27 september, 2020

“Självklart är det skönt att vinna ett derby”

Trots ett tidigt underläge kunde IFK Norrköping dam även det här derbyt kontrollerat plocka med sig alla tre poäng i bagaget – och satt sig själva i ett gyllene läge inför säsongsavslutningen: “Vi gör en godkänd insats, men kanske inte kommer upp i den nivån vi vet att vi kan”, sa Filippa Sjöberg efter 3–1 (2–1) mot Smedby AIS.

Säsongens andra derby.
   Säsongens andra derbyseger.
   IFK Norrköping stormar framåt mot den efterlängtade seriesegern som ingen egentligen vill prata om.
   Efter lördagseftermiddagen är det bara tre poäng därifrån.

Och det var en lördagseftermiddag på Suez Arena där serietrean och hemmalaget Smedby tog ledningen redan efter åtta minuter.
   Förre IFK-spelaren Beatrice Norén vek in från höger och hittade det bortre hörnet.
   En väckarklocka? Åtminstone något åt det hållet.
   –Vi är så pass starka mentalt att vi kan vända en match om resultatet inte är med oss, sa Filippa Sjöberg.
   IFK behöll lugnet och fortsatte på den inslagna vägen. En väg som också skulle ge utdelning.
   Återigen var det en fast situation som IFK utnyttjade.
   Filippa Sjöbergs hörna hittade Mathilda Holmberg som med vänster insida la in bollen centralt. Där stod Filippa Karlberg och slog in kvitteringen.
   Dessförinnan hade IFK haft både en och två kvitteringschanser.
   Efter också för den delen även om det dröjde till den första halvlekens sista minut.
   Ebba Sjögren vann bollen högt, avancerade framåt och med ett fint inlägg hittade en fristående Lovisa Gustafsson som knoppade in sitt åttonde mål för säsongen.

Gästerna tog kommandot även i den andra halvleken och fortsatte att skapa chanser och stressade hemmalaget till misstag.
   De gånger Smedby kom upp stod ett solitt försvar och gjorde sitt.
   Annars var det en kontrollerade halvlek utan några större chanser åt något håll.
   Med dryga 25 minuter kvar kom 3–1 till IFK.
   Sjögren nickskarvade fram till Alma Sjödahl som gjorde sin försvarare både en och två gånger. Det efterföljande avslutet stöttes ut av målvakten och där stod Holmberg och kallt petade in 3–1.
   Ett resultat som stod sig matchen ut.

Tre viktiga poäng och ytterligare ett steg mot seriesegern.
Kapten Sjöberg tyckte att IFK kunde presterat bättre.
–Det var lite böljande spel i början, men successivt jobbar vi oss in i matchen. Vi börjar rulla mer i laget och ju längre matchen går så tar vi över spelet mer och mer, och skapar mycket lägen som till slut gav resultat.
   Var det någon derbykänsla över matchen?
–Vi såg den som en vanlig match som skulle genomföras – men självklart är det skönt att vinna ett derby och visa att vi är det bästa laget i stan, sa Filippa Sjöberg.

Smedby AIS–IFK Norrköping 1–3 (1–2)
Division 1 södra Svealand (10:11)
Suez Arena
Mål: 1–0 (8) Beatrice Norén, 1–1 (16) Filippa Karlberg (pass Mathilda Holmberg), 1–2 (45) Lovisa Gustafsson (Ebba Sjögren), 1–3 (67) Mathilda Holmberg
Varningar: SAIS: (23) Linn Bärefalk, (67) My Malmström, (79) Simona Ågren. IFK: (89) Selma Cajlakovič
Domare: Kerim Barpaulus
Publik: 70
IFK-laget: 1. Sofia Hjern (mv) – 24. Irma Cajlakovič, 20. Selma Cajlakovič, 3. Clara Flenhagen, 18. Alma Ekberg – 10. Alma Sjödahl (83′ 31. Tilda Lundström), 9. Filippa Sjöberg (70′ 7. Ida Andersson), 21. Ebba Sjögren, 6. Mathilda Holmberg (83′ 16. Grace Demir) – 15. Lovisa Gustafsson, 17. Filippa Karlberg (55′ 8. Molly Wiklander)
Ej använda ersättare: 55. Julia Nyström (mv) – 5. Siri Ed Kristersson