingen främst. Resultaten här nere är på grund av skickligare spelare samtidigt men vi behöver få en ännu mer individuell spelarutbildning och där tar vi steg varje dag.
Hur ser arbetet ut för att ta fram fler spelare till våra representationslag från akademin?
- Ett stort fokus för 2024 är att komma närmare A-lagen på alla plan. Det behöver bli ett tätare samarbete mellan A och akademi vilket vi utvärderat från 2023, det är lätt att säga att det funkar bra med tanke på avslutningen och att det funkar bra men över hela 2023 så tappade vi närheten mellan A och akademi. På spelarsidan och ledarsidan, de ledarna behöver jobba närmare varandra och de i A-laget behöver ha stor kännedom om våra spelare i akademin. Där blir Ari Skúlason som övergångstränare en nyckelperson.