IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

24 september, 2024

IFK en del av satsningen som förverkligar ungas yrkesdrömmar

Aziz Sloyan, 18, har en ambition att bli idrottslärare. Emilia Bouterse, 22, vill stötta och inspirera som fotbollstränare och lärare. Ledarutbildningen Movement, där IFK Norrköping är en stolt samarbetspartner, tar unga människor närmare sina framtidsdrömmar.

En kostnadsfri ledarutbildning, medfinansierad av ESF (Europeiska Socialfonden), som ger personer i åldrarna 16-29 år en möjlighet att hitta meningsfull sysselsättning.

Som via idrotten erbjuder inkludering, fokuserar på individen och fungerar som arbetsmarknads- och studievägledare.

Det är den formella och utdragna förklaringen vad ledarutbildningen Movement, drivs av Bollklubben Tillsammans, är för något.

En mer kortfattad och livfull sammanfattning står Aziz Sloyan och Emilia Bouterse för.

  • Utbildningen är bra för man ser folk för den de är. Man dömer ingen som kanske har det tufft hemma. Här kan man vara sig själv, hemma eller med kompisar kanske men är någon helt annan, säger Emilia.
  • Jag är uppväxt i områden där det är tufft, där inte alla har en förebild. Det är många som inte får den hjälp de behöver. Många ser snabba pengar som den enklaste vägen ut. Jag tror inte att de tänker längre än så. Det här kan i stället vara en väg in i arbetslivet, tror Aziz Sloyan.

Vi gör ett nedslag när gruppen är samlad en förmiddag i september på PlatinumCars Arena.

Runt bordet sitter såväl tjejer som killar.

Ledarna Andreas Hadenius och Sandra Coskun Isik lyssnar och ställer frågor. Svea Rehnberg från IFK:s damlag gästar dagen i ära som fortsätter i gymmet.

  • Sammanhållning och miljön du är i måste vara inbjudande, annars är det svårare att engagera folk. Här blir man sedd och lär känna varandra, vilket är svårt att göra om man inte ses ofta, menar Andreas Hadenius.
  • Nu har vi tid att lägga på varje individ som vill ha hjälp. Det  gör att de öppnar upp sig mer för oss, säger Sandra.

IFK Norrköping spelar en viktig roll i Movement-satsningen där även Norrköpings kommun och Hyresbostäder fyller en nära samarbetsfunktion.

Delar av Movement-utbildningen sker på PlatinumCars Arena där Svea Rehnberg som representant från damlaget närvarar i utbildningen och bidrar med coachning och berättar om sina erfarenheter.

 

Mötena ägnas åt samtal och fysisk aktivitet. Att få coachning och ha kul tillsammans med styrketräning, på padelbanan eller på fotbollsplanen.

  • Kalla det för arbetsmarknadskunskap, säger Sandra Coskun Isik. Vi förbereder olika personers CV, lär ut hur man skriver ett personligt brev, och pratar om intervjuteknik. Sen har vi lite kontakter som vi kan dra i om det finns praktik eller om ett jobb framöver skulle bli aktuellt. Vi ser framåt långsiktigt.

Movement drog igång i augusti. Målet och taket är att ha 20 personer inskrivna per halvår.

  • Säg så här – om vi sitter här om ett år så hoppas jag att vi har knutit till oss arbetsgivare som litar på oss och vårt omdöme så vi kan få ut ungdomar enklare och snabbare till arbeten. Mycket handlar om att kunna leda sig själv, lära sig komma i tid, vad krävs för att få ett jobb? Har jag CV:t på plats? Kan jag leda andra och ta ansvar för mig själv 0ch mitt liv? Allt det här är en grundförutsättning för att få ett jobb, fortsätter Andreas Hadenius.

Aziz Sloyan och Emilia Bouterse upplever båda två att det varit en givande första tid som deltagare i Movement.

  • Många vet inte hur mycket det krävs för att hitta ett jobb. Här får man tips, råd som man kan dela med sig av. Här hjälper vi varandra, säger Emilia.

Vad har ni för framtidsdrömmar?

  • Fotbollstränare. Det är något jag varit sen jag var 13-14 år. På slutet är lärare någonting jag kommit in på mer och mer. Det vill jag för att jag vill se unga utvecklas. Hjälpa dom på vägen. Det är fint att se andra utvecklas. Som lärare vill jag vara en förebild för andra och som fotbollstränare vill jag hjälpa de som spelar att utvecklas.
  • Jag vill utbilda mig till idrottslärare. Där får jag jobba med unga i drotten. Det är många som behöver hjälp i samhället just nu. Jag tänker att det behövs, säger Aziz Sloyan.

 

Fakta: 

Ledarskapsutbildningen Movement är möjlig tack vare medfinansiering av EU. Utbildningen är kostnadsfri och riktar sig till individer i åldern 16–29 år. Den första utbildningen startade hösten 2024. Utbildningen har fokus på personlig utveckling och via lagidrottens metod i kombination med arbetsmarknadskunskap, studievägledning, arbetslivserfarenhet, fysisk träning, välmående motivera till sysselsättning. Ledarskapsutbildningen Movement drivs av Bollklubben Tillsammans som också driver Bollis för över 500 barn från Hageby, Navestad och Marielund. Bollklubben Tillsammans är en del av fotbollsfamiljen.

Intresserad?? Ansök genom att maila ditt namn och mobilnummer till movement@bollklubbentillsammans.se

 

 

Annonser